Αντιμετωπίζοντας το κενό στην αντιμετώπιση του ιού HIV – Προσεγγίζοντας τους άνδρες και τα αγόρια

Την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, η UNAIDS δημοσίευσε μια νέα έκθεση που δείχνει ότι οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε μια εξέταση για τον HIV, λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία και πιο πιθανό να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, από ότι οι γυναίκες. Το κενό στην αντιμετώπιση (Blind Spot) δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο λιγότεροι από τους μισούς άνδρες που ζουν με τον ιό HIV βρίσκονται σε θεραπεία, σε σύγκριση με ποσοστό 60% των γυναικών. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να ξεκινήσουν καθυστερημένα τη θεραπεία, να διακόψουν τη θεραπεία και να διακόψουν την μετέπειτα παρακολούθηση της θεραπείας (follow-up).

Στην υπο-σαχάρια Αφρική, οι άντρες και τα αγόρια που ζουν με τον ιό HIV είναι κατά 20% λιγότερο πιθανό από ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν με τον ιό HIV, να γνωρίζουν την κατάστασή τους σε σχέση με τον HIV και 27% λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Στην περιοχή KwaZulu-Natal, την επαρχία με τον υψηλότερο επιπολασμό του ιού HIV στη Νότια Αφρική, μόνο ένας στους τέσσερις άνδρες ηλικίας 20-24 ετών που ζούσαν με τον ιό HIV το 2015, γνώριζαν ότι ζούσαν με τον ιό. 

Στη δυτική και κεντρική Αφρική, μια περιοχή που αγωνίζεται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό HIV, μόνο το 25% των ανδρών που ζουν με τον ιό έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Όταν οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε θεραπεία, είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον ιό HIV.

“Όταν οι άνδρες έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας του HIV, υπάρχει ένα τριπλό όφελος”, δήλωσε ο Michel Sidibé, γενικός διευθυντής του UNAIDS.  “Προστατεύουν τον εαυτό τους, προστατεύουν τους σεξουαλικούς τους συντρόφους και προστατεύουν τις οικογένειές τους.”

Η έκθεση επισημαίνει στοιχεία από την υπο-σαχάρια Αφρική που δείχνουν ότι η χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια του σεξ με έναν μη-τακτικό σύντροφο είναι χαμηλή στους ηλικιωμένους άνδρες, οι οποίοι είναι πιθανότερο να ζουν με τον HIV- 50% των ανδρών ηλικίας 40-44 ετών και των 90% των ανδρών ηλικίας 55-59 ετών ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Αυτά τα δεδομένα βρίσκονται σε συνάρτηση με μελέτες που δείχνουν έναν κύκλο μετάδοσης του HIV από ηλικιωμένους άνδρες σε νεότερες γυναίκες και από ενήλικες γυναίκες σε ενήλικους άνδρες ίδιας περίπου ηλικίας σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό του HIV. 

Η έκθεση “Blind Spot” δείχνει επίσης ότι ο επιπολασμός του ιού HIV είναι σταθερά υψηλότερος μεταξύ των ανδρών σε κομβικές πληθυσμιακές κατηγορίες.  Εκτός της ανατολικής και νότιας Αφρικής, το 60% όλων των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ ενηλίκων επισυμβαίνει μεταξύ των ανδρών. Η έκθεση περιγράφει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες στις κομβικές πληθυσμιακές ομάδες, όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες HIV, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων, της παρενόχλησης και της άρνησης παροχής υπηρεσιών υγείας.

Οι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες είναι 24 φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν HIV από ότι οι άνδρες στον γενικό πληθυσμό και σε περισσότερες από 24 χώρες ο επιπολασμός του ιού HIV στους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες είναι 15% ή υψηλότερος. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση προφυλακτικών μειώνεται στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό των ομοφυλόφιλων ανδρών που δεν έχουν διαγνωστεί με τον HIV και άλλων ανδρών που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες που κάνουν σεξ χωρίς να χρησιμοποιούν προφυλακτικά, αυξήθηκε από 35% σε 41% μεταξύ 2011 και 2014.

Το (Blind Spot) “Τυφλό σημείο” δείχνει ότι περίπου το 80% των 11,8 εκατομμυρίων ανθρώπων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών είναι άνδρες και ότι ο επιπολασμός του ιού HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών υπερβαίνει το 25% σε πολλές χώρες. Η χρήση προφυλακτικών είναι σχεδόν καθολικά χαμηλή μεταξύ των ανθρώπων που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών και το ποσοστό των ανδρών που χρησιμοποιούν αποστειρωμένο εξοπλισμό κατά την τελευταία χρήση ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Στην Ουκρανία, για παράδειγμα, το ποσοστό των ανδρών που έκαναν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών και χρησιμοποίησαν αποστειρωμένη βελόνα κατά την τελευταία ένεση ήταν πολύ πάνω από το 90%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο το 35% χρησιμοποίησε αποστειρωμένη βελόνα. 

Στις φυλακές, όπου το 90% των κρατουμένων είναι άνδρες, ο επιπολασμός του ιού HIV εκτιμάται μεταξύ 3% και 8%, ωστόσο τα προφυλακτικά και οι υπηρεσίες μείωσης των βλαβών είναι σπάνια διαθέσιμα στους κρατούμενους.

Ενώ οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό HIV προσέγγισαν τον πληθυσμό των γυναικών, και ιδιαίτερα τις γυναίκες που χρησιμοποιούν προγεννητικές υπηρεσίες, τα ίδια σημεία προσέγγισης δεν έχουν βρεθεί για τους άνδρες, περιορίζοντας την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων HIV από τους άνδρες.

Σε έναν κόσμο έμφυλων ανισοτήτων που υπονομεύει τις γυναίκες και τα κορίτσια, η δημοσίευση μιας έκθεσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες έχουν περιορισμένη πρόσβαση τις υπηρεσίες υγείας και δεν ασκούν το δικαίωμά τους στην υγεία μπορεί να φαντάζει παράλογη.

Οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να γνωρίζουν την κατάσταση υγείας τους όσον αφορά τον ιό HIV και λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση και να ακολουθήσουν τη θεραπεία. Κατά συνέπεια, περισσότεροι άνδρες είναι πιθανό να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS από ότι οι γυναίκες.

Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να επιτύχει υψηλά επίπεδα κάλυψης υπηρεσιών για τον ιό HIV που απαιτούνται για να τερματιστεί το AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία, αυτό το κενό στην αντιμετώπιση του HIV δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.

Η έκθεση δείχνει την ανάγκη για επένδυση στα αγόρια και στα κορίτσια από μικρή ηλικία, εξασφαλίζοντας πώς έχουν πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση κατάλληλη για την ηλικία τους, η οποία να εξετάζει την ισότητα των φύλων και να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, να δημιουργεί υγιείς σχέσεις και να προάγει την υγιεινή συμπεριφορά τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια.

Η έκθεση δείχνει ότι οι άνδρες επισκέπτονται τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης λιγότερο συχνά από ότι οι γυναίκες, πραγματοποιούν λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις και διαγιγνώσκονται με απειλητικές για τη ζωή παθήσεις σε μεταγενέστερα στάδια από ότι οι γυναίκες. Στην Ουγκάντα, ορισμένοι άνδρες ανέφεραν ότι θα προτιμούσαν να μην γνωρίζουν την κατάσταση τους όσον αφορά τον ιό HIV και να μην λαμβάνουν θεραπεία, επειδή συσχετίζουν τον ιό HIV με το στίγμα του ευνουχισμού. Μία μελέτη στη Νότια Αφρική έδειξε ότι το 70% των ανδρών που είχαν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονταν με το AIDS δεν είχαν ποτέ επιδιώξει να λάβουν φροντίδα για τον HIV.

Η έκθεση προτρέπει τα προγράμματα για τον ιό HIV να ενισχύσουν τη χρήση των υπηρεσιών υγείας από τους άνδρες και να καταστήσουν πιο εύκολα διαθέσιμες τις υπηρεσίες σε αυτούς. Αυτό περιλαμβάνει τη διάθεση προσαρμοσμένων υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της διεύρυνσης των ωρών λειτουργίας, τη χρήση φαρμακείων για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε άνδρες, την προσέγγιση των ανδρών στους χώρους εργασίας και αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων των παμπ και των αθλητικών σωματείων, και τη χρήση νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, όπως οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. 

Προτρέπει επίσης τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού νομικού και πολιτικού περιβάλλοντος που να αντιμετωπίζει τους κοινούς φραγμούς πρόσβασης στις υπηρεσίες για τον ιό HIV, ειδικά για κομβικές πληθυσμιακές κατηγορίες, και να ανταποκρίνεται στις ποικίλες ανάγκες και πραγματικότητες των ανδρών και των αγοριών. 

Η έκθεση Blind Spot δείχνει ότι επιτρέποντας στους άνδρες να παραμένουν απαλλαγμένοι από τον ιό HIV, να κάνουν τακτικά εξετάσεις και να ξεκινούν και να παραμένουν στη θεραπεία εάν είναι θετικοί στον HIV, θα ωφελήσει όχι μόνο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ανδρικής υγείας αλλά θα συμβάλει και στη μείωση των νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV στις γυναίκες και τα κορίτσια και θα μεταβάλλει τα επιβλαβή έμφυλα πρότυπα.

Το 2016 (* Ιούνιος 2017) εκτιμάται ότι:
* 20,9 εκατομμύρια [18,4 εκατομμύρια-21,7 εκατομμύρια] άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία.
36,7 εκατομμύρια [30,8 εκατομμύρια – 42,9 εκατομμύρια] άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με τον ιό HIV.
Σημειώθηκαν 1,8 εκατομμύρια [1,6 εκατομμύρια-2,1 εκατομμύρια] νέα κρούσματα μόλυνσης με τον HIV.
1,0 εκατομμύρια [830.000-1,2 εκατομμύρια] άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. 

 

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη 

Πηγή: unaids.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πανευρωπαϊκή Έρευνα "Η σχέση μας με το φαγητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!