«Δημιουργούμε με όλα τα χρώματα – Παίζουμε με όλα τα παιχνίδια» Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας της Γ.Γ.Ι.Φ. και της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργανώνουν τον Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας με τίτλο «Δημιουργούμε με όλα τα χρώματα – Παίζουμε με όλα τα παιχνίδια» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των Νηπιαγωγείων της χώρας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/ μαθητριών και η ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ισότητας των φύλων μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων έργων με θέμα τη σημασία των παιχνιδιών ως προς την παραγωγή, αναπαραγωγή και εμπέδωση των έμφυλων ρόλων και ανισοτήτων. Το παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ο παιδαγωγικός του ρόλος είναι αναμφίβολα ζωτικός παράγοντας για την ανάπτυξη των παιδιών και τον τρόπο πρόσληψης, οργάνωσης και ερμηνείας του κόσμου. Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθεί ότι η έμφυλη διάκριση των παιχνιδιών ενισχύει και παγιώνει τις έμφυλες διχοτομήσεις, τους ιεραρχημένους κοινωνικούς ρόλους και την ανάγκη πλήρωσης των ρόλων αυτών. Παράλληλα να αναδειχθεί η σημασία των έμφυλων στερεοτύπων ως προς τον σχεδιασμό και την εμπορία των παιχνιδιών και συνακόλουθα στην επιλογή και τον τρόπο χρήσης τους.

Επιμέρους στόχοι της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι:

  • Η ενίσχυση της φαντασίας, αυτενέργειας και πρωτοβουλίας των μαθητών/μαθητριών μέσω της καλλιτεχνική τους έκφρασης
  • H ανάπτυξη της πηγαίας δημιουργικότητάς τους
  • Η εισαγωγική γνωριμία των μαθητών/μαθητριών με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας
  • Η ενίσχυση της συνεργατικότητας και της ομαδικότητας

Με αφορμή τον διάλογο που έχει ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο για την αναγκαιότητα άρσης του έμφυλου διαχωρισμού των παιχνιδιών οι μαθητές/τριες καλούνται σε συνεργασία με τους /τις εκπαιδευτικούς να εκθέσουν τις σκέψεις τους για την αναγκαιότητα άρσης των έμφυλων διακρίσεων στα παιχνίδια παίζοντας, τραγουδώντας, ζωγραφίζοντας.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές /μαθήτριες νηπιαγωγείων της Ελλάδας (δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης) και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, να δημιουργήσουν επιλέγοντας αποκλειστικά μία (1) από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Ζωγραφιά ή κολλάζ (έντυπο ή ψηφιακό)
  • Ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως 5 λεπτών
  • Μουσικό βιντεοκλίπ διάρκειας έως 5 λεπτών

Οι αιτήσεις συμμετοχής των διαγωνιζομένων υποβάλλονται αποκλειστικά με τη συμπλήρωση της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής, η οποία διατίθεται μέσω της πλατφόρμας www.i-create.gr  έως και 01/04/2018. Η υποβολή της αίτησης συμμετοχής συνιστά ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση και αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των όρων του διαγωνισμού εκ μέρους των συμμετεχόντων/ ουσών.

Η αποστολή /παράδοση των έργων γίνεται μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα http://vod-new.sch.gr/ του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου έως και 01/04/2018.

Όροι, οδηγίες συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες

 

Bοηθητικό Υλικό Για Τον Διαγωνισμό

 

Διαβάστε Επίσης  Στρατηγική για την ισότητα των φύλων | Γνωμοδότηση Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!