Κοινωνιολογία, Πολιτική και Εξουσία: Μια συνέντευξη με τον Anthony Giddens

Μετάφραση / Επιμέλεια: Οδυσσέας Διαμάντης

Ο Anthony Giddens οδήγησε την αναγέννηση της βρετανικής κοινωνιολογίας στη δεκαετία του ’70 με πρωτοποριακά βιβλία για την κοινωνική θεωρία που επανερμήνευσαν τα κλασικά για τη σύγχρονη εποχή. Έλυσε το ζήτημα των δυνατοτήτων δράσεως σε έναν δομημένο κόσμο, τη σύνδεση των μικροδιαδικασιών με τις μακροσκοπικές δυνάμεις και τη σημασία της παγκοσμιοποίησης για την καθημερινή ζωή. Πιο πρόσφατα, έχει ασχοληθεί με τις συνέπειες της ψηφιακής επανάστασης και την απειλή για την ανθρώπινη ύπαρξη που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 30 βιβλίων, πρώην διευθυντής και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου και από το 2004 μέλος της Βουλής των Λόρδων. Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναστοχάζεται  την θέση της Kοινωνιολογίας στην πολιτική.

Ο Peter Kolarz έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνιολογία του Πανεπιστημίου του Sussex (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι σύμβουλος έρευνας πολιτικής στον όμιλο Technopolis και έχει αναλάβει διάφορες μελέτες και αξιολογήσεις πολιτικής, μεταξύ άλλων για τα Υπουργεία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το βιβλίο του “Giddens και Πολιτική πέραν του Τρίτου Δρόμου: Ο ουτοπιστικός ρεαλισμός στην ύστερη νεότερη εποχή” (2016) δημοσιεύεται από τον εκδοτικό οίκο Palgrave Macmillan. Η συνέντευξη έλαβε χώρα στην Βουλή των Λόρδων (Ηνωμένο Βασίλειο) στις 8 Ιουνίου 2016.

 

PK: Έχετε γράψει για μια ευρεία γκάμα θεμάτων: η θεωρία της δομής, ο ιστορικός υλισμός, ο πρόσφατος νεωτερισμός και η παγκοσμιοποίηση, οι μετασχηματισμοί της προσωπικής ζωής και της σεξουαλικότητας, ο τρίτος τρόπος, η αλλαγή του κλίματος, το μέλλον της ΕΕ και πρόσφατα αρχίσατε συνομιλίες σχετικά με την ψηφιακή επανάσταση. Θα λέγατε ότι υπάρχει κάποιο νήμα που τρέχει μέσα από όλα ή τα περισσότερα από αυτά τα αθροίσματα της δουλειάς σας;

AG: Η συνολική ατζέντα μου ήταν να εξετάσω τη φύση της νεωτερικότητας – την εμφάνιση της βιομηχανικής τάξης και την εξάπλωσή της σε ολόκληρο τον κόσμο, μακράν την πιο επαναστατική και μεταμορφωτική περίοδο. Για μένα η ιστορία είναι ουσιαστικά ασυνεχής: δεν υπάρχει εξελικτικό μοντέλο ιστορίας που να λειτουργεί. Υπάρχουν πάντα συγκαιρινοί άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν πράγματα σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και γεωγραφικά πλαίσια, τα οποία θέτουν υπό όρους το τι κάνουν, αλλά τα οποία ανταποκρίνονται και αναμορφώνονται με ποικίλους τρόπους. Δεν μοιράζομαι μια άποψη σαν του Durkheim για τις κοινωνικές επιστήμες, όπου φαίνεται να μοιάζουμε περισσότερο με παθητικούς παράγοντες, παρά με τα γνωστικά όντα που όλοι είμαστε. Ο Erving Goffman – στο μυαλό μου ίσως ο μεγαλύτερος κοινωνιολόγος όλων – τονίζει την εξειδικευμένη φύση του τι κάνουν οι άνθρωποι στην καθημερινή ζωή, χωρίς να γνωρίζουν απαραίτητα ότι το κάνουν. Η φιλοδοξία μου ήταν να συνδέσω αυτή την προοπτική με περισσότερες μακρο-δομικές διαδικασίες. Αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αλλά μου φαίνεται πολύ σημαντικό: μέγα μέρος της κοινωνιολογίας κατά την παλιά εποχή έδειχνε σαν να ήμασταν απλά τα παιγνίδια μεγαλύτερων κοινωνικών αιτιών. Ήθελα να αποκαλύψω την λεπτότητα της σχέσης μεταξύ αυτών των πραγμάτων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πάντα με ενδιέφεραν οι μετασχηματισμοί των επικοινωνιών και των συνδέσεων. Ο μετασχηματισμός της καθημερινής ζωής και της ταυτότητας είναι εξίσου σημαντικός με τα πιο μεγάλα συστήματα και προβλήματα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.

 

PK: Έτσι, εάν υπήρχε ένα στοιχείο στο σώμα της δουλειάς σας που θα θεωρούσατε σημαντικότερο για εκείνους που επιδιώκουν κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, τι θα ήταν;

AG: Θα ήταν η μορφή για την οποία μιλάμε: η τεράστια λεπτότητα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του πώς οι άνθρωποι κάνουν τη δική τους ζωή και ταυτόχρονα είναι πλάσματα των μεγαλύτερων δομών των οποίων είναι μέρος. Αυτό ισχύει τόσο στην πολιτική όσο και σε άλλους τομείς. Οι καλοπροαίρετες πολιτικές δεν είναι ποτέ αρκετές και συχνά μπορούν να ανακάμψουν.

 

PK: Στο βιβλίο μου του 2016 “Giddens and Politics Beyond the Third Way”, επισημαίνω την ιδέα σας για τον ουτοπικό ρεαλισμό. Είναι αυτή μια έννοια για την οποία θα εξακολουθείτε να επιδοκιμάζετε;

AG: Ο ουτοπιστικός ρεαλισμός είναι μια έννοια που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ. Η συνολική πρόκληση είναι να συνδεθεί ο ουτοπικός ιδεαλισμός με το realpolitik – παρότι είναι δύο αντίθετα. Μια πολιτική που στερείται ιδεώδη δεν θα είχε κατευθυντικό σκοπό. Πρέπει να εξετάσουμε τις καταστάσεις των υποθέσεων από την άλλη πλευρά του status quo σε κάθε στιγμή. Την ίδια στιγμή, τα ιδανικά από μόνα τους είναι κενά. Η ιδέα του ουτοπικού ρεαλισμού μου φαίνεται χρήσιμος τρόπος να ευαισθητοποιηθώ για το ρόλο των ιδανικών – να ξεπεράσουμε το εδώ και τώρα από τη μια πλευρά – αλλά ταυτόχρονα να δείξουμε ότι έχουμε επενδύσει στην πραγματικότητα από την άλλη. Είναι ένα ευαισθητοποιητικό μέσον για να σκεφτούμε την πολιτική και τον κόσμο. Στη δημοκρατική πολιτική, ένα κόμμα που αφιερώνεται απλώς στη νίκη των εκλογών δεν θα κερδίσει στην πραγματικότητα τις εκλογές: και ούτε κάποιος που έχει υψηλά ιδανικά, αλλά αποτυγχάνει να δείξει πώς σχετίζονται με το επιτακτικό των ανησυχιών και των φιλοδοξιών των ανθρώπων. Είναι πολύ δύσκολο να τερματιστεί αυτός ο κύκλος, όπως όλοι γνωρίζουμε.

 

PK: Όσον αφορά το πολιτικό σας έργο στη δεκαετία του 1990 για την παγκοσμιοποίηση και τον τρίτο δρόμο, ποια θα ήταν η ετυμηγορία σας αν κοιτάξετε το πολιτικό και πολιτειακό τοπίο; Υπάρχει κάτι από την συζήτηση εκείνη που θα θεωρούσατε σήμερα σημαντικό που δεν έχει αντιμετωπιστεί επαρκώς;

AG: Είναι δύσκολο να το θυμηθώ τώρα, αλλά σε αυτό το σημείο η έννοια της παγκοσμιοποίησης – δηλαδή η αυξανόμενη αλληλεξάρτηση ατόμων, οργανισμών και κρατών σε όλο τον κόσμο – ήταν αρκετά νέα, ειδικά σε πολιτικό πλαίσιο. Η προσπάθεια να την πάρουν στα σοβαρά οι πολιτικοί ηγέτες ήταν δύσκολη αρχικά. Θα με κοίταζαν απλά με βλέμμα απλανές. Στη συνέχεια σχεδόν εν μία νυκτί άλλαξαν τα πάντα. Δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν να μιλάνε για αυτήν, έστω και αν ήταν συχνά σε ένα αρκετά ακατέργαστο επίπεδο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι πολιτικοί και πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει την ιδέα για να αναφερθούν πρωτίστως, ή εξ ολοκλήρου, στην εξάπλωση των παγκόσμιων αγορών. Η κινητήρια δύναμη της παγκοσμιοποίησης, όπως και τώρα – με την εξαιρετική πρόοδο της ψηφιακής επανάστασης – ήταν πάνω από όλα η επικοινωνία, ιδίως η ηλεκτρονική επικοινωνία.

Χρησιμοποίησα τον όρο “τρίτος τρόπος” με κάποια απροθυμία. Για μένα, αυτό δεν σήμαινε την ανάπτυξη μιας πολιτικής θέσης “μεταξύ” Αριστεράς και Δεξιάς, ένα είδος μεσαίου τρόπου. Ακόμη λιγότερο το θεωρούσα ως μια εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, μια πίστη στην άπειρη σοφία των απεριόριστων αγορών. Όπως έγραψα στο βιβλίο μου “Τρίτος δρόμος” το 1998, “η ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι το πιο πιεστικό ζήτημα στην παγκόσμια οικονομία“. Ήμουν τότε, και σήμερα είμαι, πιστός στην κρίσιμη σημασία της ενεργού διακυβέρνησης – η οποία όμως δεν πρέπει να εξομοιωθεί απλώς με το κράτος, αλλά μπορεί να προέρχεται και από μια σειρά άλλων οργανισμών. Ήμουν τότε, και είμαι τώρα, πιστός στην ανάπτυξη μηχανισμών παγκόσμιας διακυβέρνησης, όμως είναι πολύ δύσκολο.

Για μένα η ανισότητα ήταν ένα βασικό ζήτημα – καθώς όποιος έχει κάνει την προσπάθεια να εξετάσει αυτό που έγραψα μπορεί εύκολα να δει. Τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερο λόγω των ακραίων ανισοτήτων που έχουν προκύψει στην κορυφή της πυραμίδας πλούτου και της αποτυχίας να αυξηθεί η παραγωγικότητα και επομένως οι μισθοί για πολλούς που εργάζονται σε θέσεις χαμηλού επιπέδου. Το βιβλίο του Thomas Piketty «Κεφάλαιο στον εικοστό πρώτο αιώνα» έχει γίνει παγκόσμια επιτυχία, διότι παρέχει μια ισχυρή ερμηνεία των διαρθρωτικών λόγων που έχουν δημιουργήσει αυτές τις έντονες ανισότητες, καθώς και μερικές πιθανές στρατηγικές για την μείωσή τους.

Αλλά, φυσικά, η πολιτική είναι εθνική και ο κόσμος είναι παγκόσμιος. Συνεπώς, παραμένει ένα βασικό στοιχείο: εξακολουθούμε να έχουμε το θέμα του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να συμβιβάσουμε την εθνική πολιτική με έναν εγγενώς παγκόσμιο κόσμο. Πολλές από τις πηγές του λαϊκισμού προέρχονται από αυτή τη δυσκολία και από το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι οι εθνικοί πολιτικοί δεν έχουν την εξουσία που πρέπει να ισχυρίζονται ότι έχουν.

 

PK: Βλέπετε να σπάει αυτή η διαταραχή μεταξύ της εθνικής πολιτικής και των παγκόσμιων μεταβολών και ανισοτήτων;

AG: Ναι, πρέπει να υπάρξει μία και στο βιβλίο μου για την Ευρώπη μίλησα για την ανάγκη επίθεσης κατά συντονισμένο τρόπο του ζητήματος των φορολογικών παραδείσων και για την αποφυγή της αποβιομηχάνισης στις δυτικές οικονομίες, ώστε να οδηγεί σε αναδημιουργία της βιομηχανίας, αν και σε πολύ διαφορετική μορφή από το παρελθόν. Αυτό αλληλοεπικαλύπτεται με την ψηφιακή επανάσταση, διότι μόλις τα χρήματα είναι ηλεκτρονικά, μπορεί να μετατοπιστεί σε όλο τον κόσμο στιγμιαία – ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη γενίκευση των φορολογικών παραδείσων. Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο είναι πιο δύσκολο να κρύβεται η τεράστια στροβιλισμού των διεφθαρμένων χρημάτων σε όλο τον κόσμο από ό, τι στο παρελθόν. Νομίζω ότι η παγκόσμια κοινή γνώμη αντιστράφηκε επίσης ενάντια στην ιδέα ότι μπορείτε απλά να αποκρύψετε τον τεράστιο πλούτο σε παγκόσμιο επίπεδο και να περιμένετε από κανέναν να τον νοιάζει.

Μέχρι στιγμής, η αποτελεσματική (πόσο μάλλον δημοκρατική) παγκόσμια διακυβέρνηση είναι ένα όνειρο, αλλά έχουμε ένα φάσμα οργανισμών, ομάδων εθνών και διεθνών οργανισμών που προσπαθούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί ως αποτέλεσμα των συμφωνιών για τις κλιματικές αλλαγές στο Παρίσι: θα αποδειχθούν άδειες ή όχι; Δεν γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο, αλλά είναι σίγουρα πολύ διαφορετικές  από ό,τι έχει συμφωνηθεί εγγράφως πριν. Μπορείτε να τις δείτε να επηρεάζουν ουσιαστικά τη θέση των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων ήδη, καθώς η αξία των αποθεμάτων τους μειώνεται. Υπάρχει τουλάχιστον η δυνατότητα μιας πραγματικής παγκόσμιας επανάστασης στην ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ένα θεμελιώδες ερώτημα είναι πόσο γρήγορα ή διαφορετικά θα κινηθούν. Ο Μαρξ φημολογικά είπε ότι «ό,τι είναι στέρεο γίνεται αέρας», και ενδεχομένως θα είναι μια εκδοχή αυτής της αρχής: θα δούμε. Το νέο κύμα της παγκοσμιοποίησης, που προκλήθηκε από το ρυθμό, την εμβέλεια και την εκπληκτική ταχύτητα με την οποία προχωρά η ψηφιακή επανάσταση, αποτελεί σημαντική επίδραση εδώ.

 

PK: Αυτό ήταν ένα συχνό θέμα στη δουλειά σας: η παγκοσμιοποίηση ως η συρρίκνωση του χρόνου και του χώρου, που επιτεύχθηκε μέσω της τεχνολογίας της πληροφορίας και της επικοινωνίας και των σχετικών κινδύνων και ευκαιριών. Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να κατευθύνετε αυτές τις εξελίξεις ή να “οδηγήσετε το τζάγκουνατ της παγκοσμιοποίησης”, όπως είπατε κάποτε, με λογικά εποικοδομητικό τρόπο ή απλά πρέπει να “πάμε με αυτό” και να δούμε τι συμβαίνει;

AG: Το Διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό φαινόμενο όσον αφορά τον αντίκτυπό του. Είναι αληθινά παγκόσμιο όσο τίποτα από όσα προβλέψαμε ποτέ. Συνδέει τις σχέσεις του εαυτού με την παγκοσμιότητα. Ωστόσο, είναι μόνο ένα στοιχείο της ψηφιακής επανάστασης, καταλλήλως κατανοητό. Τα άλλα είναι οι υπερυπολογιστές και η ρομποτική. Έχω καταλήξει να βλέπω τους υπερυπολογιστές ως τον πρωταρχικό σύνδεσμο σύνδεσης. Το smartphone στην τσέπη σας είναι πιο ισχυρό από έναν υπερυπολογιστή πριν από λίγες δεκαετίες. Αυτή η τεράστια αλγοριθμική ισχύς είναι διαθέσιμη στον καθημερινό χρήστη, όπως και σε οργανισμούς, επιχειρήσεις και κράτη. Σχεδόν κάθε πτυχή της παγκόσμιας κοινωνίας επηρεάζεται και μετασχηματίζεται. Αυτός είναι ένας κόσμος στον οποίο σχεδόν όλα είναι ορατά σε όλους, αφού τα smartphones έχουν διαχυθεί ακόμη και σε ορισμένες από τις φτωχότερες κοινωνίες του κόσμου. Πολλοί από τους μετανάστες που εγκαταλείπουν καταπιεσμένες περιοχές για να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού χρησιμοποιούν smartphones και GPS για να παρακολουθήσουν τις επιθυμητές διαδρομές τους. Αυτή είναι η μετανάστευση του 21ου αιώνα – ακριβώς όπως το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αναμειγνύει τα μεσαιωνικά επίπεδα βίας με την κυριαρχία της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι η τρομοκρατία του 21ου αιώνα.

Πολλοί βλέπουν την ψηφιακή επανάσταση να παράγει έναν κατακερματισμένο κόσμο, αλλά οι περισσότερες από τις καινοτομίες πρωτοστάτησαν από την κρατική παρέμβαση, συχνά με οιονεί στρατιωτικούς σκοπούς. Το Διαδίκτυο εμφανίζεται εφήμερο, αλλά έχει μια φυσική ύπαρξη με τη μορφή καλωδίων κάτω από τους ωκεανούς και δορυφόρους στον ουρανό – πράγματα για τα οποία τελικά εγγυόνται τα κράτη και η κρατική εξουσία. Πιστεύω λοιπόν ότι η αναζωπύρωση της γεωπολιτικής δεν είναι τόσο περίεργη όσο οι άλλοι. Οι γιγάντιες εταιρίες και η πανταχού παρούσα διαφήμιση αποτελούν επίσης κινητήρια δύναμη. Αυτό είναι ένα νέο περιβάλλον και πολλές από τις αλλαγές που μας επηρεάζουν περισσότερο δεν διαμεσολαβούνται από μια πολιτική διαδικασία, αλλά από τη δύναμη, είτε των κρατών είτε των γιγάντιων εταιρειών. Κανείς δεν ψήφισε για έναν κόσμο στον οποίο η πορνογραφία είναι ελεύθερα διαθέσιμη, και στις δύο έννοιες της λέξης “ελεύθερη”. Μπορεί να είναι αβλαβής, ίσως όχι. Δεν ξέρουμε επειδή όλα είναι τόσο καινούργια.

 

PK: Ας μιλήσουμε για την πολιτική στο παρόν: βλέπετε επί του παρόντος ένα μεγάλο μέρος μιας εποικοδομητικής συζήτησης σχετικά με το μέλλον της Αριστεράς;

AG: Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια νέα εκδοχή της κεντροαριστεράς που να αρχίζει κοινωνιολογικά από τις αλλαγές στον ιστό της παγκόσμιας κοινωνίας και στην καθημερινή ζωή που μόλις αναφέρθηκε. Η  περί τρίτου δρόμου συζήτηση προέκυψε από μια ανάλυση των μεγάλων αλλαγών που μετασχημάτιζαν την ζωή μας εκείνη την εποχή και πρέπει να περάσουμε από μια παρόμοια άσκηση σήμερα. Πρέπει να εξετάσουμε τις μεγάλες αλλαγές στον κόσμο, να δούμε τι έλξη μπορεί να πάρουμε  πολιτικά από αυτές, να δούμε πώς ταιριάζουν στο πλαίσιο της εθνικής και της υπερεθνικής πολιτικής. Αυτό που συνέβη μέσα στο Εργατικό Κόμμα με την έλευση του Jeremy Corbyn για μένα είναι ένα υβρίδιο – μια ψηφιακή νεότερη γενιά που εμπλέκεται άμεσα, αλλά ιδέες που σε κάποιο μέρος προέρχονται πριν από πολλά χρόνια.

Εμείς στην Αριστερά πρέπει να προχωρήσουμε στο μέλλον. Είμαστε πολύ πέρα ​​από τη λεγόμενη περίοδο συζήτησης περί τρίτου δρόμου τώρα και χρειάζονται επειγόντως νέες ιδέες. Είμαι επίσης αντίθετος με την ιδέα ότι με κάποιο τρόπο όλα κατακερματίζονται – δεν νομίζω ότι είναι αλήθεια. Εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με την πολιτική εξουσία, εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τα μεγάλα ζητήματα, όπως το πώς μπορούμε να αποκτήσουμε πιο ισότιμες κοινωνίες στο πλαίσιο των παγκόσμιων εταιρειών, πώς μπορούμε να ανακτήσουμε τα κέρδη που έχουν συγκεντρωθεί σε φορολογικούς παραδείσους; Έτσι η δύναμη εξακολουθεί να έχει σημασία για πολλά. Συνεπώς, η συνεργασία μεταξύ των εθνών και επομένως της δημοκρατικής πολιτικής εντός των εθνών, και εντός της ΕΕ, έχουν σημασία.

 

PK: Αυτό οδηγεί στην τελευταία μου ερώτηση. Μεγαλύτερη επιτυχία όλων, το γεγονός ότι μετακινηθήκατε από το ακαδημαϊκό πεδίο στην επίσημη πολιτική. Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας για το να είστε κοινωνιολόγος στην πολιτική και, σχετικά με αυτήν την πραγματικότητα, αν έχετε συγκεκριμένες συμβουλές για κοινωνικούς επιστήμονες που θέλουν να εξασφαλίσουν ότι το έργο τους έχει πολιτική έλξη και ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται να επηρεάσει πράγματα που συμβαίνουν σε μέρη όπως αυτό.

AG: Λοιπόν, είμαι στην πολιτική αλλά όχι της πολιτικής. Ήμουν ακαδημαϊκός και παραμένω ακαδημαϊκός. Για μένα το καλύτερο περιβάλλον είναι το πανεπιστήμιο, δεδομένου ότι είναι εκεί που αισθάνομαι περισσότερο σαν στο σπίτι μου και, όπως έχω προσπαθήσει να τονίσω, οι ιδέες και οι έρευνες που πατούν γερά στο έδαφος υπολογίζονται ως υψίστης σημασίας στην πολιτική σφαίρα. Ένα από τα βασικά προβλήματα για κάθε ακαδημαϊκό που εμπλέκεται στην πολιτική είναι ότι μπορείτε να χάσετε την επαφή και με τις δύο εκλογικές περιφέρειες σας. Για τους ακαδημαϊκούς έχετε προδώσει την ακαδημαϊκή σας αντικειμενικότητα, ενώ στους πολιτικούς είστε κάποιος που δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις της καθημερινής πολιτικής ζωής. Μπορείτε να καραβοτσακιστείτε μεταξύ των δύο κόσμων πολύ εύκολα.

Οι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί κόσμοι είναι πολύ διαφορετικοί και πολλοί άνθρωποι δεν προσπαθούν να τους γεφυρώσουν άμεσα. Οι δεξαμενές σκέψης διαδραματίζουν σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου και της πολιτικής. Εξαρτώνται ουσιαστικά από την έρευνα που γίνεται στα πανεπιστήμια. Είναι στην διαδικασία της μετάφρασης της ακαδημαϊκής έρευνας σε πρακτικές προτάσεις πολιτικής – και έχουν πιο στενές σχέσεις στα μέσα ενημέρωσης απ ‘ό, τι οι ακαδημαϊκοί συνήθως κάνουν. Οι κορυφαίες αυτές οργανώσεις συχνά βρίσκονται σε στενή επαφή με την εκάστοτε κυβέρνηση ή με ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών παραγόντων. Δεν λέω ότι είναι η μόνη διαδρομή, αλλά όταν αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο πιο άμεσα με την πολιτική στα μέσα της δεκαετίας του 1990, προσέγγισα το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) – έναν ή δύο ακαδημαϊκούς που ήξερα ότι συμμετείχαν ήδη σε αυτό. Από εκεί βρήκα την πιθανότητα να αναπτύξω ένα ευρύτερο δίκτυο ανθρώπων στον πολιτικό τομέα. Το IPPR και το ευρύτερο δίκτυο γύρω του είχαν καλές συνδέσεις σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ποτέ δεν έγινα επίσημος πολιτικός σύμβουλος σε κανέναν και συνέχισα να βλέπω τον εαυτό μου ως κυρίως ακαδημαϊκό.

 

Πηγή: Giddens Anthony, Kolarz Peter (2016). “Sociology, Politics and Power: An Interview with Anthony Giddens”. Global Dialogue: Magazine of the International Sociological Association. Volume 6. Issue 4. United Kingdom

Διαβάστε Επίσης  Σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα των αιτούντων διεθνή προστασία

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!