Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2017 – Ετήσια εκστρατεία για την επερχόμενη 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου – την ημέρα όπου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το 1948 την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Φέτος, κατά την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεκινά μια ετήσια εκστρατεία για να σηματοδοτήσει την επερχόμενη 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα έγγραφο-ορόσημο που διακήρυξε τα αναφαίρετα δικαιώματα τα οποία ο καθένας δικαιούται εγγενώς ως άνθρωπος- ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, πολιτικής ή άλλης γνώμης, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, περιουσίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης. Πρόκειται για το έγγραφο με τις περισσότερες μεταφράσεις στον κόσμο, διαθέσιμο σε περισσότερες από 500 γλώσσες.

Καταρτισμένο από εκπροσώπους διαφορετικών νομικών και πολιτιστικών υπόβαθρων από όλες τις περιοχές του κόσμου, η Διακήρυξη ορίζει τις οικουμενικές αξίες και ένα κοινό πρότυπο επίτευξης για όλους τους λαούς και όλα τα έθνη. Καθιερώνει την ίση αξιοπρέπεια και την ίση αξία του κάθε ατόμου. Χάρη στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις δεσμεύσεις των Κρατών στις αρχές της, η αξιοπρέπεια εκατομμυρίων ανθρώπων έχει αποτελέσει θεμελιώδες δικαίωμα και έχουν τεθεί τα θεμέλια για έναν πιο δίκαιο κόσμο. Ενώ η επίτευξη των στόχων της Διακήρυξης δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί, το γεγονός πώς έχει “αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου” αποδεικνύει τη διαχρονική οικουμενικότητα των πολυετών αξιών της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι αρχές που ενυπάρχουν στη Διακήρυξη είναι τόσο επίκαιρες σήμερα όσο και ήταν και το 1948. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα δικά μας δικαιώματα όπως και τα δικαιώματα των άλλων. Μπορούμε να αναλάβουμε δράση στην καθημερινότητά μας, να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα που μας προστατεύουν όλους και έτσι να προωθήσουμε τη συγγένεια όλων των ανθρώπων.

Πηγή: un.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ο δήμος της Γλασκώβης ζητά χρηματοδότηση για δοκιμή Καθολικού Βασικού Εισοδήματος

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2017 – Ετήσια εκστρατεία για την επερχόμενη 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!