Σπουδές & Διαμονή στη Γερμανία

Αποφάσισα να σπουδάσω στη Γερμανία. Που θα μείνω;

Η στέγαση αποτελεί ένα από τα πρώτα σημαντικά ζητήματα που θα κληθείτε να επιλύσετε αν αποφασίσετε να σπουδάσετε στη Γερμανία, καθώς τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δεν προσφέρουν δυστυχώς καταλύματα  με την εγγραφή των σπουδαστών. Αυτό σημαίνει ότι η εύρεση κατοικίας διαμονής θα αποτελέσει δική σας μέριμνα. Η έλλειψη διδάκτρων στα Γερμανικά πανεπιστήμια καθιστά το ενοίκιο   πιθανώς τη μεγαλύτερη μηνιαία δαπάνη σας. Το επίπεδο του ενοικίου ποικίλει ανάλογα με το μέρος που θα ζήσετε. Στις μεγάλες πόλεις λοιπόν της Δυτικής Γερμανίας (Ντίσελντορφ, Κολωνία κ.λπ.) καθώς και στις παραδοσιακές πανεπιστημιουπόλεις όπως η Χαϊδελβέργη  και το Φράιμπουργκ, τα ενοίκια είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα στην ανατολική Γερμανία (π.χ. Βερολίνο).

Ποιες είναι οι επιλογές διαμονής και πόσο θα κοστίσουν;

Οι φοιτητικές εστίες είναι η φθηνότερη επιλογή καταλύματος. Ένα δωμάτιο σε φοιτητική εστία θα σας στοιχίσει περίπου 200-250 €.

Μία εναλλακτική λύση αποτελούν τα κοινόχρηστα καταλύματα, τα οποία μάλιστα αποτελούν και την πιο δημοφιλή επιλογή των σπουδαστών, καθώς  πάνω από το 30% των φοιτητών στη Γερμανία καταλήγουν σε αυτόν τον τύπο διαμονής. Ένα δωμάτιο σε κοινόχρηστο κατάλυμα θα σας στοιχίσει περίπου 250-300 ευρώ.

Τέλος, αν προτιμάτε να ζήσετε μόνοι, μπορείτε να μείνετε σε διαμέρισμα, που θα είναι όμως η ακριβότερη επιλογή, καθώς θα σας κοστίσει περίπου 350-400 ευρώ.

Εάν η εύρεση κατοικίας είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφασίσετε άμεσα ή πριν την άφιξή σας στη χώρα, υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσετε προσωρινή στέγαση για να καλύψετε τις ανάγκες σας τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες παραμονής σας στη Γερμανία. Οι περισσότερες μεγάλες Πανεπιστημιουπόλεις παρέχουν καταλύματα έκτακτης ανάγκης κατά την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου για ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, υπάρχει και η επιλογή του ξενώνα ή ενός ξενοδοχείου για μία προσωρινή διαμονή.

Επεξεργασία – Επιμέλεια: Γατούδης Γιώργος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Employ | www.e-employ.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Επιστολή διαμαρτυρίας για τον εξοστρακισμό των Κοινωνικών Επιστημών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!