Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: “Μηδενική ανοχή για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων”

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά μηδενική ανοχή για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων που πλήττει 140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως και περίπου 500.000 γυναίκες μόνο στην ΕΕ.

 

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (Female genital mutilation (FGM) αποτελεί μία από τις πλέον βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Αφορά στη μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρακτική διενεργείται σε κορίτσια ηλικίας μεταξύ πέντε και οχτώ ετών, και συνηθέστερα υπό ανθυγιεινές συνθήκες. Δεν υπάρχουν ιατρικά οφέλη και η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε διά βίου σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, αναλυτικότερα, αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και μια μορφή κακοποίησης των παιδιών. Μαζί με άλλες μορφές βίας που συνδέονται με το φύλο συνιστά παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, τη μη διακριτική μεταχείριση και τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Παραβιάζει επίσης τα δικαιώματα του παιδιού όπως καθορίζονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού.

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου επαναλαμβάνουν το κάλεσμά τους για να τερματιστεί αυτή η βάρβαρη πρακτική παγκοσμίως, υπό την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικής Ανοχής για τον Ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων στις 6 Φεβρουαρίου.

 

Βίντεο

 

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει επηρεάσει τις ζωές περισσότερων από 140 εκατομμύρια γυναικών σε όλο τον κόσμο. Παρότι παράνομος στις περισσότερες χώρες, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα σε 28 Αφρικανικές χώρες καθώς και στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Μόνο στη Σομαλία, πλήττει το 98% των γυναικών. Στην Ε.Ε είναι παράνομος, ωστόσο περίπου 500.000 γυναίκες στην Ευρώπη υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Το 2013, η Ε.Ε παρουσίασε μια νέα στρατηγική για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής. Η διαδικασία ποικίλλει, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση της κλειτορίδας ή τη μερική σφράγιση των χειλέων. Συνήθως πραγματοποιείται σε ανθυγιεινές συνθήκες και ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των γυναικών. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να εργαστεί συλλογικά για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων. «Ο πολιτισμός, τα έθιμα, η θρησκεία, η παράδοση ή η λεγόμενη “τιμή” δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για καμία πράξη βίας εναντίον των γυναικών.» 

Η 6η Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα μηδενικής ανοχής για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Είναι μέρα ευαισθητοποίησης για μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα μπορούσε να τερματιστεί μέσα σε μια γενιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη

 

Το 2013, η Ε.Ε. παρουσίασε μία νέα στρατηγική για τον τερματισμό της πρακτικής. Οι ευρωβουλευτές ζητούν πλέον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει την σύνοψη των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε. Καλούν επίσης στην υιοθέτηση των υψηλότερων δυνατών προτύπων προστασίας για τους αιτούντες άσυλο σε σχέση με την πρακτική του FGM, περισσότερο ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης προς κινήματα και οργανισμούς βάσης, βελτίωση της κατάρτισης προς τους ανθρώπους που μάχονται για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής, και καλούν τις χώρες της Ε.Ε. να τελούν υπό επαγρύπνηση αναφορικά με τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και τη δίωξη περιστατικών Ακρωτηριασμού Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων.

 

Στρατηγική Ε.Ε. για τον Τερματισμό του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

 

Ανακοίνωση Της Επιτροπής Για Την Εξάλειψη Του Ακρωτηριασμού Των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων

 

Μετάφραση / Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

Πηγές: europarl.europa.eu, europarltv.europa.eu

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  ChildRescue Εφαρμογή: Καινοτομία για την Έρευνα και Εντοπισμό Αγνοούμενων Παιδιών

Be the first to comment on "Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: “Μηδενική ανοχή για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!