Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στις Επιστήμες | 11 Φεβρουαρίου 2018

“Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους ως ερευνήτριες και καινοτόμες στην επιστήμη.” — Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, António Guterres

Η επιστήμη και η ισότητα των φύλων αποτελούν από κοινού ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων, συμπεριλαμβανόμενης της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, η διεθνής κοινότητα έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες προσπάθειες για την κινητοποίηση για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη.

Δυστυχώς, οι γυναίκες και τα κορίτσια συνέχισαν να αποκλείονται από την πλήρη συμμετοχή τους στην επιστήμη. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε 14 χώρες, η πιθανότητα για τις σπουδάστριες να αποφοιτήσουν με Bachelor, Master’s ή Διδακτορικό (Doctor’ s degree) σε σχετιζόμενο με επιστήμες πεδίο ανέρχεται σε 18%, 8% και 2% αντίστοιχα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους σπουδαστές είναι 37%, 18% και 6% αντιστοίχως.

Με στόχο να επιτευχθεί η πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη, και να επιτευχθεί περαιτέρω η ισότητα των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το  Ψήφισμα A/RES/70/212 ανακηρύσσοντας την 11η Φεβρουαρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.

un.org

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Κάθε κίνηση μετράει: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στην Ελλάδα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!