Μετάφραση: Ντούνης Ανδρέας
“Με την αξιοπρέπεια, υγεία και ευημερία εκατομμυρίων κοριτσιών σε κίνδυνο, δεν υπάρχουν περιθώρια απώλειας χρόνου. Μαζί, μπορούμε, και πρέπει, να τερματίσουμε αυτή την επιβλαβή πρακτική.” — UN Secretary-General António Guterres
Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων [Female genital mutilation (FGM)] περιλαμβάνει όλες τις πρακτικές που αφορούν στην αλλοίωση ή τον τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη-ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
Η πρακτική αυτή αντανακλά τις βαθιά ριζωμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων, και καθιστά μία ακραία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Η πρακτική παραβιάζει επίσης τα δικαιώματά τους στην υγεία, ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα, στο δικαίωμα τους να είναι απαλλαγμένες από βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και στο δικαίωμα τους στη ζωή όταν η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο.
Για την εγκατάλειψη της πρακτικής του FGM, απαιτούνται συντονισμένες και συστηματικές ενέργειες / προσπάθειες, που θα πρέπει να εμπλέξουν ολόκληρες κοινότητες και να εστιάσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ισότητα των φύλων. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να δώσουν έμφαση στον κοινωνιακό διάλογο και στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων ώστε να δράσουν συλλογικά για τον τερματισμό της πρακτικής. Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών και των κοριτσιών που υποφέρουν από τις συνέπειες της πρακτικής.
Το UNFPA, σε συνεργασία με την UNICEF, ηγείται του μεγαλύτερου παγκόσμιου προγράμματος για την επιτάχυνση της πορείας προς την εγκατάλειψη της πρακτικής του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων. Το πρόγραμμα εστιάζεται σε 17 Αφρικανικές χώρες στηρίζοντας επίσης περιφερειακές όπως και παγκόσμιες πρωτοβουλίες.
Η συγκεκριμένη ημέρα εντάσσεται επίσης στα πλαίσια της συνεχιζόμενης Πρωτοβουλίας Spotlight (Spotlight Initiative), ενός κοινού project της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Μία από τις ειδικότερες στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας Spotlight είναι η καταπολέμηση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας (gender-based violence) και των επιβλαβών πρακτικών στην υποσαχάρια Αφρική, περιλαμβάνοντας και τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Κύρια Στοιχεία:
- Παγκοσμίως, υπολογίζεται πώς τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν υποβληθεί σε κάποιας μορφής Ακρωτηριασμού των Γεννητικών τους Οργάνων – FGM.
- 44 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 14 ετών ή/και νεότερα έχουν υποβληθεί στην πρακτική, με τον υψηλότερο επιπολασμό του FGM σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία να σημειώνεται στη Gambia με 56%, στη Μαυριτανία με 54% και την Ινδονησία όπου περίπου το ήμισυ των κοριτσιών 11 ετών ή/και νεότερων να έχουν υποβληθεί σε αυτή την πρακτική.
- Οι χώρες με τον υψηλότερο επιπολασμό μεταξύ κοριτσιών και γυναικών ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών είναι η Σομαλία με 98 τοις εκατό, η Γουινέα με 97 τοις εκατό και το Djibouti με 93 τοις εκατό.
- Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (FGM) διενεργείται κυρίως σε νεαρά κορίτσια και ορισμένες φορές μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ηλικίας των 15 ετών.
- Ο FGM μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία και έτερα προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένων κύστεων, λοιμώξεων, υπογονιμότητας καθώς και επιπλοκών κατά τον τοκετό καθώς και αυξημένο κίνδυνο νεογνικής θνησιμότητας.
- Ο FGM αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
- Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που τέθηκαν το 2015 καλούν στον τερματισμό της πρακτικής του FGM έως το 2030 υπό τον Στόχο 5 αναφορικά με την Ισότητα των Φύλων, Στόχος 5.3 Εξάλειψη όλων των επιβλαβών πρακτικών, όπως οι παιδικοί, πρώιμοι και εξαναγκαστικοί γάμοι και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (Gender Equality, Target 5.3 Eliminate all harmful practices, such as child, early and forced marriage and female genital mutilation).
- Η εξάλειψη του Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων είναι αίτημα πολυάριθμών δια-κυβερνητικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και επίσης συμπεριλαμβάνεται σε τρία ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
un.org
socialpolicy.gr