Οι γλώσσες, με σύνθετο αντίκτυπο στην ταυτότητα, την επικοινωνία, την κοινωνική ένταξη, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη, είναι στρατηγικής σημασίας για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Ωστόσο, εξαιτίας της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης, απειλούνται ολοένα και περισσότερο ή εξαφανίζονται τελείως. Όταν χάνονται οι γλώσσες, το ίδιο ισχύει και για την πλούσια ιστορία της πολιτιστικής πολυμορφίας του κόσμου. Χάνονται επίσης οι ευκαιρίες, οι παραδόσεις, η μνήμη, οι μοναδικοί τρόποι σκέψης και έκφρασης – πολύτιμοι πόροι για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος.
Τουλάχιστον το 43% των εκτιμώμενων 6.000 γλωσσών που ομιλούνται στον κόσμο κινδυνεύουν. Μόνο σε μερικές εκατοντάδες γλώσσες έχει πράγματι δοθεί μια θέση στα εκπαιδευτικά συστήματα και στη δημόσια σφαίρα και λιγότερες από εκατό χρησιμοποιούνται στον ψηφιακό κόσμο.
Κάθε δύο εβδομάδες μια γλώσσα εξαφανίζεται, εξαφανίζοντας μαζί της μια ολόκληρη πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά.
Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας εορτάζεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000 για την προώθηση της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας και της πολυγλωσσίας.
Οι γλώσσες είναι τα ισχυρότερα μέσα διατήρησης και ανάπτυξης της απτής και άυλης κληρονομιάς μας. Όλες οι δράσεις για την προώθηση της διάδοσης των μητρικών γλωσσών θα συμβάλουν όχι μόνο στην ενθάρρυνση της γλωσσικής πολυμορφίας και στην πολυγλωσσική εκπαίδευση αλλά και στην ανάπτυξη πληρέστερης συνειδητοποίησης των γλωσσικών και πολιτιστικών παραδόσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και στην ενθάρρυνση της αλληλεγγύης που βασίζεται στην κατανόηση.
Η σημαντικότητα της μητρικής γλώσσας στην εκπαίδευση
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας είναι η γλωσσική ποικιλομορφία και η πολυγλωσσία ως απαραίτητα στοιχεία για την βιώσιμη ανάπτυξη. Προκειμένου να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση τόσο στη μητρική τους γλώσσα όσο και σε άλλες γλώσσες. Μέσω της γνώσης της πρώτης ή της μητρικής γλώσσας αποκτούνται οι βασικές δεξιότητες της ανάγνωσης, της γραφής και της αριθμητικής. Οι τοπικές γλώσσες, ιδίως οι μειονοτικές γλώσσες και οι γλώσσες των αυτοχθόνων, μεταδίδουν πολιτισμούς, αξίες και παραδοσιακές γνώσεις, και έτσι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας υποστηρίζει επίσης τον σκοπό 6 του Στόχου 4 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη: «Έως το 2030, διασφάλιση ότι η νεολαία στο σύνολό της καθώς και ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, θα πετύχουν τον γραμματισμό και τον αριθμητισμό.».
Φέτος, η UNESCO τιμά επίσης την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ξεκάθαρης διατύπωσης της: «καμία απολύτως διάκριση, ως προς τη γλώσσα» και γιορτάζει τη μετάφρασή της Διακήρυξης σε περισσότερες από 500 γλώσσες. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από τη Σύμβαση κατά των διακρίσεων στην εκπαίδευση (1960), η οποία απαγορεύει κάθε πρακτική που εισάγει διακρίσεις στην εκπαίδευση, ιδίως διακρίσεις εξαιτίας της γλώσσας.
Πηγές: un.org, unesco.org
Μετάφραση / Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.