Ιάκωβος Μιχαηλίδης: “Παιδιά του Οδυσσέα | Έλληνες Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (1941-1946)”

Λίγα λόγια για τη σειρά Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

Η σειρά φιλοδοξεί να αναδείξει έργα της ελληνικής, βαλκανικής αλλά και ευρύτερης ευρωπαϊκής ιστορίας που συνιστούν πρωτότυπες µελέτες, θέτουν νέα ερωτήµατα στη συγκριτική τους διάσταση ή προσεγγίζουν το παρελθόν αναστοχαστικά.

Η σύγχρονη οδύσσεια των Σύριων προσφύγων ξυπνά µνήµες της ελληνικής προσφυγικής τραγωδίας του 1940. Κάτω από τον ουρανό του Αιγαίου και των µικρασιατικών παραλίων, ξετυλίχθηκαν παρόµοιες ιστορίες, ανθρώπινα δράµατα Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλµάνων – µια «θάλασσα πρόσφυγες» που ακολουθούν διαχρονικά τα ίδια µονοπάτια του εκπατρισµού, της δίωξης και του µαρτυρίου. 

Το βιβλίο παρακολουθεί και αναπλάθει το δραµατικό οδοιπορικό των Ελλήνων προσφύγων, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο και τα ∆ωδεκάνησα, που διέφυγαν µε µυθιστορηµατικό τρόπο από την κατοχική Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν έως την Απελευθέρωση στις φιλόξενες πατρίδες της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και επαναπατρίσθηκαν µε ενέργειες του διεθνούς οργανισµού UNRRA αµέσως µετά τη συντριβή των δυνάµεων του Άξονα. Αξιοποιεί πλήθος από αρχειακές πηγές αλλά και προφορικές µαρτυρίες προκειμένου να περιγράψει την ελληνική εκδοχή ενός ανθρωπιστικού δράµατος, µιας γενικότερης ευρωπαϊκής εµπειρίας κατά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο.

Μία εµπεριστατωµένη µελέτη που φιλοδοξεί να κρατήσει ζωντανή την ιστορική µνήµη,  µε την ελπίδα πως η ίδια αυτή θάλασσα θα µετατραπεί σε εστία πολιτισµού και ειρήνης.

Περιλαµβάνονται χάρτες και φωτογραφικό υλικό. 

 

ΙΑΚΩΒΟΣ Δ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (1941-1946)

Σειρά: Non fiction / Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία

Υπεύθυνος σειράς: Στράτος Ν. Δορδανάς

(ISBN: 978-618-03-0872-3, Εξώφυλλο: Μαλακό,

Σχήμα: 17×24, Σελίδες: 288, Τιμή: 16,60€)

Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

Ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Εκπροσώπησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο στο ευρωπαϊκό θεµατικό δίκτυο για την ιστορία Clioh/Cliohnet, που συγκροτήθηκε από 45 ευρωπαϊκά πανεπιστήµια. ∆ιηύθυνε µάλιστα την Οµάδα Εργασίας 5 για την Περιφερειακή και ∆ιακρατική Ιστορία. Είναι επίσης Προϊστάµενος του Ερευνητικού Κέντρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2012-2013 υπηρέτησε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Κύπρου. Μεταξύ άλλων, έχει γράψει: Τα πρόσωπα του Ιανού. Οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις τις παραµονές του ελληνικού Εµφυλίου Πολέµου (1944-1946) (2004), Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσµών (1912-1930): Ο πόλεµος των στατιστικών (2003), Το κίνηµα της Εθνικής Άµυνας (2015). 

 

Διαβάστε Επίσης  Το τρίτο τεύχος του περιοδικού φεμινιστιqά

Be the first to comment on "Ιάκωβος Μιχαηλίδης: “Παιδιά του Οδυσσέα | Έλληνες Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (1941-1946)”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!