Καμπάνια Ευαισθητοποίησης #SaferInternet4EU

Χθες (Τρίτη 6 Φεβρουαρίου), Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) 2018, η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Mariya Gabriel, εκκίνησε μια σειρά πρωτοβουλιών σε επίπεδο Ε.Ε με τίτλο #SaferInternet4EU, σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, περισσότερες από 140 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με πολλούς υποστηρικτές της διοργάνωσης, γιόρτασαν για 15η συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Η Παγκόσμια Ημέρα, που  ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος “Safer Internet” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τώρα συνεχίζεται στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), η οποία συγχρηματοδοτεί Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου στα κράτη μέλη, αποτελεί μια ετήσια ευκαιρία για ενεργό συμμετοχή στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και καλύτερου διαδικτύου για τα παιδιά και τους νέους.  

Το προφίλ της Παγκόσμιας Ημέρας, που διοργανώνεται από το δίκτυο Insafe (συντονισμένο από το European Schoolnet, ένα δίκτυο 34 ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας) και από την INHOPE (Διεθνής Ένωση Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου), έχει αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο των χρόνων.

Το θέμα της φετινής χρονιάς ήταν “Δημιουργήστε, συνδεθείτε και μοιραστείτε το σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από εσάς”.

Καθόλη τη διάρκεια του έτους 2018, μια σειρά από πρωτοβουλίες σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο θα προσεγγίσουν τα παιδιά, τους νέους, τους γονείς, τους δασκάλους και άλλους πολίτες της ΕΕ ώστε να καταστούν δυναμικοί και υπεύθυνοι ψηφιακοί χρήστες. Οι πρωτοβουλίες θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η κριτική σκέψη, ο ψηφιακός γραμματισμός και οι ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων και των κινδύνων που προκαλούν οι αναδυόμενες ηλεκτρονικές τεχνολογίες και οι συνδεδεμένες συσκευές και θα παρέχουν συμβουλές για ασφαλή περιήγηση στον κυβερνοχώρο.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας θα δρομολογηθούν διάφορες πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων:

  • ένας ευρωπαϊκός διαγωνισμός για την επιβράβευση των πηγών υψηλής ποιότητας και των εμπνευσμένων πρωτοβουλιών που επιδιώκουν τον στόχο του “καλύτερου internet για τα παιδιά”. Ο διαγωνισμός θα καλύπτει τρεις κατηγορίες: επαγγελματίες, δασκάλους και νέους.
  • ένα μαζικό ανοικτό διαδικτυακό μάθημα (MOOC) σχετικά με την διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών με πηγές και δραστηριότητες για την ηλεκτρονική μάθηση, ιδίως σχετικά με τις ψεύτικες ειδήσεις, τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και την ριζοσπαστικοποίηση. Το μάθημα θα διαρκέσει 6 εβδομάδες και αποτελείται από δραστηριότητες και πηγές για online μάθηση. Θα απευθυνθεί σε σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι πρωτοβουλίες θα επικεντρωθούν στους νέους που θα έχουν φωνή και ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του διαδικτυακού περιβάλλοντος. Θα συμμετέχουν επίσης η βιομηχανία, η κοινωνία των πολιτών, οι γονείς, οι φροντιστές και οι εκπαιδευτικοί.

Θα δημιουργηθεί επίσης ένα δίκτυο εθνικών πρεσβευτών του #SaferInternet4EU. Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των νέων, των γονέων, των εκπαιδευτικών και των πολιτικών ιθυνόντων σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να γίνει πρεσβευτής.

SaferInternet4EU – EC Launch Presentation

Πηγή: betterinternetforkids.eu

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία 2020: Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα

Be the first to comment on "Καμπάνια Ευαισθητοποίησης #SaferInternet4EU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!