Μπορεί η μοναχικότητα να σας κάνει πιο δημιουργικούς;

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο μοναχικός  χρόνος μπορεί να είναι καλός, ανάλογα με την αιτία για την οποία τον επιδιώκετε

ΑΠΟ ΤΟΝ TOM JACOBS| 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Μετάφραση-Επιμέλεια: Οδυσσέας Διαμάντης

Μπορείτε να περιμένετε με ανυπομονησία να ξοδέψετε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας. Αλλά μπορείτε επίσης να φοβάστε την υποχρέωση να το κάνετε αυτό προτιμώντας να είστε μόνοι. Νέα έρευνα δείχνει ότι, εφόσον δεν οδηγείται από φόβο, δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς λανθασμένο με αυτή την παρόρμηση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να τονώσει μια πολύτιμη ικανότητα: την δημιουργικότητα.

Όταν πρόκειται για κοινωνική απόσυρση, “τα κίνητρα έχουν σημασία“, δήλωσε η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Buffalo Julie Bowker. Στο περιοδικό Personality and Individual Differences , αυτή και δύο συνεργάτες διακρίνουν μεταξύ τριών τέτοιων καταλυτών και ανακαλύπτουν ότι παράγουν αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα.

Η μελέτη περιελάμβανε 295 πτυχιούχους σε ένα μεγάλο δημόσιο πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια έρευνα που τους επέτρεπε να περιγράψουν συγκεκριμένους λόγους για την αποφυγή κοινωνικών συναθροίσεων: συστολή (“Μερικές φορές αποκλείω τις πιθανότητες να βρεθώ με άλλους επειδή αισθάνομαι πολύ ντροπαλός”), αποφυγή (“Προσπαθώ να μην ξοδέψω χρόνο με άλλους ανθρώπους”) και  αντικοινωνικότητα1  (“Δεν έχω ισχυρή προτίμηση για να είμαι μόνος ή με άλλους”).

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης μια σειρά από άλλες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μέτρησης τόσο της σωματικής επιθετικότητας (“Όταν κάποιος με κάνει να θυμώνω πραγματικά, πιέζω ή να σπρώχνω το πρόσωπο εκείνο”) όσο και τη σχετική επιθετικότητα (“Όταν δεν προσκαλούμαι να κάνω κάτι με μια ομάδα ανθρώπων, θα αποκλείσω αυτούς τους ανθρώπους από μελλοντικές δραστηριότητες”). Για να μετρήσουν την αυτοαντίληψη περί δημιουργικότητας, βαθμολόγησαν την ακρίβεια 10 δηλώσεων σε κλίμακα από το ένα έως το πέντε, συμπεριλαμβανομένου του “Έχω μια ζωηρή φαντασία”.

Οι άνθρωποι των οποίων οι απαντήσεις αντανακλούσαν τη συστολή ή την αποφυγή, σημείωσαν χαμηλά επίπεδα δημιουργικότητας και υψηλά σε αμφότερα τα είδη επιθετικότητας, μια στάση που υποτίθεται ότι αντανακλά τη μοναξιά ή την απογοήτευση. Αλλά το αντίθετο ήταν αλήθεια για την ασυμβατότητα προς επικοινωνία. Οι άνθρωποι που εμφάνιζαν αυτό το χαρακτηριστικό ήταν λιγότερο πιθανό να επιδίδονται σε επιθετική συμπεριφορά και πιθανότατα να αναφέρουν ότι είχαν εμπλακεί δημιουργικά.

Ο χρόνος χωρίς άγχος που περνάει στη μοναξιά μπορεί να επιτρέψει και να καλλιεργήσει  την δημιουργική σκέψη και εργασία“, σημειώνουν οι ερευνητές. Αντί να βλέπουμε την αδιαφορία για επικοινωνία “ως μια σχετικά καλοήθη μορφή απόσυρσης“, αυτή η έρευνα δείχνει ότι “μπορεί να χαρακτηριστεί καλύτερα ως δυνητικά ωφέλιμη μορφή απόσυρσης“.

Οι ορισμοί του λεξιλογίου περί του “αντικοινωνικού” τείνουν προς το αρνητικό. Αλλά αν η επιθυμία σας για μοναχικό χρόνο είναι πραγματικά καθοδηγούμενη όχι από τον φόβο ή την αποφυγή, αλλά από την ευχαρίστηση που παίρνετε στις μοναχικές δραστηριότητες, επιλέξτε την. Ενώ οι φίλοι σας μεθούν, μπορεί να βρίσκετε την έμπνευσή σας.

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα

Ο Tom Jacobs είναι αρθρογράφος για το περιοδικό Pacific Standard. Μέσα από συνεντεύξεις, κριτικές και δοκίμια, παρακολουθεί και αναλύει τις τάσεις στις τέχνες και τις επιστήμες, με έμφαση στην ψυχολογία, τον ρόλο του πολιτισμού και την καλλιέργεια της δημιουργικότητας. Με καταγωγή από το Σικάγο, ο Jacobs απέκτησε το πτυχίο του και το πτυχίο του στη δημοσιογραφία από το Northwestern University.

Πρωτότυπη πηγή: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/can_solitude_make_you_more_creative

 

Σημείωση

[1] Η τυπική μετάφραση της λέξεως unsociability είναι αντικοινωνικότητα . Αλλά πιο δόκιμος νοηματικά –σύμφωνα με την νοηματοδότηση του Jacobs- είναι ο όρος «ασυμβατότητα» που εμφανίζεται στο μεταφρασμένο κείμενο. Η μοναχικότητα διαφέρει από την μοναξιά. Ένας μοναχικός άνθρωπος δεν φοβάται την ανθρώπινη επικοινωνία ούτε την αποφεύγει, αλλά όπως έχει τονιστεί συχνά από τα ερευνητικά δεδομένα, επιδιώκει τόση ανθρώπινη επικοινωνία όση χρειάζεται για να μπορεί αργότερα να δουλέψει πάνω στις ιδέες και τα σχέδιά του. Η ερευνήτρια ψυχολόγος Julie Bowker υποστηρίζει αυτήν την άποψη (βλέπε και τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2017/11/22/people-who-seek-solitude-are-more-creative-study-finds/?utm_term=.1eebc7035084 )

Διαβάστε Επίσης  Covid-19 και Aυτοκτονία

Be the first to comment on "Μπορεί η μοναχικότητα να σας κάνει πιο δημιουργικούς;"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!