Πρόσκληση για συνδρομή σε έρευνα του ΕΠΙΨΥ στο Νομό Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΣΧΟΛΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΟ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΨΥ

 

Την Άνοιξη του 2018 επαναλαμβάνεται στην Ελλάδα για 6η φορά η «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών – Έρευνα HBSC/WHO 2018», το ελληνικό σκέλος του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος Health Behaviour in School-aged Children (www.hbsc.org) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη χώρα μας, την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας έχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ, www.epipsi.gr).

Σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσει τις συμπεριφορές και τους παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του μαθητικού πληθυσμού όπως: κοινωνικό, οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, σχολική προσαρμογή, ελεύθερος χρόνος, διατροφικές συνήθειες, διαπροσωπικές σχέσεις, συναισθηματική και κοινωνική προσαρμογή, στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στη χρήση ουσιών κτλ.

Στην έρευνα θα συμμετάσχει πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 5.000 μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου. Το δείγμα του Ν. Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει συνολικά 35 σχολεία.

Για την υλοποίηση της έρευνας στο Ν. Θεσσαλονίκης, το ΕΠΙΨΥ βασίζεται μεταξύ άλλων στην εθελοντική συμμετοχή πτυχιούχων σχολών κοινωνικών, παιδαγωγικών και ανθρωπιστικών επιστημών που κατοικούν στο Ν. Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι:

  • Οι ενδιαφερόμενοι θα χορηγήσουν ερωτηματολόγια μέσα στην τάξη.
  • Η χορήγηση των ερωτηματολογίων θα διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως τις 18 Μαΐου 2018, πριν και μετά τη σχολική αργία του Πάσχα (2-15 Απριλίου 2018).
  • Η χορήγηση των ερωτηματολογίων στο κάθε τμήμα θα διαρκεί, αυτή καθ’ αυτή, δύο συνεχόμενες σχολικές ώρες (περίπου 70’). Στον παραπάνω χρόνο θα πρέπει να προστεθεί ο χρόνος που κατά περίσταση απαιτείται για τη μετάβαση προς και από το σχολείο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει επιπλέον να διαθέτουν χρόνο να μεταβαίνουν σε προκαθορισμένο σημείο στη Θεσσαλονίκη για την παραλαβή και την παράδοση των ερωτηματολογίων. Συνολικά, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τη συμμετοχή στην έρευνα για ένα άτομο που θα χορηγήσει ερωτηματολόγια σε π.χ., 6 σχολεία στο διάστημα τριών (3) εβδομάδων, είναι τουλάχιστον 2 πρωινά της εβδομάδας για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Θα προτιμηθούν άτομα που θα έχουν αρκετές ημέρες διαθέσιμες.
  • Στους ενδιαφερόμενους θα δοθεί α) βεβαίωση συμμετοχής στην έρευνα, με την προϋπόθεση της χορήγησης ερωτηματολογίων σε τουλάχιστον 6 σχολεία, και β) η δυνατότητα της αξιοποίησης των στοιχείων της έρευνας για διπλωματικές και επιστημονικές εργασίες (σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ).
  • η συμμετοχή των φοιτητών/-ριών θα είναι εθελοντική και ότι δεν προβλέπεται αμοιβή. Για τις μετακινήσεις σε κοντινές περιοχές εκτός της πόλης της Θεσσαλονίκης θα υπάρξει κάλυψη των άμεσα σχετιζόμενων δαπανών μετακίνησης βάσει παραστατικών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έως την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 να ενημερώσουν το ΕΠΙΨΥ μέσω e-mail (erevna.HBSC@epipsi.gr) ή τηλεφωνικά (κυρίες Σταύρου ή Καναβού ή κο Φωτίου στα 210-6170-840, -844, -849) επισυνάπτοντας ηλεκτρονικά σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Κατόπιν προεπιλογής, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Επιστημ. Υπεύθυνη έρευνας
Άννα Κοκκέβη
Ομοτ. Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών
Πληροφορίες – Διευκρινήσεις
Μυρτώ Σταύρου, Ελευθερία Καναβού, Τάσος Φωτίου
Τ: 210-6170-840, -844, -849, -014 Ε:: erevna.HBSC@epipsi.gr
Διαβάστε Επίσης  Έρευνα: “Νεολαία : Συνήθειες, Αντιλήψεις & Πολιτική Συμπεριφορά”

Be the first to comment on "Πρόσκληση για συνδρομή σε έρευνα του ΕΠΙΨΥ στο Νομό Θεσσαλονίκης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!