Σεμινάριο: «Ο χορός ταραντέλα ως μέσο έκφρασης και εργαλείο ψυχικής θεραπείας» | Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”

Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν σπουδαίο ρόλο στο χορό και τον χαρακτήριζαν ως «δώρο των θεών προς τον άνθρωπο». Οι σύγχρονοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο χορός έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις γνωστικές δεξιότητες και να προετοιμάζει το μυαλό του ανθρώπου για μάθηση. Μια άλλη ιδιότητα του χορού είναι η αύξηση των επιπέδων της ενδορφίνης και της σεροτονίνης και κατ’ επέκταση η μείωση του στρες.

Η Ταραντέλα αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρισμένες μορφές της παραδοσιακής μουσικής της Νότιας Ιταλίας. Η μουσική της  ταραντέλα συνήθως παίζεται με ένα μαντολίνο, κιθάρα, ακορντεόν και ντέφια και οι θετικές επιπτώσεις της στο ενδοκρινικό σύστημα έγιναν πρόσφατα αντικείμενο επιστημονικών ερευνών.

Το σεμινάριο «Ο χορός ταραντέλα ως μέσο έκφρασης και εργαλείο ψυχικής θεραπείας» αποσκοπεί στην γνωριμία των εκπαιδευομένων με τον συγκεκριμένο χορό, καθώς και με τις ευεργετικές ιδιότητές του στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε τέσσερις συνεδρίες, οι οποίες θα διεξαχθούν κατά τις ημερομηνίες Πέμπτη 15/2/2018, Πέμπτη 22/2/2018, Πέμπτη 1/3/2018, Πέμπτη 8/3/2018 και ώρες 17.30 – 19.00.

Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στα 130 ευρώ / άτομο. Η υλοποίηση του σεμιναρίου γίνεται στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”, Αισχύλου 5 στο Περιστέρι (έναντι Μετρό “Περιστέρι”).

Πληροφορίες – εγγραφές στο 2110127476 και αποστολή email στο educenter.edra@gmail.com

Εισηγήτριες

Ballo del mare: Γιάννα Χαμαλέλη και Κωνσταντίνα Καλκάνη

H Γιάννα Χαμαλέλη και η Κωνσταντίνα Καλκάνη είναι το πρώτο χορευτικό ντουέτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την παράδοση και τους χορούς της κάτω Ιταλίας. Το Βallo del mare δημιουργήθηκε το 2005 μέσα από  το συγκρότημα encardia (www.encardia.gr) και έκτοτε εμφανίζονται μαζί σε παραστάσεις εντός κι εκτός Ελλάδας με σκοπό πάντα την πιο βιωματική προσέγγιση της μουσικής και την παράδοσης της Κάτω Ιταλίας.

Έχοντας έρθει σε επαφή με ανθρώπους του τόπου αυτού και ζώντας την Κατωιταλική ελληνόφωνη παράδοση μέσα από ταξίδια και σεμινάρια, ασχολούνται έως και σήμερα με τη διδασκαλία και διάδοση της παράδοσης, της μουσικής και των χορών της Κάτω Ιταλίας ελληνόφωνης και μη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν συνεργαστεί και με σημαντικές δασκάλες-χορεύτριες του ιταλικού νότου όπως Maristella Martella, Enza Magnolo, Franca Tarantino, Cinzia Villani και Μargarita d’Amelio.

Συνδυάζοντας την ελληνική παράδοση με την κατω-ιταλική βάζοντας στοιχεία κλασικού και σύγχρονου χορού, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, διεξάγουν κύκλους σεμιναρίων και συναντήσεις για ενήλικες και παιδιά με πυρήνα πάντα τους χορούς της κάτω Ιταλίας, όπως της ταραντέλλας pizzica (Απουλία), tammuriatta (Νάπολη), tarantella calabrese (Καλαβρία), tarantella siciliana (Σικελία) κλπ. Στα πλαίσια αυτά έχουν συνεργαστεί με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς (όπως Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών, Λυρίτες, Λαογραφική Εταιρεία «Νικόλαος Πλαστήρας»). Tέλος, είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, Conseil International de la Danse (CID) με έδρα το Παρίσι με στόχο τη διάδοση του χορού της ταραντέλλας.

Ενημερωθείτε για τις δράσεις του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”: edralearning.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Ο Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας σε Κοινοτικές Δομές: Δουλεύοντας με τις ψυχικές διαταραχές στην κοινότητα» - 2η σειρά

Be the first to comment on "Σεμινάριο: «Ο χορός ταραντέλα ως μέσο έκφρασης και εργαλείο ψυχικής θεραπείας» | Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!