Jonathan Harris “Βυζάντιο: Ένας άγνωστος κόσμος”

Για πάνω από µια χιλιετία, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κυριάρχησε µεταξύ Ανατολής και ∆ύσης και ηγήθηκε της µετάβασης στον σύγχρονο κόσµο. Ο Jonathan Harris, επιφανής ακαδηµαϊκός που ειδικεύεται στο Βυζάντιο, διηγείται τη συναρπαστική ιστορία της αυτοκρατορίας εστιάζοντας σε ιδιαίτερες ιστορικές φιγούρες, σηµαντικές δυναστείες και µοναδικές τοποθεσίες. Αξιοποιεί πλήθος πηγών και καλύπτει την κοινωνική, πολιτική, στρατιωτική, θρησκευτική και καλλιτεχνική ζωή του Βυζαντίου.

Με µεγάλη παραστατικότητα, ο Harris αναδεικνύει έναν πολιτισµό πλούσιο σε αντιθέσεις, που συνδυάζει την Ορθοδοξία µε τον παγανισµό και την κλασική ελληνική παιδεία µε τη ρωµαϊκή ισχύ. Υπό διαρκείς επιθέσεις από πολυάριθµους εχθρούς, το Βυζάντιο επιβίωσε για αιώνες και µάλιστα άνθισε χάρη στην ασυνήθιστη εξωτερική πολιτική του και χάρη στην τέχνη και την αρχιτεκτονική του, που ενστάλαξε στον λαό του µια βαθιά αίσθηση ταυτότητας.

Η χριστιανική κοινωνία και τα ήθη του Βυζαντίου διαµορφώθηκαν ως αντίδραση στην εντονότατη, συνεχή πίεση στα σύνορά του. Μπροστά σε µια τέτοια πρόκληση, δεν ήταν αρκετή µόνο η στρατιωτική ικανότητα. Έπρεπε να αναπτυχθεί ένας τελείως νέος τρόπος σκέψης για την εξουδετέρωση της απειλής, είτε µε την εγκατάσταση και αφοµοίωση των ξένων λαών είτε µε τη δωροδοκία και τις συγκαλυµµένες ενέργειες είτε –και αυτό είναι το πιο ασυνήθιστο από όλα– µε την απόκτηση τέτοιας αίγλης, που θα προκαλούσε δέος στους εχθρούς και θα τους ενέτασσε στους κόλπους της αυτοκρατορίας ως φίλους και συµµάχους. Αυτές οι πλευρές του βυζαντινού πολιτισµού δεν έχουν εκτιµηθεί όσο θα έπρεπε. […] Στην πραγµατικότητα, το Βυζάντιο εξελισσόταν διαρκώς και προσαρµοζόταν στις ατελείωτες απειλές που αντιµετώπιζε. […] Το ζήτηµα δεν είναι γιατί εξαφανίστηκε, αλλά γιατί επέζησε, και µάλιστα σε ορισµένες περιόδους άκµασε και αναπτύχθηκε παρά τα τεράστια εµπόδια.

Από τον πρόλογο του συγγραφέα

Η εµπεριστατωµένη γραφή του Harris προσφέρει µια συναρπαστική και προσιτή µελέτη του µακροβιότερου πολιτικού συστήµατος του χριστιανικού κόσµου.

Christopher Tyerman, συγγραφέας

Ο Jonathan Harris αποφεύγει τους “συνήθεις υπόπτους” και αντ’ αυτού µάς προσφέρει µια φρέσκια µατιά σ’ αυτόν τον µυθικό πολιτισµό µε τους κρυµµένους θησαυρούς.

Colin Wells, συγγραφέας

JONATHAN HARRIS

ΒΥΖΑΝΤΙΟ: ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Σειρά: Non fiction

(ISBN: 978-618-03-0856-3, Εξώφυλλο: Μαλακό,

Σχήμα: 14 x 20,5 Σελίδες: 496, τιμή: 18,80€)

Χρόνος έκδοσης: Ιανουάριος 2018

Τίτλος πρωτοτύπου: The lost world of the Byzantium

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

 

Ο Jonathan Harris είναι καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Royal Holloway του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου. Έχει εκδώσει έξι βιβλία σχετικά µε το Βυζάντιο και συνεργάζεται επίσης µε τα ιστορικά περιοδικά History Today και BBC History Magazine. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Το Βυζάντιο και οι σταυροφορίες, ενώ έργα του έχουν µεταφραστεί επίσης στα πολωνικά, ιαπωνικά και ιταλικά.

 

Διαβάστε Επίσης  Νέος συλλογικός τόμος Intermediate Language Varieties: Koinai and regional standards in Europe με συνεπιμελήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΚΥ Σταυρούλα Τσιπλάκου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!