Έκθεση “Δικαιώματα των Γυναικών: Απαγορευμένο Θέμα” | Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) δημοσίευσαν μια έκθεση με τίτλο «Δικαιώματα των Γυναικών: Απαγορευμένο θέμα» (“Women’s rights: Forbidden subject”), η οποία φωτίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι – άνδρες και γυναίκες – όταν καλύπτουν θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών.

Η κάλυψη των δικαιωμάτων των γυναικών ελλοχεύει κινδύνους για τους δημοσιογράφους. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι από το 2012 έως το 2017, τα δικαιώματα τουλάχιστον 90 δημοσιογράφων σε περίπου 20 χώρες παραβιάστηκαν σοβαρά επειδή τόλμησαν να καλύψουν ή να μιλήσουν για τα γυναικεία δικαιώματα ή για θέματα φύλου. Αρκετοί μήνες έρευνας οδήγησαν στα ακόλουθα εξόχως ανησυχητικά στοιχεία / ευρήματα: 11 από αυτούς τους δημοσιογράφους δολοφονήθηκαν, 12 φυλακίστηκαν, τουλάχιστον 25 δέχτηκαν σωματική επίθεση και τουλάχιστον άλλοι 40 απειλήθηκαν ή εξακολουθούν να απειλούνται στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην Ινδία, η Gauri Lankesh, συντάκτρια της κοσμικής και φεμινιστικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Gauri Lankesh Patrike, πλήρωσε με τη ζωή της τα άρθρα που επέκριναν τη θέση της γυναίκας στο σύστημα των καστών. Πυροβολήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. Στο Ιράν σε πολλές φεμινίστριες δημοσιογράφους ασκήθηκε δικαστική δίωξη και φυλάκιση σε σχέση με κείμενα τους. Σε αυτές περιλαμβάνεται η Mansoureh Shojaee, η οποία τώρα ζει στην εξορία, και η Narges Mohammadi, η οποία εξακολουθεί να κρατείται. Ωστόσο, δεν είναι μόνο γυναίκες δημοσιογράφοι που διώκονται από τους εχθρούς των δικαιωμάτων των γυναικών. Στη Σομαλία, ο Abdiaziz Abdinur Ibrahim συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με την κατηγορία ψευδούς είδησης μετά από συνέντευξη του με θύμα βιασμού.

“Οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους καλύπτοντας το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών το 2018, αλλά δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, Christophe Deloire. “Στην παρούσα έκθεση, παρουσιάζουμε πώς οι εχθροί της ελευθερίας του Τύπου παρεμποδίζουν τη δημοσιοποίηση και την κάλυψη των δικαιωμάτων των γυναικών από δημοσιογράφους, άνδρες και γυναίκες. Και προσφέρουμε πολύ σαφείς συστάσεις για να διασφαλίσουμε ότι και τα δύο μισά της ανθρωπότητας απολαμβάνουν το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση από τα μέσα ενημέρωσης παντού, χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοσιογραφική ελευθερία και πλουραλισμό».

 

Εχθροί με πολλά πρόσωπα

Ποιοι είναι αυτοί που κυνηγούν τις γυναίκες και τους δημοσιογράφους; Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εντοπίζει αρχικά εξτρεμιστικές θρησκευτικές ομάδες όπως τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος. Στις ΗΠΑ, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το δικαίωμα στην άμβλωση δέχονται απειλές κατά της ζωής τους από ομάδες του κινήματος Pro life (κίνημα κατά των αμβλώσεων). Οι εγκληματικές οργανώσεις προσπαθούν συχνά να σιωπήσουν τους δημοσιογράφους. Στο Μεξικό, η κάλυψη των πολλών δολοφονιών γυναικών στη βόρεια πολιτεία Chihuahua είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Τα αυταρχικά καθεστώτα στην Κίνα, την Τουρκία και την Αίγυπτο, αντιτίθενται επίσης στο να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης τα ζητήματα των γυναικών. Στη Γαλλία, τον Καναδά και σε πολλές άλλες χώρες, ορδές εξαγριωμένων χρηστών του διαδικτύου δημιουργούν on line εκστρατείες παρενόχλησης εναντίον δημοσιογράφων. Όταν τα θύματα είναι γυναίκες, οι επιθέσεις γίνονται ακόμη πιο άγριες και αποκτούν συνήθως σεξουαλική διάσταση.

Ως αντίδραση στη δίωξη, ορισμένοι δημοσιογράφοι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να διαφύγουν στην εξορία, άλλοι σταμάτησαν την έρευνα και άλλοι επέλεξαν να αντισταθούν. Σε αυτήν την έκθεση, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αποτίουν φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους δημοσιογράφους που προσφέρουν συστάσεις προς τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, ώστε τα δικαιώματα των γυναικών να μην θεωρούνται πλέον ως θέμα ταμπού και οι δημοσιογράφοι που θέλουν να καλύψουν το ζήτημα να μπορούν να το κάνουν ελεύθερα.

Διαβάστε την έκθεση:

 

WOMAN’S RIGHTS: FORBIDDEN SUBJECT

 

Βαρόμετρο για τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου – Τα στοιχεία του 2018

σκοτώθηκαν το 2018

4 δημοσιογράφοι / 2 πολίτες, μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι / 1 βοηθός Τύπου

είναι φυλακισμένοι αυτή τη στιγμή

182 δημοσιογράφοι / 125 πολίτες, μη  επαγγελματίες δημοσιογράφοι / 15 βοηθοί Τύπου

Πηγή: rsf.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ανασφάλεια και βία εν μέσω κορονοϊού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!