«Γυναίκα και Υγεία – Σύγχρονες απόψεις για συνήθη θέματα υγείας που απασχολούν το γυναικείο φύλο»

H Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Γυναίκα και Υγεία – Σύγχρονες απόψεις για συνήθη θέματα υγείας που απασχολούν το γυναικείο φύλο», πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, επεσήμανε εξ’ αρχής ότι το μέλλον της ευημερίας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επιβαρύνουν την υγεία μας, τονίζοντας ότι πολλά από αυτά, δυστυχώς οδηγούν σε μικρότερη παραγωγικότητα της εργασίας, σε ανικανότητα, χρόνια νοσηρότητα ή πρώιμη θνησιμότητα και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τις έμφυλες ανισότητες που υπάρχουν, όπως και αυτές που δημιουργούνται λόγω ταξικών, φυλετικών, πολιτισμικών ή άλλων διαφορών.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας παρέθεσε τις προτάσεις της ΓΓΙΦ που αφορούν την Υγεία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες, ενδεικτικά αφορούν:

  • στην ενίσχυση των δημοσίων νοσοκομείων για δωρεάν τοκετούς αστέγων, ανέργων μεταναστριών
  • στην πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη κατά την περίοδο της κύησης και μετά τον τοκετό για μητέρες άγαμες, άνεργες, μετανάστριες
  • στην πανελλαδική και συνεχή ενημέρωση γύρω από την αντισύλληψη και την προφύλαξη. Περαιτέρω, η ΓΓΙΦ έχει ήδη συμφωνήσει με  το Υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή της θεματικής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως αυτοτελές γνωστικό αντικείμενο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • στο να αναβαθμιστεί η συνεργασία των δομών υγείας με τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών, που υπάρχουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες και αφορούν τις κακοποιημένες γυναίκες
  • στο να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες που εκπορνεύονται χωρίς τη θέληση τους και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ακόμη, η κα Κούβελα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα δύο πολύ σημαντικά πρόσφατα  Νομοσχέδια υπέρ της ισότητας των φύλων και συγκεκριμένα: στο Σχέδιο Νόμου για την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας», του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που  κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και στο Σχέδιο Νόμου της ΓΓΙΦ, το οποίο παραδόθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών  για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας» και τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών.

H Γενική Γραμματέας, ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό της με τη δήλωσή της ότι: «Τα βήματα στον τομέα της υγείας εκ μέρους της Πολιτείας είναι ήδη προοδευτικά. Ωστόσο, είναι αναγκαία η συνέχιση μιας πορείας ανοδικής, από την οποία η Υγεία θα συνεχίσει να μην αποτελεί προνόμιο των ολίγων, αλλά για όλους και όλες ανεξαιρέτως».

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, οι επιστήμονες και επιστημόνισσες του κλάδου της Υγείας, παρέθεσαν τις  εισηγήσεις τους, με στόχο την ενημέρωση για τα συνήθη θέματα υγείας που απασχολούν τις γυναίκες.  Σύγχρονοι προβληματισμοί, όπως οι διαταραχές πρόσληψης τροφής εφήβων και νέων γυναικών και η συσχέτισή τους με την κοινωνική διάσταση της ταυτότητας του φύλου, η ενδομητρίωση, η εμμηνόπαυση και η εξωσωματική γονιμοποίηση, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων  των παρευρισκομένων.

Η τελευταία εισήγηση του πρώτου μέρους, που αφορούσε στην Πρωτοβάθμια  φροντίδα Υγείας και στον Οικογενειακό Προγραμματισμό σε ευπαθείς ομάδες, επισήμανε την ιδιαίτερη ευαισθησία που οφείλουν να δείχνουν οι επαγγελματίες της Υγείας, για τις ομάδες αυτές . Στο σημείο αυτό, έγινε αναφορά στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψε η ΓΓΙΦ με το επιχειρησιακό  πρόγραμμα δράσης «Υγεία για Όλους», με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στις ευάλωτες ομάδες.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας αφιερώθηκε στον καρκίνο του μαστού και των γυναικολογικών οργάνων, καθώς και στο ρόλο του ιού των θηλωμάτων HPV στην καρκινογένεση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της πρόληψης, με σύσταση να γίνεται τακτικός ιατρικός έλεγχος και εμβολιασμός κατά του ιού HPV.

Η τελευταία εισήγηση σχετικά με τις επιπτώσεις της εργασίας στην υγεία των γυναικών, προβλημάτισε ιδιαίτερα την Γενική Γραμματέα Ισότητας  των  φύλων και συζητήθηκε ο σχεδιασμός συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας και Υγείας προς όφελος των εργαζομένων γυναικών, όπως και η συμπερίληψη της οπτικής του φύλου στις σχετικές  έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον του κοινού για ερωτήσεις και διευκρινίσεις στις εισηγήσεις που προηγήθηκαν, ήταν τόσο μεγάλο, ώστε ο χρόνος λήξης της ημερίδας να παραταθεί αρκετά πέραν του προγραμματισμένου. Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο  επανάληψης της Ημερίδας, με στόχο την περαιτέρω διάχυσή της και σε άλλες περιοχές της χώρας μας και αποφασίστηκε η δημιουργία φακέλου με τα πρακτικά της Ημερίδας.

Ομιλία της ΓΓΙΦ στην Ημερίδα για την Υγεία

 

Διαβάστε Επίσης  Διαδικτυακή εκδήλωση - webinar «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!