Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας 2018 | “Επαυξητική & Εναλλακτική Επικοινωνία”

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Λογοθεραπείας σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή, σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εστιάζουμε την προσοχή μας σε μια συγκεκριμένη διαταραχή της επικοινωνίας και ενημερώνουμε το ευρύτερο κοινό για τις επιπτώσεις της διαταραχής αυτής στην καθημερινή ζωή των ατόμων και των οικογενειών τους.

Φέτος η ευρωπαϊκή ημέρα είναι αφιερωμένη στην «Επαυξητική & Εναλλακτική Επικοινωνία».

Ο όρος Επαυξητική Εναλλακτική Επικοινωνία (AAC) περιγράφει όλες τις μορφές επικοινωνίας, εκτός της ομιλίας, που χρησιμοποιούμε για να εμπλουτίσουμε τον εκφραστικό λόγο και να διευκολύνουμε την καθημερινή μας επικοινωνία.
Στο τομέα της κλινικής πρακτικής η Επαυξητική Εναλλακτική Επικοινωνία αποτελεί απαραίτητο βοήθημα για την ενίσχυση ή την αντικατάσταση της ομιλίας, (προσωρινά ή μόνιμα) ατόμων με σοβαρές εκφραστικές διαταραχές επικοινωνίας.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Λογοθεραπείας είναι η διευρυμένη δημόσια επικοινωνία των επιστημόνων Λογοπεδικών ‐ Λογοθεραπευτών με το ευρύτερο κοινό, καθώς και των άλλων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην ψυχική υγεία, για τις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επικοινωνία και για τα δικαιώματά τους.

Στην επιστήμη της λογοθεραπείας η πρόληψη ασκείται σε πολλά επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο, πρόληψη αποτελεί η ενημέρωση του κοινού, αλλά και ατόμων που έχουν μια σημαντική θέση στην ανατροφή των παιδιών. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η πρόληψη σημαίνει τον έγκαιρο εντοπισμό των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας, τέλος σε ένα τρίτο επίπεδο, οι δυσκολίες που έχουν εντοπισθεί θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για να αποφευχθούν βλαβερές συνέπειες στο μέλλον.

Η σημαντικότητα της ημέρας αυτής είναι ότι μέσα απ’αυτές τις διαδικασίες αναδεικνύεται ο ρόλος του λογοπεδικού, η επιστημονική του κατάρτιση και η συμβολή του στην πρόληψη και παρέμβαση αυτών των διαταραχών.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας, ο Πανελλήνιος Σύλλογός Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών διοργανώνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα και φέτος επέλεξε την πόλη των Ιωαννίνων για την διεξαγωγή της  βασικής του ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί την 10η Μαρτίου 2018.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν στοιχεία διάγνωσης – αποκατάστασης της παιδικής νευροαισθητήριας βαρηκοΐας, τεχνικές Υποβοηθούμενης Επαυξητικής Εναλλακτικής Επικοινωνίας με συστήματα χαμηλής / υψηλής τεχνολογίας και τεχνολογίες διαδικτύου που προάγουν την σωματική και νοητική υγεία.

Επιπλέον, θα αναδειχθεί η τεχνολογική πρόοδος στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), των μεγάλων ιατρικών δεδομένων ( Big Data in Health), της εξατομικευμένης και έγκαιρης διάγνωσης – παρέμβασης ( Precision Medicine ) καθώς και της εξ΄ αποστάσεως μάθησης  (e–Learning).

 

Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους
Είσοδος Ελεύθερη
Οι βεβαιώσεις θα σταλούν ηλεκτρονικά

Δηλώσεις συμμετοχής:

e–mail: info@logopedists.gr  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 777 99 01                           

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Διαβάστε Επίσης  «Το νοσηλευτικό επάγγελμα στην Ελλάδα μέσα από το Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ» | Η οπτική του κοινωνικού φύλου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!