Κοινωνικές Δομές Δήμου Θεσσαλονίκης: Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων-Υπνωτήριο Αστέγων-«Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο»

Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων

Δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών ατόμων που ζουν σε συνθήκες έλλειψης στέγης αποτελεί το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επί της οδού Μοναστηρίου 62. Η δομή λειτουργεί σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε 12ωρη βάση (09.00-21.00), διασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση τουλάχιστον 50 αστέγων, καθημερινά.  Οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα ατομικής υγιεινής, πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες. Στους χώρους υπάρχουν πλυντήρια και ιματιοθήκη, ενώ στους άστεγους προσφέρεται πρωινό και δυνατότητα ανάπαυσης.

Εντός του 2017, στο Κέντρο προσήλθαν 2.017 άτομα -32.210 επισκέψεις- ενώ οι νέοι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 624 άτομα (519 άνδρες και 105 γυναίκες) με χώρες προέλευσης Ελλάδα (338 άτομα), Πακιστάν (123 άτομα), Βουλγαρία (45 άτομα), Γεωργία (25 άτομα) και Αφγανιστάν (24 άτομα). Επίσης, στη διάρκεια του έτους η κοινωνική υπηρεσία πραγματοποίησε 4.104 ατομικές συνεντεύξεις με αιτήματα των ωφελουμένων να αφορούν, κατά κύριο λόγο, την ανεύρεση στέγης και εργασίας, την παροχή συσσιτίου, τροφίμων και ρουχισμού, καθώς και τη συμβουλευτική για λήψη επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και με στόχο την γενικότερη κινητοποίηση, εμψύχωση και ενδυνάμωση για επανένταξη στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
 
2310 527938
 
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 
Ψυχο-κοινωνική υποστήριξη
Πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα
Ατομική φροντίδα & υγιεινή
Διασύνδεση με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης
Κοινωνική & εργασιακή επανένταξη
Νομική συνδρομή
Συμβουλευτική
Υγεία & πρόνοια

 

Υπνωτήριο Αστέγων

Το Υπνωτήριο Αστέγων δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» η οποία παραχώρησε για μια δεκαετία στον Δήμο Θεσσαλονίκης μέρος του 1ου ορόφου κτιρίου ιδιοκτησίας της, στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13. Η δομή που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2012 μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεχίζεται στο πλαίσιο της πράξης «Δομές Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», ενώ υλοποιείται με συμπράττοντες φορείς την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS.  Όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο Υπνωτήριο Αστέγων παρέχεται προσωρινή φιλοξενία σε 65 άτομα -αριθμός που αυξάνεται σε 70 κατά τις περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών- ενώ για χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών παρέχονται  σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και προσωπική υγιεινή. Παράλληλα, στο Υπνωτήριο φιλοξενούνται και άτομα με ψυχικά-ψυχιατρικά προβλήματα, αλλά και χρήστες ή πρώην χρήστες ουσιών για τους οποίους η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου συνεργάζεται με τους ειδικούς θεραπευτές του ΟΚΑΝΑ σε προγράμματα απεξάρτησης ή την ένταξη σε Κοινότητα.

Το 2017 εξυπηρετήθηκαν από την δομή 154 άτομα (130 άνδρες και 24 γυναίκες) με τους 46 να προέρχονται από Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ρουμανία, Αλγερία, Αφγανιστάν, Ινδία, Λιβύη, Μαρόκο, Νιγηρία, Νότιο Αφρική, Πακιστάν, Συρία, ενώ τα αιτήματα για φιλοξενία ανήλθαν σε 232.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 19:00 – 9:00
Check in 19:00-21:00
Check out 9:00

 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
 
2310 528811

 

«Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο»

Το «Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο»  αποτελεί δομή που δημιουργήθηκε το 2015 μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας. Από το 2017 χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ύπατη Αρμοστεία, μέσω του προγράμματος REACT.

Η δομή που στεγάζεται επί της οδού  Άνδρου 1, διαθέτει επτά αυτόνομα δωμάτια δυνατότητας 28 κλινών, ενώ προσφέρει υπηρεσίες διαμονής με διατροφή, ένδυση και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης για διάστημα έξι μηνών με δυνατότητα παράτασης και παράλληλα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες (διερμηνεία, επαγγελματική-συμβουλευτική προετοιμασία για αυτόνομη διαβίωση, εκμάθηση γλώσσας στους ενήλικες και ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση, νομική συνδρομή, ψυχοκοινωνική στήριξη) με σκοπό την ενδυνάμωση και αυτονόμηση των φιλοξενουμένων. Στη διάρκεια του 2017 φιλοξενήθηκαν συνολικά 12 οικογένειες και 48 άτομα που επιμερίζονται σε τρεις πυρηνικές οικογένειες με 14 άτομα και 9 μονογονεϊκές οικογένειες με 34 άτομα (26 άνδρες και 22 γυναίκες) και με τόπο προέλευσης τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Όσον αφορά στην εκπαίδευση, εντός της ίδιας χρονιάς, φοίτησαν σε Ειδικά Σχολεία 24 άτομα (16 αγόρια και οκτώ κορίτσια) καθώς και τέσσερα παιδιά (τρία αγόρια και ένα κορίτσι) με αναπτυξιακές διαταραχές. Ως προς την ενισχυτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας παραδόθηκαν 156 μαθήματα σε παιδιά και εφήβους και 135 σε ενήλικες, ενώ για την ένταξη των προσφύγων στη δομή απασχολήθηκαν συνολικά 20 εθελοντές σε δράσεις του Φιλοξενείου (εργαστήριο ραπτικής, δημιουργική απασχόληση σε παιδιά, μαθήματα αγγλικής και γερμανικής  γλώσσας και ομάδα χορού). Οι ωφελούμενοι παρακολουθούν παράλληλα -και εκτός της δομής- εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 
Διαμονή, διατροφή & παροχή ειδών πρώτης ανάγκης
Νομική στήριξη
Συμβουλευτική & ψυχοκοινωνική στήριξη
Διερμηνεία
Εκπαιδευτικές δράσεις για ενήλικες
(μαθήματα ελληνικών, εργαστήρια κ.α.) & εργασιακή συμβουλευτική
Ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση & παιδαγωγικές δραστηριότητες
Προετοιμασία για την αυτόνομη διαβίωση & την κοινωνική ένταξη
Μετα-παρακολούθηση & στήριξη μετά το τέλος της φιλοξενίας
Δράσεις ευαισθητοποίησης & διασύνδεσης με την κοινότητα
Συμμετοχή εθελοντών
 
ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
 
Οικογένειες με ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί
Μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούμενες από τη μητέρα ή τον πατέρα και ένα τουλάχιστον ανήλικο παιδί
Ενήλικες γυναίκες μόνες σε κατάσταση εγκυμοσύνης
 
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
 
2310 920670 & 509040 

 

Διαβάστε Επίσης  Τι τύπο κοινωνικού κράτους χρειαζόμαστε;

1 Comment on "Κοινωνικές Δομές Δήμου Θεσσαλονίκης: Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων-Υπνωτήριο Αστέγων-«Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο»"

 1. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης | 18 Απριλίου, 2019 at 7:56 πμ | Απάντηση

  Στο κείμενο σας υπάρχουν κάποιες ανακριβής πληροφορίες, παρακάλω να τής διορθώσετε.
  Πρώτων όσο αφορά το κέντρο ημέρας ,η λειτουργία του για το κοινό δεν είναι απο της 9-21 ώρα (12 ώρες) όπως αναφέρεται στο κείμενο σας , αλλά από της 10 το πρωί εως της 2 το μεσημέρι , και απο της 4 το απόγευμα έως της 8 το βράδυ .
  Τώρα όσον αφορά το υπνοτίριο αστέγων , οι συνθήκες στην προκειμένη στιγμή πού γράφεται το εν λόγω κείμενο , είναι απαράδεκτες σε συγκεκρένους τουλάχιστον τομείς .
  Α) Για περίπου 60 άτομα (άνδρες) ενώ υπάρχουν 10 Λουτρά και 10 τουαλέτες , λειτουργούν μόνο τα δύο Λουτρά (η καλύτερα, υπολειτουργούν) ,και 4 τουαλέτες,το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ των οφειλομένων για μια σειρά στο ντούζ η στήν τουαλέτα.
  Εντός του χώρου του υπνοτιρίου υπάρχουν και καθημερινές προστριβές και συγκρούσεις των οφειλομένων με το προσωπικό, το δέ προσωπικό ,εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ελειπές ως προς την εκπαίδευση του να αντιμετωπίσει της κατάστασης αυτές ,με αποτέλεσμα να καλείτε σε καθημερινή σχεδόν βάση η αστυνομία για να αντιμετωπίσει και να επιλύσει της διαφωρές αυτές, κάποιες φωρές πραγματικά εχει τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων ,ενώ αρκετές είταν οι φορές που η κατάσταση είχε ξεφύγει από εντελώς λάθος αντιμετώπιση απο πλευράς τού προσωπικού . Οσο αφορά της συνθήκες υγιεινής , αυτές είναι απαράδεκτες ,σε μεγάλο βαθμό με υπαιτιότητα τών ιδίων των οφειλομένων.
  Είναι μια καλή προσπάθεια για την ανακούφιση των αστέγων ,με πολλά πράγματα όμως που πρέπει να διορθωθούν.
  ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΓΡΆΦΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΥΠΝΟΤΊΡΙΟ .Η ΕΝ ΛΟΓΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΜΙΑΣ ΕΥΡΎΤΕΡΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΌΝΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ( ΚΟΙΝΩΝΙΚΌΣ ΕΡΕΥΝΗΤΉΣ)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!