Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2018

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ως στόχο να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του υγιούς στόματος και να προάγει παγκόσμια τη γνώση για τα
ζητήματα γύρω από τη στοματική υγεία, καθώς και για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής για όλους/ες – νέους/ες και ηλικιωμένους/ες. Η σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, έγκειται στο γεγονός ότι το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του/ης, καθώς και ότι πολλές από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν μέσω της αυξημένης υποστήριξης της Πολιτείας, των επιστημονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας είναι: «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου-Σκέψου την υγεία σου» και επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η διατήρηση της υγείας του στόματός μας έχει αποφασιστική σημασία για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας.

Κατανοώντας τη σχέση στόματος και σώματος

O νόμος 4486/2017 «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 115 Α’) ρυθμίζει πλέον την παροχή της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας της χώρας.
Ιδιαίτερα στο άρθρο 1 παρ. 2 υποπαρ. ια. ορίζεται ότι στις παρεχόμενες από τα Κέντρα Υγείας υπηρεσίες περιλαμβάνονται η πρωτοβάθμια οδοντιατρική και ορθοδοντική φροντίδα, με έμφαση στην πρόληψη, και η παρ. 3 του ίδιου άρθρου προβλέπει ότι «οι υπηρεσίες Π.Φ.Υ. οργανώνονται και λειτουργούν, σύμφωνα με τις αρχές της δωρεάν καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού, της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, της ειδικής μέριμνας για τις ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…»
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 υποπαρ. δ τα Κέντρα Υγείας παρέχουν υπηρεσίες οδοντιατρικής φροντίδας ενηλίκων και παιδιών.

Με το με αρ. πρωτ. Γ1γ/ΓΦ3.3,13,18 ΦΑΥ4,6/ΓΠ οικ. 89548/4-12-2017 έγγραφο, και μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει οδηγίες για την καθολική υλοποίηση από τα Κέντρα Υγείας της χώρας την τρέχουσα σχολική χρονιά προγράμματος αγωγής στοματικής υγείας στα παιδιά της 1ης και 2ης τάξης των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγωγή στοματικής υγείας, προληπτικό έλεγχο του στόματος από Οδοντίατρο, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων προς παιδιά και γονείς. Το πρόγραμμα δύναται να διεξάγεται και στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού με τη συνεργασία των κατά τόπους δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οδηγός για καλή στοματική υγεία

 

Διαβάστε Επίσης  Science Flash For You: Εργαλείο επικοινωνίας για επιστημονικά θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!