Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2018 | “Time is Now: Ακτιβιστές σε αγροτικές και αστικές περιοχές μεταμορφώνουν τις ζωές των γυναικών”

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι “Time is Now – Ήρθε η ώρα: Ακτιβιστές σε αγροτικές και αστικές περιοχές μεταμορφώνουν τις ζωές των γυναικών”. 

Φέτος, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ακολουθεί ένα πρωτοφανές παγκόσμιο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Το κίνημα αυτό έχει λάβει τη μορφή παγκόσμιων πορειών και εκστρατειών, μεταξύ των οποίων και των εκστρατειών  #MeToo και #TimesUp σε θέματα που κυμαίνονται από τη σεξουαλική παρενόχληση και τη γυναικοκτονία, έως τις ίσες αμοιβές και την πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών.

Αντικατοπτρίζοντας το θέμα προτεραιότητας της επικείμενης 62ης συνόδου της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς των Γυναικών, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εφιστά την προσοχή στα δικαιώματα και τον ακτιβισμό των γυναικών της υπαίθρου, οι οποίες αποτελούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και παραμένουν πίσω σε κάθε μέτρο ανάπτυξης.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  η UN Women, γιορτάζει τους ακτιβιστές σε αγροτικές και αστικές περιοχές που έχουν μεταμορφώσει τις ζωές των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Από τοπικές εκστρατείες μέχρι παγκόσμια κινήματα, ο ακτιβισμός των γυναικών κατά τη διάρκεια των δεκαετιών έχει ανοίξει το δρόμο για τα δικαιώματα των γυναικών και για ένα  ισότιμο μέλλον.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία να σταθούμε δίπλα σε όλες αυτές τις ατρόμητες γυναίκες που υποστηρίζουν την ισότητα των φύλων και επικεντρώνονται σε εκείνες που συχνά περνούν απαρατήρητες. Οι σημερινοί ακτιβιστές ενδυναμώνουν εκείνους που είναι πιθανό να μείνουν πίσω, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες, καθώς σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του UN Women “Turning Promises into Action”, αποκαλύπτεται ότι:

  • Σε όλες τις περιοχές, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας από ότι οι άνδρες. Αυτό το έμφυλο χάσμα στις συνθήκες φτώχειας (ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα) ανέρχεται στο 22% για την ηλικιακή ομάδα των γυναικών από 25-34 ετών – έτη που η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών βρίσκεται στο αποκορύφωμα, αποδεικνύοντας τις προκλήσεις του συνδυασμού εργασίας εκτός και εντός του σπιτιού.
  • Περισσότερο από το 50% των γυναικών και κοριτσιών στις αστικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών, ζουν σε συνθήκες όπου δεν έχουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: πρόσβαση σε καθαρό νερό, βελτιωμένες εγκαταστάσεις αποχέτευσης, ανθεκτικές κατοικίες και επαρκή χώρο διαβίωσης.

Οι γυναίκες της επαρχίας, οργώνουν τα χωράφια και φυτεύουν τους σπόρους εξασφαλίζοντας την επισιτιστική ασφάλεια των κοινοτήτων τους. Ως πρώτες διαχειρίστριες της ενέργειας στα νοικοκυριά, μπορούν να ηγηθούν της μετάβασης στη βιώσιμη ενέργεια και να οικοδομήσουν την κλιματική ανθεκτικότητα. Ωστόσο, σε σχεδόν κάθε μέτρο ανάπτυξης, οι γυναίκες της υπαίθρου μένουν πίσω σε σύγκριση με τους άντρες αγρότες ή τις γυναίκες των αστικών περιοχών. Επηρεάζονται δυσανάλογα από τη φτώχεια και την άνιση πρόσβαση στη γη και τους φυσικούς πόρους, τις υποδομές και τις υπηρεσίες, την αξιοπρεπή εργασία και την κοινωνική προστασία.

Ως προϋπόθεση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην ύπαιθρο, πρέπει να σταματήσουν οι επιζήμιες πρακτικές κατά των γυναικών και των κοριτσιών, όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων και οι παιδικοί γάμοι. Η πρωτοβουλία Spotlight, η οποία εγκαινιάστηκε το 2017 με αρχική επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια από τις παγκόσμιες λύσεις για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών.

Πηγή: UN Women

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ανασφάλεια και βία εν μέσω κορονοϊού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!