“Προωθήστε την ανοχή, σεβαστείτε τη διαφορετικότητα” | Δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού

“Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων τιμά τη μνήμη των ανθρώπων της σφαγής του Sharpeville – τη φρικτή δολοφονία 69 ανθρώπων που διαδήλωσαν ειρηνικά εναντίον του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Το καθεστώς του απαρτχάιντ βασιζόταν σε θεσμοθετημένες φυλετικές διακρίσεις.

Τελικώς  – και ευτυχώς – η ιστορία έθεσε το καθεστώς αυτό στο περιθώριο έπειτα από την απελευθέρωση από τη φυλακή και την άνοδο στην προεδρία του Nelson Mandela, με αυτή την χρονιά να σηματοδοτεί εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

Η μνήμη του Sharpeville ζει σε αυτόν τον ετήσιο εορτασμό του ΟΗΕ, όπου επιβεβαιώνουμε την αδιαμφισβήτητη απόρριψη όλων των μορφών ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας.

Δυστυχώς, οι στάσεις αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν σε χώρες και μεταξύ των κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Ένα έντονο και τραγικό παράδειγμα είναι η φοβερή μεταχείριση των μουσουλμάνων Rohingya στη Μιανμάρ.”

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνονται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres να σκεφτούν πώς μπορούν να προωθήσουν καλύτερα την ανοχή, την ένταξη και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.

«Είναι καιρός όλα τα έθνη και όλοι οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στις οδηγίες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αναγνωρίζει την εγγενή αξιοπρέπεια και τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα όλης της ανθρωπότητας». 

Ο κ. Guterres δήλωσε στη Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη, ότι ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος από την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πριν από 70 χρόνια -για παράδειγμα, στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών, των αυτόχθονων και των ατόμων με αναπηρίες- εξακολουθούν να χρειάζονται πάρα πολλά να γίνουν ώστε να τερματιστούν οι συμπεριφορές και οι πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις. 

Αναφέρθηκε σε πιεστικά ζητήματα όπως η έμφυλη ανισότητα, η «ανησυχητική άνοδος» της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η αναβίωση των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων και των νεοναζιστικών απόψεων.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στερούνται επίσης τα δικαιώματά τους, σε συνδυασμό με την λανθασμένη και ψευδή “κατηγορία” τους ως απειλές για τις κοινωνίες που επιδιώκουν να ενταχθούν. 

“Ας προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τα μηνύματα μίσους – την έννοια του «εμείς» και «αυτοί», την λανθασμένη στάση ότι μπορούμε να δεχθούμε κάποιους και να απορρίψουμε και να αποκλείσουμε κάποιους άλλους απλώς και μόνο για το πώς μοιάζουν, που προσκυνούν ή ποιον αγαπούν “.

 

Πηγή: un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

Be the first to comment on "“Προωθήστε την ανοχή, σεβαστείτε τη διαφορετικότητα” | Δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!