Τακτικό Ευρωβαρόμετρο 88 – Κοινή Γνώμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση | Εθνική Έκθεση: Ελλάδα

Τις ελπίδες, τις προσδοκίες αλλά και τις ανησυχίες και τον προβληματισμό των Ελλήνων και των πολιτών στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις 5 υποψήφιες προς ένταξη χώρες διερευνά το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο. Θετικά αντιμετωπίζουν, Έλληνες και υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, τις στρατηγικές προκλήσεις και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίζουν ότι η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετράει στον κόσμο και ότι έχει τη δύναμη και τα εργαλεία να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία.

 

 

Εντούτοις, οι Έλληνες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, για το κρίσιμο θέμα των οικονομικών προοπτικών τους, όσον αφορά τους πολίτες αλλά και το κράτος. Η ανεργία, η κατάσταση της οικονομίας και το δημόσιο χρέος αναφέρονται ως τα σημαντικότερα προβλήματα από τους Έλληνες ερωτηθέντες, ενώ ακολουθούν το μεταναστευτικό και η φορολογία. Στον αντίποδα, o μέσος όρος των Ευρωπαίων πολιτών προτάσσει τα θέματα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας.  Πάντως συνεχίζει να είναι καθαρή και θετική η στάση των Ελλήνων πολιτών υπέρ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ενιαίο νόμισμα το Ευρώ.

Διαβάστε Επίσης  Σύνοψη Διαμεσολάβησης: Πρόσβαση εργαζομένου με αναπηρία στις εγκαταστάσεις εκπαιδευτικού ιδρύματος

Μεθοδολογία

Η έρευνα διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικά τυχαίο δείγμα 1008 Ελλήνων πολιτών από διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Με αντίστοιχη μεθοδολογία διεξήχθη  στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 5 υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Τουρκία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία), καθώς και στις «περιοχές όχι υπό τον άμεσο έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας (Τουρκοκυπριακή Κοινότητα)», καλύπτοντας δειγματοληπτικά τον πληθυσμό των χωρών, ηλικίας 15 ετών και άνω. Για τη λήψη των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν τυποποιημένα ερωτηματολόγια, ενώ η επικοινωνία με τους συμμετέχοντες είχε τη μορφή της προσωπικής συνέντευξης.

Δείτε όλη την ανάλυση εδώ: ec.europa.eu/greece

Διαβάστε Επίσης  Επιστημονική Επιθεώρηση | Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη - Τόμος 14: Τεύχος 2

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!