Τζέιμς Μπόλντουιν : “Το δωμάτιο του Τζοβάνι”

Σηµαδεµένος από µια οµοφυλοφιλική εµπειρία στην εφηβεία του, ο Ντέιβιντ, ένας νεαρός Αµερικανός, θα καταλήξει στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950 αναζητώντας την εσωτερική του ισορροπία. Στη διάρκεια της νύχτας που θα φέρει τον τραγικό επίλογο της ιστορίας του, ο Ντέιβιντ µας αφηγείται την παράλληλη σχέση του µε τον Τζοβάνι και την αρραβωνιαστικιά του, την Έλα, την πάλη του ανάµεσα στην ερωτική επιθυµία και τη συµβατική ηθική, τη σύγκρουση ανάµεσα στην αλήθεια του κορµιού και τα ψέµατα του µυαλού. 

Το κλασικό αυτό αφήγηµα πάθους και θανάτου, το οποίο εκδόθηκε το 1956 και αντικατοπτρίζει την προσωπική πάλη του ίδιου του συγγραφέα µε τη σεξουαλική αµφισηµία, παραµένει ένα συγκλονιστικό βιβλίο χάρη στην απλότητα του δραµατικού του ιστού και στην ένταση µε την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, αποκαλύπτοντάς µας άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς.

 

Το βιβλίο δεν αφορά τόσο την ομοφυλοφιλία όσο το τι συμβαίνει όταν είσαι τόσο φοβισμένος, που τελικά δεν μπορείς να αγαπήσεις κανέναν.

Τζέιμς Μπόλντουιν

 

Ο Μπόλντουιν χρησιµοποιεί τον λόγο όπως η θάλασσα τα κύµατα· κυλά και χτυπά, προχωρά και υπαναχωρεί, υψώνεται κι ύστερα υποκλίνεται και εξαφανίζεται… η σκέψη γίνεται ποίηση και η ποίηση διαφωτίζει τη σκέψη.

Langston Hughes, ποιητής

 

Ένα καθηλωτικό βιβλίο χάρη στην απλότητα της κεντρικής σύγκρουσης αλλά και στο παθιασµένο όραµα του συγγραφέα του.

Colm Tόibίn, συγγραφέας

 

Τολµηρό, ξεχωριστό, µε λογοτεχνική χάρη και θάρρος.

Caryl Phillips, συγγραφέας

 

Έξοχο! Ένας ριψοκίνδυνος άθλος ευφάνταστης τόλµης. 

Guardian

 

Ένας συγγραφέας οργισµένος αλλά τόσο προκλητικά ευφυής, µε τόσο καλή γραφή, ώστε σύντοµα έγινε ο µαύρος συγγραφέας που οι λευκοί προοδευτικοί αρέσκονταν να φοβούνται.

Newsweek

 

ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΟΛΝΤΟΥΙΝ

ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΤΖΟΒΑΝΙ

Μετάφραση: Τερέζα Βεκιαρέλλη

Σειρά: Ξένη λογοτεχνία

(ISBN: 978-618-03-1417-5, Εξώφυλλο: Μαλακό,

Σχήμα: 13 x 20, σελ.: 248, τιμή: 8,80 €)

Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

Τίτλος πρωτοτύπου: Giovanni’s room

 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ: metaixmio.gr

 

Ο Τζέιµς Μπόλντουιν γεννήθηκε στο Χάρλεµ της Νέας Υόρκης στις 2 Αυγούστου του 1924. Στα δώδεκά του χρόνια δηµοσίευσε το πρώτο του διήγηµα, στην εφηµερίδα της εκκλησίας, όπου ο πατέρας του ήταν ιεροκήρυκας. Το εν πολλοίς αυτοβιογραφικό πρώτο του µυθιστόρηµα µε τίτλο Φώναξέ το στα βουνά (Μεταίχµιο, 2006) έγινε αµέσως επιτυχία, ενώ το ∆ωµάτιο του Τζοβάνι που ακολούθησε τον καθιέρωσε ως συγγραφέα. Από το 1943 αφιερώθηκε αποκλειστικά στο γράψιµο, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του 1940 κατέφυγε στην Ευρώπη, λόγω οικογενειακών και προσωπικών δυσκολιών. Οι συλλογές δοκιµίων του Notes of a native son, Nobody knows my name και The fire next time τον κατέστησαν µια ιδιαίτερα επιδραστική φυσιογνωµία του Κινήµατος Πολιτικών ∆ικαιωµάτων στις ΗΠΑ, στο οποίο συµµετείχε ιδιαίτερα ενεργά. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στη Νότια Γαλλία όπου και πέθανε στις 30 Νοεµβρίου του 1987. Στο ηµιτελές έργο του Remember this house βασίστηκε το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιµαντέρ I’m not your negro (2016).

 

Διαβάστε Επίσης  Τζιόρτζιο Αγκάμπεν: Μέσα χωρίς σκοπό- Σημειώσεις για την πολιτική & Τι είναι μια διάταξη;

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!