Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την ενίσχυση των γυναικών στον ψηφιακό κόσμο (infographic)

 

Η αύξηση των γυναικών στο τομέα της τεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων.

 

Με την ραγδαία εξέλιξη του τεχνολογικού κόσμου, ο τομέας των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ΤΠΕ) παρέχει στις γυναίκες και στα κορίτσια ευκαιρίες, μέσα έκφρασης και συμμετοχής και αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας των φύλων.  Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, με υψηλές αμοιβές, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων.

Οι τεχνολογίες των πληροφοριών και της επικοινωνίας, που αναπτύσσονται ραγδαία, δημιουργούν κάθε χρόνο περίπου 120.000 νέες εργασίας, ενώ το 2014 αντιπροσώπευαν το 4,2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι μέχρι το 2020 η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στον συγκεκριμένο τομέα θα φτάσει μέχρι και τις 900.000.

Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σοτ χώρο της τεχνολογίας και ταυτόχρονα έχουν λιγότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν σχετικές σπουδές.

Το 2015 από τα 1.4 εκατομμύρια των ανθρώπων που επέλεξε να ακολουθήσει σπουδές  σχετικές με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο το 17.2% ήταν κορίτσια, ενώ από τους 8.2 εκατομμύρια ανθρώπους που προσλήφθηκαν στην ΕΕ ως ειδικοί του κλάδου, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόλις το 16.7%.

Σε σύγκριση με άλλους κλάδους (45%) οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 19% των διοικητικών θέσεων στις Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ΤΠΕ).

Η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στον κλάδο των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία Ένωση όπου όλοι θα μπορούμε να διαμορφώνουμε την γύρω μας πραγματικότητα, να διαμορφώνουμε την κοινωνία και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να προσελκύσουμε περισσότερες γυναίκες στον κόσμο της τεχνολογίας», δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Terry Reintke, εισηγήτρια του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την συνέντευξή της στο Facebook Live εδώ.

 

 

 

Η ΕΕ έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για να προωθήσει και να ενθαρρύνει νέες γυναίκες να ακολουθήσουν σταδιοδρομίες στον τομέα των ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των EU Code WeekGrand Coalition for Digital Jobs (Μέγας Συνασπισμός για την Ψηφιακή Απασχόληση), European Network of Women Web Entrepreneurs Hubs (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για γυναίκες που έχουν ιδρύσει διαδικτυακές επιχειρήσεις), Startup Europe Leaders Club (Όμιλος στελεχών των ευρωπαϊκών νεοσύστατων επιχειρήσεων), European Digital Skills Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων), EU Prize for Women Innovators (Ευρωπαϊκό Βραβείο καινοτομίας για γυναίκες).

 

Πηγή: europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση: νέα κοινωνική ατζέντα για την Ευρώπη

Be the first to comment on "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την ενίσχυση των γυναικών στον ψηφιακό κόσμο (infographic)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!