Το καθεστώς του “Ευρωπαίου πρόσφυγα” πρότεινε στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών η Ρένα Δούρου

Την εισαγωγή του καθεστώτος του “Ευρωπαίου πρόσφυγα” στις εθνικές νομοθεσίες, μιας πρότασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρότεινε, μεταξύ άλλων, κατά την παρουσίαση προσχεδίου της Έκθεσης σχετικά με τον ρόλο των «συνοριακών περιφερειών απέναντι στο προσφυγικό / μεταναστευτικό φαινόμενο» η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο Στρασβούργο στην Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Περιφερειάρχης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ισχυρή πολιτική βούληση» για τη δημιουργία ενός ισχυρού κανονιστικού πλαισίου για την προώθηση μιας «ολοκληρωμένης προσέγγισης της ένταξης των προσφύγων και μεταναστών, στη βάση της διασυνοριακής συνεργασίας» και των «δικτύων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

«Υπό το πρίσμα αυτό, τα σύνορα από σημεία που χωρίζουν μπορούν να γίνουν σημεία γειτνίασης» τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «επείγει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξανόμενης πολυμορφίας των μεταναστευτικών πληθυσμών, τουλάχιστον για δύο λόγους: για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανόδου του ξενοφοβικού λόγου και μίσους στην Ευρώπη και δεύτερον γιατί έτσι κάνουμε το μεταναστευτικό / προσφυγικό θέμα, πλεονέκτημα για τις κοινωνίες μας».

Η έκθεση που βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης περί Διασυνοριακής Συνεργασίας Τοπικών Κοινοτήτων ή Αρχών, καλεί τα κράτη – μέλη να «αναπτύξουν ένα αξιόπιστο νομικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών επιπέδων» που είναι απαραίτητο «για πολιτικές ένταξης που απευθύνονται ειδικά στους μετανάστες και πολιτικές σχετικές με την ένταξή τους, αναφορικά με την εκπαίδευση και τη στέγαση». Στην έκθεση τονίζεται επίσης η ανάγκη «επαρκούς οικονομικής στήριξης των τοπικών και περιφερειακών αρχών» αλλά και λήψης θεσμικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση καλεί τα κράτη – μέλη καθώς και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να συνεργαστούν μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών προκειμένου να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του ζητήματος της ένταξης των μεταναστών / προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι με δεδομένη την «αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού του Δουβλίνου», χρειάζεται ένα σύστημα «δίκαιης κατανομής της ευθύνης». Το οριστικό κείμενο της Έκθεσης αναμένεται να εγκριθεί τον Ιούνιο ενόψει της παρουσίασής του στην Ολομέλεια τον ερχόμενο Ιούνιο.

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης Αττικής στη διάρκεια της 34ης Ολομέλειας του Κογκρέσου, που είχε ως γενικό θέμα τη «Διακυβέρνηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», παρενέβη κατά την παρουσίαση του «Εγχειριδίου για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το να κερδίσουμε το κρίσιμο στοίχημα της καταπολέμησης των διακρίσεων» και υπογραμμίζοντας τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές καθώς βρίσκονται «κοντύτερα στα προβλήματα και τις ανησυχίες του πολίτη» και μπορούν να δώσουν «το παράδειγμα της δημοκρατίας στην πράξη».

Η ίδια κατά την παρουσίαση της Έκθεσης σχετικά με τον ρόλο και τις ευθύνες των τοπικών και περιφερειακών αρχών για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, παρατήρησε ότι εξαρτάται από την «πολιτική μας βούληση» να «κάνουμε την έκθεση αυτή του Κογκρέσου, μακριά από γραφειοκρατίες, εργαλείο διασφάλισης του μέλλοντός τους».

Τέλος, παρεμβαίνοντας στην ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καρλ Χάιντς Λάμπερτζ, με αφορμή την υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Περιφερειών και του Κογκρέσου, η Περιφερειάρχης Αττικής, αφού τόνισε τον «κοινό στόχο της εμβάθυνσης της τοπικής δημοκρατίας», επισήμανε την ανάγκη μιας πρωτοβουλίας «ενισχυτικού χαρακτήρα», όπως είναι η «σύνταξη ενός ‘οδικού χάρτη’ ανά χώρα, με βασικές κατευθύνσεις της συνέργειας δύο σωμάτων με στόχο τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της τοπικής δημοκρατίας στην πράξη».

 

Διαβάστε Επίσης  Covid-19 Refugees Info: Ένας ιστότοπος ενημέρωσης και δικτύωσης χωρίς διακρίσεις

Be the first to comment on "Το καθεστώς του “Ευρωπαίου πρόσφυγα” πρότεινε στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών η Ρένα Δούρου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!