3 ορισμοί που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων

ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ 

Ο φεμινισμός είναι κάτι περισσότερο από μια λέξη. Είναι ένα κίνημα το οποίο υποστηρίζει τα κοινωνικά, πολιτικά, νομικά και οικονομικά δικαιώματα των γυναικών, ως ίσα με εκείνα των αντρών. Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση του όρου χρονολογείται από το 1837 στη Γαλλία, όπου ο σοσιαλιστής Charles Fourier χρησιμοποιεί τον «φεμινισμό» (‘feminisme’) για να περιγράψει την απελευθέρωση των γυναικών σε ένα ουτοπικό μέλλον. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 o όρος συσχετίζεται με το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, όμως αργότερα εξελίσσεται και εμπλουτίζεται. Συγκεκριμένα, ο «διαθεματικός φεμινισμός» εφιστά την προσοχή στο πώς οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικές μορφές διακρίσεων με βάση διάφορους παράγοντες όπως είναι η φυλή, η τάξη, η εθνικότητα, η θρησκεία και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Στην ομιλία της «Δεν είμαι γυναίκα;» το 1851, η αμερικανή φεμινίστρια και πρώην σκλάβα Sojourner Truth εφιστά την προσοχή στο πώς οι γυναίκες αντιμετωπίζουν το σεξισμό με διαφορετικούς τρόπους.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ | CEDAW

Γνωστή ως “Women’s Bill of Rights”, η Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW) είναι το πιο ολοκληρωμένο διεθνές εργαλείο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και είναι η δεύτερη πιο επικυρωμένη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με επικυρώσεις από 189 έθνη. Η σύμβαση, που υιοθετήθηκε το 1979, δεσμεύει νομικά τις υπογράφουσες κυβερνήσεις ώστε να θέσουν τέρμα σε όλες τις μορφές διακρίσεων κατά των γυναικών στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, ακόμη και στην οικογένεια, και στοχεύει στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών – όχι μόνο σε νομικό επίπεδο, αλλά και σε πραγματικό επίπεδο. 

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Από τις απεργίες πείνας και τις ανθρώπινες αλυσίδες στις εκστρατείες για υπογραφές ως τα memes, ο ακτιβισμός εκδηλώνεται με πολλές  μορφές για να προκαλέσει την αλλαγή. Παρόμοια με την εμφάνιση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο έχουν μετασχηματίσει δραματικά “το τοπίο” των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι πραγματοποιούν εκστρατείες. Μερικοί μελετητές προειδοποιούν ότι η «παθητική» εμπλοκή σε online ακτιβισμό (slacktivism) θα μειώσει την ενεργή συμμετοχή εκτός διαδικτύου. Όμως, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συχνά χρησιμοποιούνται ως μέσο για οργάνωση, έκφραση οργής και ευαισθητοποίησης για θέματα ταμπού ή θέματα που μέχρι πρότινος αποσιωπούνταν, το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών μπορεί να αποδεικνύει το αντίθετο.

 

#SendeAnlat   #EverydaySexism

#WomenShould    #HeForShe

#BringBackOurGirls    #YesAllWomen

#NiUnaMenos   #MeToo

#YoTambien    #QuellaVoltaChe

#BalanceTonPorc    #AnaKaman

#TimesUp    #FeministFriday

 

Πηγή: UNWomen

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου 2020

Be the first to comment on "3 ορισμοί που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!