Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για τον αντιτσιγγανισμό

Ο διευθυντής του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Michael O’ Flaherty, παρουσιάζοντας την έκθεση του οργανισμού, περιέγραψε την απροθυμία να αντιμετωπιστεί ο διάχυτος αντιτσιγγανισμός που αμαυρώνει τόσες πολλές ζωές Ρομά ως “μη αποδεκτός”.

Τα στοιχεία της νέας έκθεσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) αντικατοπτρίζουν το βαθμό στον οποίο οι Ρομά αντιμετωπίζουν διακρίσεις, παρενόχληση και εγκλήματα μίσους. Υποδεικνύει πώς ο αντιτσιγγανισμός συμβάλλει ενεργά στη στέρηση της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, του βιοτικού επιπέδου, της υγείας και της στέγασης των Ρομά. 

Οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και ο δομικός ρατσισμός έχουν καταστήσει την περιθωριοποίηση και την απαξίωση των Ρομά «κοινωνικά αποδεκτές» μεταξύ των πληθυσμών της πλειονότητας, οι οποίοι ως επί το πλείστον παραμένουν αμφίθυμοι και αδιάφοροι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ρομά: 

“Σπίτια χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, έλλειψη ιατρικής ασφάλισης και ακόμη και πείνα εξακολουθούν να αποτελούν μια πραγματικότητα για ένα απαράδεκτα μεγάλο μέρος της κοινότητας των Ρομά σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου”.

Για να υπάρξει μια σφαιρική οπτική για τον τρόπο σύγκρισης των Ρομά στην ΕΕ με τον γενικό πληθυσμό, η έκθεση λαμβάνει τρεις δείκτες για μια ευρύτερη σύγκριση, στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

Η εγγραφή των παιδιών Ρομά στην προσχολική εκπαίδευση βρίσκεται κάτω από τον εκτιμώμενο παγκόσμιο μέσο όρο. Οι Ρομά στην Κροατία, την Τσεχία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία βρίσκονται μαζί με την ομάδα της Αιθιοπίας, της Σιέρα Λεόνε, του Μπουρούντι, του Ουζμπεκιστάν ή του Αζερμπαϊτζάν για αυτόν τον δείκτη.

Όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί υπηρεσίες διαχείρισης πόσιμου νερού με ασφάλεια, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρομά στη Ρουμανία – τη χώρα με τον υψηλότερο αριθμό Ρομά στην ΕΕ – απολαμβάνουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό σε τιμές παρόμοιες με εκείνες στο Μπουτάν, τη Γκάνα ή το Νεπάλ.

Τα δεδομένα δείχνουν περαιτέρω ότι, για σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων Ρομά στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η παρενόχληση λόγω της εθνικότητάς τους αποτελεί επαναλαμβανόμενη εμπειρία – το 76% αντιμετώπισε τέτοια περιστατικά περισσότερες από μία φορές στους 12 μήνες πριν από την έρευνα.

Η έκθεση αποτελεί μια έγκαιρη προειδοποίηση για μια ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τις αποτυχίες του πλαισίου της ΕΕ να εκπληρώσει την υπόσχεσή της ότι «θα υπάρξει μια απτή διαφορά στη ζωή των Ρομά». Ο πλούτος των δεδομένων και της διορατικότητας, το σαφές σύνολο εμπεριστατωμένων απόψεων και οι επείγουσες συστάσεις καθιστούν αυτή την έρευνα ουσιαστική ανάγνωση για όλους όσους παραμένουν αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση του ρατσισμού κατά των Ρομά.

Και επιβεβαιώνει την άποψη του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Ρομά, ότι χωρίς πρώτα να αναγνωριστεί αντιτσιγγανισμός σε όλες του τις εκδηλώσεις  και τον σχεδιασμό στρατηγικών για να ξεριζωθεί αυτή η προκατάληψη από τα θεσμικά όργανα, τις νοοτροπίες, τους νομοθέτες, και από κάθε κοινωνικό βήμα που προσβάλλει την αξιοπρέπεια, τη ζωή και την ελευθερία του λαού των Ρομά, όλα τα λόγια για στρατηγικές ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και ολοκλήρωσης αποτελούν κενές υποσχέσεις.

A persisting concern: anti-Gypsyism as a barrier to Roma inclusion

 

Πηγή: errc.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

Διαβάστε Επίσης  Οι ιστότοποι του δημόσιου τομέα οφείλουν να είναι προσβάσιμοι σε χρήστες με αναπηρία

Be the first to comment on "Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για τον αντιτσιγγανισμό"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!