ΚΥΚΛΟΣ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
LAURENT DUPONT: ΣΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΒΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ;
Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, 19.00
Auditorium Theo Angelopoulos | Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 στις 19.00 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υποδέχεται στο Auditorium Theo Angelopoulos τον Γάλλο ψυχαναλυτή Λωράν Nτυπόν [Laurent Dupont], ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Σε τι απαντάει η βία του παιδιού;»
Από τον Φρόυντ και μετά, η ιδέα του παιδιού ως συμβόλου αθωότητας και αγνότητας έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα. Από το πολύμορφο διαστροφικό παιδί μέχρι τα παιδιά-στρατιώτες, ή ακόμη και μέσα από τη βία στο σχολείο, τα παιδιά μας δείχνουν ότι προσπαθούν να κάνουν κάτι με αυτό που τα κατακλύζει και για το οποίο πολύ συχνά δεν έχουν να πουν τίποτα.
Οφείλουμε να προσδιορίσουμε τη λεκτική ή σωματική βία, είτε αυτή στοχεύει σε αυτόν που την ασκεί είτε σε κάποιον άλλο, όχι ως προς την έντασή της αλλά ως προς την προέλευσή της. Τι είναι αυτό που θίγεται στον άλλο;
Υπάρχει η βία προς τον εαυτό μας, όπως οι αυτοτραυματισμοί, τα σημάδια στο σώμα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ. Τι συμβαίνει με αυτό το σώμα που αλλάζει και μας αποξενώνει από τον εαυτό μας;
Αλλά υπάρχει και μια πιο κρυφή βία: η βία της εικόνας· όχι της εικόνας πάνω σε οθόνες που πλημμυρίζει τις ζωές μας, αλλά η βία της εικόνας του εαυτού μας, της εικόνας που ανεβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα, που θέλουμε να δημιουργήσουμε στο βλέμμα του άλλου. Καμιά φορά, αυτή η εικόνα γυρίζει πίσω σε μας σαν μπούμερανγκ και τότε, με ένα σχόλιο στο Facebook, στο Snapchat ή στο Instagram, με μια κριτική, είναι δυνατόν να ασκηθεί απίστευτη βία ή ενίοτε ακόμα και να διαλυθεί μια ταυτότητα.
Στη βία υπάρχει αυτό που διαλεκτικοποιείται και αυτό που δεν διαλεκτικοποιείται. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για μια απάντηση σε ένα σωματικό βίωμα που δεν μπορεί εκείνη τη στιγμή να εκφραστεί με λόγια. Εκεί όπου το συμβολικό εκπίπτει, το πέρασμα στην πράξη έρχεται ενίοτε ως απάντηση. Απάντηση όμως σε τι;
Ο Laurent Dupont…
…είναι ψυχολόγος, ψυχαναλυτής (ΑΕ), Αντιπρόεδρος της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου (ECF) και μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης (AMP). Εργάζεται σε τμήμα επειγόντων περιστατικών και διαχείρισης κρίσεων καθώς και σε κινητή ψυχιατρική μονάδα.
Οι στρογγυλές τράπεζες, οι διαλέξεις και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια…
…που φιλοξενούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για πέμπτη χρονιά, φέρνουν κοντά Έλληνες και Γάλλους επαγγελματίες της εκπαίδευσης και αποτελούν ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ραντεβού για τους καθηγητές και τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς, αλλά και τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, τους γονείς, τους φοιτητές και μαθητές.
Οι συναντήσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής.