Διεθνής Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου 2018 – “Τα 4 βήματα για την ισότητα”

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα παιδιά του δρόμου, η Κοινοπραξία για τα παιδιά του δρόμου (Consortium for Street Children) εγκαινιάζει την εκστρατεία “Τα 4 βήματα για την ισότητα” (“4 steps to equality”) – ένα κάλεσμα προς τις κυβερνήσεις του κόσμου για να επιτύχουν την ισότητα για τα παιδιά του δρόμου.

 “Τα 4 βήματα για την ισότητα” συνοψίζουν την Γενική Παρατήρηση Αρ. 21 του ΟΗΕ για τα παιδιά του δρόμου ( United Nations General Comment No21 on Children in Street),  η οποία αποτελεί καθοδήγηση προς τις κυβερνήσεις για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά που συνδέονται με το δρόμο έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους.

Πολύ συχνά, τα παιδιά του δρόμου δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένες – όπως την πρόσβαση στο νοσοκομείο, την προσφυγή στη δικαιοσύνη, την προστασία από την παρενόχληση και τη βία και πολλά άλλα.

Το άρθρο 27 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) αξιώνει ότι «τα συμβαλλόμενα κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα κάθε παιδιού σε ένα βιοτικό επίπεδο κατάλληλο για τη σωματική, ψυχική, πνευματική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή του». Η έλλειψη στέγης αρνείται κάθε ένα από αυτά τα δικαιώματα.

The Four Steps to Equality

Η Κοινοπραξία για τα παιδιά του δρόμου (CSC) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο που δυναμώνει τις φωνές των παιδιών του δρόμου, προωθεί τα δικαιώματά τους και βελτιώνει τη ζωή τους.

Η UNICEF έχει ορίσει τρεις διαφορετικές καταστάσεις παιδιών του δρόμου: 
Παιδιά που ζουν στο δρόμο – παιδιά που έχουν φύγει από τις οικογένειές τους και ζουν μόνα στους δρόμους.
Παιδιά που εργάζονται στο δρόμο – παιδιά που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στους δρόμους, επιβιώνουν από μόνα τους, αλλά επιστρέφουν στο σπίτι τους σε τακτική βάση.
Παιδιά από οικογένειες του δρόμου – παιδιά που ζουν στους δρόμους με τις οικογένειές τους.

Στα παιδιά που είναι ευάλωτα και σε κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο περιλαμβάνονται εκείνα που έχουν εγκαταλειφθεί από τις οικογένειές τους ή εκείνα που αποστέλλονται σε πόλεις λόγω της έντονης φτώχειας της οικογένειας, συχνά με τις ελπίδες ότι ένα παιδί θα είναι σε θέση να κερδίσει χρήματα για την οικογένειά του. Τα παιδιά που φεύγουν μακριά από το σπίτι τους ή από ιδρύματα παιδικής προστασίας συχνά καταλήγουν στο δρόμο, καθώς σπάνια επιστρέφουν εξαιτίας δυσλειτουργικών οικογενειών ή σωματικής, πνευματικής και/ή σεξουαλικής κακοποίησης. Σε πολλές περιοχές του κόσμου, τα παιδιά με αναπηρία συνήθως εγκαταλείπονται, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επίσης, τα παιδιά προσφύγων από χώρες με ένοπλες συγκρούσεις, τα παιδιά που διαχωρίζονται από τις οικογένειές τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τα ορφανά εξαιτίας θανάτου των γονέων από τον ιό του AIDS, συνήθως καταλήγουν στους δρόμους.

Επομένως, οι αιτίες που οδηγούν τα παιδιά στο δρόμο είναι:

 • Διάλυση οικογένειας
 • Ένοπλες συγκρούσεις
 • Φτώχεια
 • Φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές
 • Πείνα
 • Σωματική και σεξουαλική κακοποίηση
 • Εκμετάλλευση από ενήλικες
 • Παρεκτόπιση κατά τη μετανάστευση
 • Αστικοποίηση και υπερπληθυσμός
 • Αφομοίωση/Ενσωμάτωση
 • Αποκλήρωση ή απάρνηση
 • HIV / AIDS (WHO, 1993).

 

Rights of Children in Street Situations

Πηγές: streetchildrenday.org, streetchildren.org, schoolsonline.britishcouncil.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  «Στάσου πλάι μου» : Εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!