|> Ριζικά αντίθετη η GUE/NGL στην πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία ενός «πανευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προγράμματος».
|> Η πρόταση θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο σύστημα συντάξεων, του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα.
|> Θερμοί υποστηρικτές οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – Διφορούμενη θέση από τους Σοσιαλιστές.
Οι βουλευτές της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι μόνο δεν θα στηρίξουν, αλλά μέσα από τις τροπολογίες τους θα αναδείξουν τους κινδύνους που επιφυλάσσει η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός «πανευρωπαϊκού συνταξιοδοτικού προϊόντος».
Η συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν συζητείται ήδη σε τρεις Επιτροπές (Οικονομικών, Εσωτερικής Αγοράς και Απασχόλησης), με κύρια Επιτροπή για το θέμα, αυτή των Οικονομικών. Ωστόσο και στις τρεις Επιτροπές οι εισηγητές προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών, μέσω της μεταφοράς μέρους των καταθέσεων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα που βαπτίζονται «συντάξεις», ενώ οι ασφαλισμένοι μετατρέπονται απλώς σε «πελάτες».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Απασχόλησης (στις 25/04/2018), η σκιώδης εισηγήτρια της GUE/NGL Κ. Κούνεβα, ξεκαθάρισε ότι η ομάδα της και η ίδια δεν πρόκειται να υποστηρίξουν μια πρόταση που υπονομεύει τον ίδιο το χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος συντάξεων. «Έτσι ξεκινά η εφαρμογή της αρχής του ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα για βιώσιμες συντάξεις;» αναρωτήθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αν χρειάζεται κάτι δεν είναι η υποκατάσταση των δημόσιων συντάξεων με την προσδοκία απόκτησης μιας πανευρωπαϊκής ιδιωτικής σύνταξης, αλλά μια πανευρωπαϊκή στήριξη των δημόσιων συντάξεων, του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα (κύριες και επικουρικές συντάξεις).
«Η πρόταση της Κομισιόν έχει πολλούς κινδύνους τους οποίους θα αναδείξουμε με τις τροπολογίες μας», είπε η Κ. Κούνεβα, ενώ η Tania Gonzales (Podemos) πρότεινε «ένα δημόσιο πανευρωπαϊκό Ταμείο για τις συντάξεις».
Διφορούμενη, αλλά σαφώς υπέρ της θέσπισης της πανευρωπαϊκής ιδιωτικής σύνταξης ήταν η θέση που κράτησε στην Επιτροπή Απασχόλησης η ομάδα των Σοσιαλιστών. Η εκπρόσωπος τους, ευρωβουλευτής Agnes Joungerious, επέμεινε στο συμπληρωματικό χαρακτήρα της ιδιωτικής σύνταξης, ζητώντας να υπάρξει αξιολόγηση στην πενταετία, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν όντως λειτουργεί ως συμπληρωματική προς τον α’ και β’ πυλώνα. Θέση την οποία έκανε δεκτή ο εισηγητής της έκθεσης στην Επιτροπή Απασχόλησης, Μ. Becker (EΛK) ο οποίος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθηση του ότι για πολίτες της νοτιοανατολικής Ευρώπης «όπου δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένα τα κοινωνικά συστήματα» η ιδιωτική πανευρωπαϊκή σύνταξη μπορεί να αποδειχθεί η «μοναδική συνταξιοδοτική πρόνοια»!
Το video με την παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ
Το κείμενο της παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Επιτροπή Απασχόλησης έχει ως εξής:
«Tην περασμένη Παρασκευή το προεδρείο της Ομάδας μου, της GUE–NGL, επισκέφτηκε τη Σόφια, όπου και πραγματοποίησε μια ειδική συνεδρίαση. Σε αυτήν τη συνεδρίαση συμμετείχαν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, ΜΚΟ και συνδικαλιστές.
Γιατί σας τα λέω αυτά; Γιατί, με τρόμο – ναι! δεν υπερβάλλω – ακούσαμε από επίσημα χείλη ότι σχεδόν 1 στους 2 συνταξιούχους, για την ακρίβεια το 46% των συνταξιούχων, λαμβάνει μια σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 164 ευρώ.
164 ευρώ και θεωρείται καλή σύνταξη! Γιατί η χαμηλότερη είναι 100-110 ευρώ.
Αλλά και στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μέσα σε μια επταετία πάνω από 25 μειώσεις στις συντάξεις τους. Κι αν κοιτάξουμε σε ακόμη μια γειτονική χώρα, στη Ρουμανία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Την ίδια ώρα, ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, οι δημόσιες συντάξεις έχουν πάρει την κατιούσα.
Επομένως, σε ποιον απευθύνεται αυτή η ιδιωτική σύνταξη για την οποία συζητάμε σήμερα; Υποθέτω, στους πλουσιότερους που μπορούν να την αγοράσουν. Δηλαδή, σε αυτούς που έχουν καταθέσεις κι επειδή δεν θέλουν να αγοράσουν μετοχές στο χρηματιστήριο, γιατί θυμούνται τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, θέλουν κάτι πιο ασφαλές.
Πραγματικά, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο δώρο στις τράπεζες και στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες! Άλλωστε η έκθεση της Κομισιόν είναι σαφής: θέλει να μεταφέρει χρήματα από τις καταθέσεις στις κεφαλαιαγορές.
Έτσι θα υλοποιήσουμε την αρχή του Κοινωνικού Πυλώνα για βιώσιμες συντάξεις; Με την πανευρωπαϊκή ιδιωτική σύνταξη για τους λίγους;
Eμείς πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία, με την οποία σχεδόν διαφημίζεται η ιδιωτική σύνταξη ως το σημαντικότερο υποκατάστατο για το δεύτερο πυλώνα συντάξεων, δημιουργεί πολλούς κινδύνους για το δημόσιο σύστημα συντάξεων, τον πρώτο και το δεύτερο πυλώνα, καθώς και για τις επαγγελματικές συντάξεις. Κι αυτούς τους κινδύνους θα αναδείξουμε και με τις τροπολογίες που θα καταθέσουμε».
Πηγή: kkuneva.eu