Ερωτήσεις κι απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του Amber Alert Hellas

Τι είναι το Amber Alert Hellas;

Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων, το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε το Amber Alert Hellas στην Ελλάδα το 2007.

Το Amber Alert Hellas συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Για να επιτευχθεί αυτό στο Πρόγραμμα συμμετέχει πλήθος φορέων (κρατικών ιδιωτικών, εθελοντικών) με τον κάθε ένα από αυτούς να επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και κάποιες άλλες βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει π.χ. τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων κ.λ.π.

Σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιείται το Amber Alert Hellas;

To Amber Alert Hellas ενεργοποιείται κατόπιν έγκρισης των Αστυνομικών Αρχών ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η παρέμβαση των Εισαγγελικών Αρχών και η διάρκεια προβολής του ορίζεται μέχρι και 48 ώρες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η προβολή του παρατείνεται πέραν των 48 ωρών πάντα σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παράταση του συναγερμού θα είναι βοηθητική για την εύρεση του παιδιού που αναζητείται.

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων για τις οποίες μπορεί να ενεργοποιηθεί το Amber Alert Hellas θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Μικρή ηλικία του παιδιού / παιδιών
  • Σαφείς ενδείξεις που να δηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του παιδιού
  • Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού
  • Η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό του παιδιού
  • Η αστυνομία αποφασίζει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί

Πότε απενεργοποιείται το Amber Alert Hellas;

  • Όταν εντοπιστεί το παιδί
  • Σε περιπτώσεις που έχει παρέρθει το 48ωρο προβολής του ή η παράταση που έχει δοθεί κατόπιν εντολής των Αρμόδιων Αρχών

Η απενεργοποίηση συμβαίνει μετά από 48 ώρες όπου είναι και οι πιο κρίσιμες στην αναζήτηση ενός παιδιού και ουσιαστικά λήγει ο συναγερμός αλλά όχι οι προσπάθειες αναζήτησης.

Πώς μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά;

Μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός παιδιού που αγνοείται εγγραφόμενοι στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ AMBER ALERT HELLAS μέσω του κινητού μας τηλεφώνου.

Πιο συγκεκριμένα για να εγγραφούμε πρέπει να αποστείλουμε ΜΟΝΟ τον/τους Τ.Κ. της/των περιοχής/ών, στην/ις οποία/ες κατοικούμε ή/και εργαζόμαστε έτσι ώστε σε περίπτωση εξαφάνισης ανηλίκου να λάβουμε SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του εξαφανισμένου παιδιού.

Επικοινωνώντας με την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και δίνοντας οποιαδήποτε πληροφορία διαθέτουμε για το παιδί που αναζητείται.

Μπορούμε να γίνουμε εθελοντές στην Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και να βοηθάμε στην αναζήτηση ενός παιδιού κατά την διάρκεια των ερευνών.

Πώς μπορούμε να εγγραφούμε στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS;

  • Αποστολή SMS στο 116000 από το κινητό μας τηλέφωνο με τον/ους Τ.Κ., που επιθυμούμε (χρέωση απλού SMS)
  • Λήψη απαντητικού SMS (άνευ χρέωσης για το συνδρομητή), το οποίο θα επιβεβαιώνει την εγγραφή μας στην Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS
  • Σε περίπτωση ενεργοποίησης AMBER ALERT HELLAS ο κάθε εγγεγραμμένος συνδρομητής θα λαμβάνει ένα SMS με τα στοιχεία και την περιγραφή του αγνοούμενου ανήλικου (άνευ χρέωσης για το συνδρομητή)

Πώς μπορούμε να διαγραφούμε από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS;

Αποστολή SMS στο 116000 από το κινητό μας τηλέφωνο γράφοντας ΟΧΙ. Αυτόματα θα διαγραφούμε από την Υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS (χρέωση απλού SMS).

Πώς ξεκίνησε το AMBER ALERT;

Το Amber Alert δημιουργήθηκε το 1996 σαν παρακαταθήκη της 9χρονης Amber Hagerman, ενός μικρού κοριτσιού, που απήχθη κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του και δολοφονήθηκε βάναυσα στο Arlington του Texas. Η τραγωδία τάραξε και εξόργισε την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι επικοινώνησαν με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή του Dallas και τους πρότειναν να προβάλλουν ειδικά ενημερωτικά δελτία έτσι ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών για την ασφάλεια των παιδιών η Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Dallas/Fort Worth (Dallas/Fort Worth Association of Radio Managers) σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές στο Βόρειο Texas, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των παιδιών-θυμάτων αρπαγής. Οι στατιστικές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός σε περιστατικά απαγωγής ανηλίκων είναι ο χρόνος.

Το πρόγραμμα Amber Alert υπό τον συντονισμό του «Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά» («National Centre for Missing and Exploited Children»), μέλους του «Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children και εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α. αποτελεί εθελοντική σύμπραξη Αστυνομικών Αρχών, Μ.Μ.Ε. και λοιπών φορέων (Ιδιωτικών και Κρατικών, Εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, κ.α.) με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση και προβολή έκτακτων δελτίων/μηνυμάτων σε περίπτωση απαγωγής ανηλίκου, όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το θύμα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Τον Απρίλιο του 2003 το Amber Alert θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πρόγραμμα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών στις Η.Π.Α.)

Πηγή: hamogelo.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Πρόσκληση εθελοντών εκπαιδευτικών και μαθητών για τη συμμετοχή τους στο Δημοτικό Κέντρο Εθελοντικής Ενισχυτικής Διδασκαλίας Γυμνασίου – Λυκείου του Δήμου Θεσ/νίκης

 

Be the first to comment on "Ερωτήσεις κι απαντήσεις σχετικά με τη λειτουργία του Amber Alert Hellas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!