Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να ταξιδεύουν ευκολότερα στο εσωτερικό της, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει ένα σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης με βάση την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση της κατάστασης αναπηρίας από τις χώρες της ΕΕ: το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τα ταξίδια των ατόμων με αναπηρία από τη μία χώρα στην άλλη. Για παράδειγμα, μπορεί να μην αναγνωρίζεται η εθνική τους κάρτα αναπηρίας.

Η ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας θα διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση σε ορισμένες ειδικές παροχές, κυρίως στους τομείς του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και των μεταφορών. Η κάρτα θα αναγνωρίζεται αμοιβαία από τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο σύστημα, σε εθελοντική βάση.

Τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησε ένα δοκιμαστικό σχέδιο για την εφαρμογή της κάρτας σε μια πρώτη ομάδα οκτώ χωρών της ΕΕ:

Οι χώρες επιλέχθηκαν μετά από πρόσκληση υποβολής προτάσεων το 2015 με στόχο τη στήριξη εθνικών προγραμμάτων για την καθιέρωση μιας αμοιβαία αναγνωρισμένης Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας και των σχετικών παροχών. Τα αποτελέσματα της πρόσκλησης είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Το δοκιμαστικό αυτό σχέδιο καταρτίστηκε σε συνεργασία με μια ειδική ομάδα εργασίας την οποία απαρτίζουν επί του παρόντος εκπρόσωποι από 17 κράτη μέλη και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η ομάδα αυτή υπάγεται στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την Αναπηρία.

Η κάρτα αυτή δεν αλλάζει τα εθνικά κριτήρια επιλεξιμότητας ή την εθνική νομοθεσία. Τα κράτη μέλη διατηρούν την ευχέρεια να αποφασίζουν ποιος είναι επιλέξιμος για να λάβει την κάρτα, χρησιμοποιώντας τον εθνικό ορισμό της αναπηρίας, και να καθορίζουν τη διαδικασία έκδοσης.

Διαβάστε Επίσης  Νέο διετές πρόγραμμα μαθησιακής κινητικότητας και κατάρτισης του ΟΑΕΔ για νέους με αναπηρίες στο ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης

There are 2 comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!