Η σχέση του βιβλίου με την επιστήμη | Athens Science Festival 2018

Το Athens Science Festival 2018 που φιλοξενείται από τις 24 έως τις 29 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει μια σειρά δράσεων που αναδεικνύουν τη σχέση του βιβλίου με την επιστήμη, και των γραπτών αφηγήσεων με τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης.

Η πολυπράγμων περιβαλλοντολόγος, ποιήτρια, δοκιμιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός, Rachel McCarthy θα παρουσιάσει μια διαδραστική performance όπου πρωταγωνιστούν τα 118, γνωστά στην επιστήμη, χημικά στοιχεία, αλλά και το κοινό της  Τεχνόπολης.

Τίτλος ομιλίας: Τhe Alphabet of our Universe: H κοινωνία μέσα από τα Χημικά Στοιχεία || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 19:00

Με την υποστήριξη του British Council.

H Δρ. Suzanne O’Sullivan, συγγραφέας και νευρολόγος, παρουσιάζει μερικές εντυπωσιακές περιπτώσεις ανθρώπων με συμπτώματα τα οποία εκπλήσσουν ακόμη και τον γιατρό τους – από τον άντρα που βλέπει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων να τρέχουν γύρω του, μέχρι το κορίτσι που αισθάνεται ότι ζει, ως άλλη Αλίκη, στη χώρα των θαυμάτων. Συντονιστής ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Τίτλος ομιλίας: BRAINSTORM: Ιστορίες πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου|| Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 19:00

Με την υποστήριξη του British Council.

Ένα στρογγυλό τραπέζι με καλεσμένους εκλεκτούς συγγραφείς και μαθηματικούς. Η Κατερίνα Καλφοπούλου, ο Ανδρέας Λύκος, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο Στάμος Τσιτσώνης θα κουβεντιάσουν για τη σχέση των κειμένων τους με την επιστήμη, με έμφαση στους γόνιμους και δημιουργικούς δεσμούς μεταξύ επιστήμης και μυθοπλασίας. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ιωάννα Σουφλέρη.

Τίτλος ομιλίας: Επιστήμη και Μυθοπλασία || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 18:00

Διοργάνωση: ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς εξερευνά το πώς η επιστήμη και η τέχνη της γραπτής αφήγησης αλληλοεμπνέονται προσφέροντάς μας υπέροχες ιστορίες. Ξεκινώντας από τα εμβληματικά έργα επιστημονικής φαντασίας, και καταλήγοντας στα μη μυθοπλαστικά, επιστημονικά κείμενα που καθηλώνουν με την αφηγηματική αρτιότητά τους, αναδεικνύει ότι τα όρια μεταξύ γραφής και επιστήμης είναι ρευστά.

Τίτλος ομιλίας: Από τον Δρ. Φρανκενστάιν στον Δρ. Σακς || Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 18:00

Γιατί οι πρόσφατες ανακαλύψεις από τις αντένες LIGO και Virgo θεωρούνται από πολλούς επιστήμονες συγκρίσιμες με την κίνηση του Γαλιλαίου να στρέψει το τηλεσκόπιο του στον έναστρο ουρανό; O Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής στο Paris-Diderot VII και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βαρύτητας(EGO) θα παρουσιάσει τη συναρπαστική ιστορία της έρευνας για τα βαρυτικά κύματα.

Τίτλος ομιλίας: Κυματισμοί στον ωκεανό του Σύμπαντος || Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 17:00

Διοργάνωση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Ο Γιάννης Μανέτας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας δύο γνωστών βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης, θα ρίξει άπλετο φως στην αλληλεξάρτηση ζωής και φωτός, και θα μας αποκαλύψει πόσο απαραίτητη είναι η φωτοσύνθεση για το φαινόμενο της ζωής.

Τίτλος ομιλίας: Η πορεία του φωτός και της ζωής || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 17:00

Διοργάνωση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Η Λήδα Τσενέ, διευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Comicdom Press, και η αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη καθοδηγούν τους μικρούς φίλους των επιστημών να σκαρώσουν τις δικές τους ιστορίες, σε ένα πολύ πρωτότυπο βιωματικό εργαστήριο, με πολλά comics, υπερήρωες και, φυσικά, επιστήμη.

Τίτλος εργαστηρίου: Η επιστήμη των υπερηρώων || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 15:00

Διοργάνωση: Athens Comics Library, Comicdom

Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Festival

 

ATHENS SCIENCE FESTIVAL

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη 24 Απριλίου: Τελετή έναρξης στις 18:15

Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου: 09:00 έως 23:00

Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου: 11:00 έως 23:00

 

Διαβάστε Επίσης  Max Weber, 100 χρόνια μετά: Πολιτική, μεθοδολογία, ριζοσπαστική κριτική

Be the first to comment on "Η σχέση του βιβλίου με την επιστήμη | Athens Science Festival 2018"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!