Στις 7 Απριλίου, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σηματοδότησε την 70η επέτειο του. Τις τελευταίες 7 δεκαετίες, ο ΠΟΥ έχει πραγματοποιήσει πρωτοποριακές προσπάθειες για την εξάλειψη των κύριων ασθενειών που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως την ευλογιά και για να καταπολεμήσει θανατηφόρες συνήθειες όπως τη χρήση ειδών καπνού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά 25 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε ο ΠΟΥ. Μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία παρατηρούνται στα παιδιά κάτω των 5 ετών: το 2016, 6 εκατομμύρια λιγότερα παιδιά πέθαναν πριν φτάσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους σε σύγκριση με το 1990.
Η ευλογιά έχει νικηθεί και η πολιομυελίτιδα βρίσκεται στα πρόθυρα της εξάλειψης. Πολλές χώρες έχουν εξαλείψει επιτυχώς την ιλαρά, την ελονοσία και τις εξουθενωτικές τροπικές ασθένειες όπως την δρακουνκουλίαση και την ελεφαντίαση, καθώς και τη μετάδοση από μητέρα σε παιδί του HIV και της σύφιλης. Οι τολμηρές νέες συστάσεις του ΠΟΥ για απλούστερη θεραπεία, γρηγορότερα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες διευκόλυνσης της πρόσβασης σε φθηνότερα γενόσημα φάρμακα, βοήθησαν 21 εκατομμύρια ανθρώπους να λάβουν σωτήρια θεραπεία για τον ιό HIV. Τα δεινά περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ατόμων που πάσχουν από χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και C λαμβάνουν επιτέλους την παγκόσμια προσοχή. Καινοτόμες συνεργασίες έχουν δημιουργήσει αποτελεσματικά εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας και του Έμπολα, καθώς και το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας παγκοσμίως. |
Τον επόμενο μήνα, στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, ο Οργανισμός θα προτείνει μια τολμηρή νέα ατζέντα που βασίζεται στα διδάγματα και στην εμπειρία που αποκτήθηκαν τα τελευταία 70 χρόνια. Θα επικεντρωθεί στην επίτευξη Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης για 1 δισεκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους, προστατεύοντας 1 δισεκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας και επιτρέποντας σε 1 δισεκατομμύριο περισσότερους ανθρώπους να απολαύσουν καλύτερη υγεία και ευημερία – έως το 2023, το ενδιάμεσο στάδιο πριν την προθεσμία για την επίτευξη της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030. |
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ήταν αφιερωμένη σε μία από τις βασικές αρχές του ΠΟΥ: “Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, πολιτικής πεποίθησης, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης.”
Με 194 κράτη μέλη, σε έξι περιφέρειες και με από περισσότερα από 150 γραφεία, το προσωπικό του ΠΟΥ είναι ενωμένο σε μια κοινή προσπάθεια να επιτύχει καλύτερη υγεία για όλους, παντού – και να επιτύχει τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη διασφάλιση “μιας ζωής με υγεία και προαγωγής της ευημερίας για όλους σε όλες τις ηλικίες”.
Το μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ήταν “Καθολική Υγειονομική Κάλυψη: Για όλους, παντού.”
Τι είναι η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη (Universal Health Coverage)
- Καθολική Υγειονομική Κάλυψη σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι και οι κοινότητες λαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται χωρίς να πλήττονται από οικονομικές δυσκολίες.
- Η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη επιτρέπει σε όλους να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τις σημαντικότερες αιτίες ασθενειών και θανάτων και διασφαλίζει ότι η ποιότητα αυτών των υπηρεσιών είναι αρκετά καλή για να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων που τις λαμβάνουν.
“Καθολική” σημαίνει “για όλους”, χωρίς διακρίσεις, αφήνοντας κανέναν πίσω. Όλοι παντού έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται χωρίς να οδηγούνται στη φτώχεια όταν τις χρησιμοποιούν. Δείτε μερικά στοιχεία για την κατάσταση της Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης που ισχύουν σήμερα:
- Τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού σήμερα δεν είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
- Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αναγκασμένοι να επιβιώσουν με μόλις 1,90 δολάρια ή λιγότερο ημερησίως, επειδή πρέπει να προβούν σε ιδιωτικές δαπάνες για υπηρεσίες υγείας.
- Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπανούν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών για έξοδα υγείας για τον εαυτό τους, ένα άρρωστο παιδί ή άλλο μέλος της οικογένειας. Υφίστανται τις αποκαλούμενες “καταστροφικές δαπάνες”.
- Οι “καταστροφικές δαπάνες” για τη φροντίδα υγείας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Στις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και σε περιοχές της Ασίας, οι οποίες έχουν καταφέρει ένα υψηλό επίπεδο πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων ξοδεύει τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών τους προϋπολογισμών για έξοδα που αφορούν την υγεία.
Πηγή: who.int
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr
[irp]