Προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τον αυτισμό

Μια σειρά από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας συχνά συνοδεύουν τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η επιληψία
  • Τα γαστρεντερικά προβλήματα
  • Η διατροφή
  • Οι διαταραχές ύπνου
  • Η διαταραχή ελλειματικής προσοχής / Υπερκινητικότητα
  • Το άγχος
  • Η κατάθλιψη
  • Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Οι παραπάνω παθήσεις που σχετίζονται με τον αυτισμό και οι θεραπείες τους περιγράφονται εν συντομία παρακάτω. Διαβάστε περισσότερα στην παρακάτω έκθεση: Advances in understanding and treating the physical and mental health conditions that frequently accompany autism

Αυτισμός και επιληψία

Εκτιμάται ότι το 30% των ατόμων με αυτισμό πάσχουν επίσης από υποτροπιάζουσες κρίσεις ή από επιληψία. Η ανεξέλεγκτη επιληψία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, επομένως, η άμεση αξιολόγηση και θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας. 

Προειδοποιητικά σημάδια αποτελούν οι κρίσεις αφαίρεσης, οι ασυνήθιστες ακούσιες κινήσεις του προσώπου ή των άκρων, η ανεξήγητη σύγχυση ή / και οι σοβαροί πονοκέφαλοι. Άλλα λιγότερα σαφή συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπνηλία ή διαταραχή του ύπνου, παλινδρόμηση συμπεριφοράς και ξαφνικές ανεξήγητες αλλαγές στη διάθεση ή την ικανότητα ελέγχου των συναισθημάτων.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σημαντική η αξιολόγηση από έναν νευρολόγο, ο οποίος/η οποία είναι πιθανόν να διενεργήσει ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για να ελέγξει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τις κρίσεις.

Αυτισμός και γαστρεντερικά προβλήματα

Τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον αυτισμό. Αυτά κυμαίνονται από χρόνια δυσκοιλιότητα και / ή διάρροια έως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. 

Αυτισμός και διατροφικά προβλήματα

Σύμφωνα με έρευνες, περισσότερα από τα μισά παιδιά με αυτισμό αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την διατροφή, όπως μια εξαιρετικά επιλεκτική διατροφή και αντίσταση στην προσπάθεια να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Πολλοί ενήλικες επίσης αναφέρουν τροφικές ευαισθησίες και αποστροφές που σχετίζονται με τον αυτισμό. Συχνά αυτά τα θέματα διατροφής περιλαμβάνουν αισθητηριακά ζητήματα και / ή μια ακραία επιθυμία για ομοιομορφία. Αντίθετα, ορισμένα παιδιά και ενήλικες με αυτισμό παλεύουν με μια ανεξέλεγκτη υπερκατανάλωση τροφίμων.

Αυτά τα διατροφικά προβλήματα είναι ανησυχητικά διότι μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από τον υποσιτισμό μέχρι την παχυσαρκία.

Λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και θεραπευτές που ειδικεύονται στην συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν με αυτά τα διατροφικά προβλήματα που σχετίζονται με το αυτισμό.

Αυτισμός και διαταραχές ύπνου

Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να παραμείνουν σε κατάσταση ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι έρευνες αναφέρουν ότι ο διαταραγμένος και ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τη συμπεριφορά και τη μάθηση κατά τη διάρκεια της ημέρας – ιδιαίτερα στους ανθρώπους με αυτισμό.

Αυτισμός και ΔΕΠΥ

Η διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας (ADHD) συνοδεύει συχνά τον αυτισμό και μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες δυσκολίες μάθησης και ανταπόκρισης. Είναι σημαντική η αξιολόγηση από κάποιον που έχει εμπειρία στη διάκριση και των δύο παθήσεων, καθώς κάποια από τα συμπτώματα των δύο επικαλύπτονται. 

Αυτισμός και διαταραχές άγχους

Έρευνες αναφέρουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ατόμων με αυτισμό πάσχουν επίσης από μια διαταραχή άγχους. Στις διαταραχές άγχους περιλαμβάνεται η κοινωνική φοβία, το άγχος του αποχωρισμού, η υπερβολική ανησυχία και άλλες φοβίες. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι στο φάσμα του αυτισμού δυσκολεύονται να ελέγξουν το άγχος τους όταν κάτι το ενεργοποιήσει.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το άγχος μπορεί να κυμαίνεται από περιστασιακό και σχετικά ήπιο έως χρόνιο, σοβαρό και εξουθενωτικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια μορφή άγχους σε τακτική βάση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους παρεμποδίζουν την επιτυχία στο σχολείο, την εργασία και τις κοινωνικές περιστάσεις.

Μια πρόσφατη ανάλυση μελετών υπέδειξε ότι οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις βοηθούν πολλά παιδιά και ενήλικες με αυτισμό να ελέγχουν το άγχος τους. Αυτές οι προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία που προσαρμόζεται για να αντιμετωπιστεί το άγχος σε παιδιά και εφήβους που έχουν αυτισμό. Οι τεχνικές περιλαμβάνουν το παιχνίδι ρόλων και την πολύ βαθμιαία έκθεση σε φοβικές καταστάσεις.

Αυτισμός και κατάθλιψη

Έρευνες αναφέρουν ότι η κατάθλιψη είναι συχνή στους εφήβους και τους ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού, όμως μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί. Εν μέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται σε δυσκολίες επικοινωνίας. Με άλλα λόγια, τα άτομα με αυτισμό ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν αισθήματα κατάθλιψης. Τα ενδεικτικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια ενδιαφέροντος για τις αγαπημένες δραστηριότητες, παραμέληση στην προσωπική υγιεινή και άλλες δραστηριότητες αυτοφροντίδας.

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να διαγνωσθεί σε άτομα με αυτισμό, επομένως είναι σημαντική η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ιδανικά κάποιον με πείρα και στις δύο διαταραχές.

Αυτισμός και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Σύμφωνα με έρευνες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των εφήβων και των ενηλίκων στο φάσμα του αυτισμού από ό, τι στον γενικό πληθυσμό. Τυπικά, οι ιδεοψυχαναγκασμοί αναπτύσσονται στην εφηβεία ή στην νεαρή ενηλικίωση. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολη η διάκριση των συμπτωμάτων της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής από τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και τα περιορισμένα ενδιαφέροντα που αποτελούν βασικό σύμπτωμα του αυτισμού. 

Μια αξιολόγηση από έναν ειδικό ψυχικής υγείας που έχει εμπειρία και με τις δύο παθήσεις κρίνεται απαραίτητη.

 

Πηγή: autismspeaks.org

Μετάφραση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σοβαρές οι επιπτώσεις στην υγεία των αιτούντων άσυλο από την παράταση του περιορισμού κυκλοφορίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!