ΚΕΘΕΑ-Δήμος Καισαριανής: Πρόγραμμα για την πρόληψη της χρήσης ουσιών

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών που θα εφαρμοστεί την τριετία 2018-2020 στο σύνολο του Δήμου Καισαριανής

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και η συμμετοχή των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας σε μια οργανωμένη προσπάθεια ενίσχυσης των παιδιών και των νέων για υγιείς επιλογές αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης τυχόν δυσκολιών τους.

Σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για χρήση ουσιών και άλλες δυσλειτουργικές μορφές συμπεριφοράς, τo πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει τους παράγοντες προστασίας,  να διευκολύνει την πρόσβαση σε εξειδικευμένη υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη και να αυξήσει τη συνοχή και την ετοιμότητα δράσης της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη συμμετοχή όλων των δομών εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού του Δήμου Καισαριανής, καθώς και των σωματείων, συλλόγων, εθελοντικών ομάδων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής.

 

 

Σύμφωνα με τον Δρ. Βασίλη Γκιτάκο, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ:

Δεν συζητάμε εδώ για μια εντυπωσιακή αλλά βραχύβια δράση, αλλά για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε βάθος τριετίας που απευθύνεται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε άτομα ή ομάδες που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στη χρήση ουσιών. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μείωση της ζήτησης ουσιών αλλά και να εντοπιστούν κενά ή πληθυσμοί που δεν λαμβάνουν επαρκείς υπηρεσίες και χρειάζονται πιο επικεντρωμένες ή εντατικές παρεμβάσεις.

Δεν συζητάμε επίσης ούτε για τη «μεταφύτευση» ενός έτοιμου μοντέλου παρέμβασης ούτε για μια υπόθεση των «ειδικών». Το πρόγραμμα έχει ως αφετηρία και βάση του σχεδιασμού του την εκτίμηση των τοπικών αναγκών και ενσωματώνει την αξιολόγηση ως βασικό του συστατικό, ώστε να μπορεί να αναπροσαρμόζει τις δράσεις του και να μετρά το αποτέλεσμά τους.

Ο τρόπος που θα υλοποιηθεί βασίζεται στην αντίληψη ότι η ίδια η τοπική κοινωνία κρατάει το κλειδί για την επιτυχία κάθε ανάλογης προσπάθειας και για αυτό χρειάζεται να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν. Εμείς, βρισκόμαστε εδώ για να  στηρίξουμε με συστηματικό, οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο την Καισαριανή να ανιχνεύσει καλύτερα δυσκολίες και κινδύνους, να φέρει στην επιφάνεια και να ενισχύσει τις υγιείς της δυνάμεις, να ξεδιπλώσει την ικανότητά της να αναλαμβάνει δράση για τις ανάγκες και τα τα προβλήματα που την αφορούν στον τομέα της αγωγής υγείας και των εξαρτήσεων”.

Το τελικό στάδιο του προγράμματος προβλέπει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης από τις ίδιες τις δομές του Δήμου Καισαριανής, ύστερα από σχετική εκπαίδευση και υπό την εποπτεία του από το ΚΕΘΕΑ. Έτσι επιτυγχάνεται ο απώτερος στόχος της συνεργασίας που είναι η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ικανότητας της τοπικής κοινωνίας να αξιοποιεί τους δικούς της πόρους για την  προώθηση της πρόληψης, την αγωγή υγείας και την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων.

Διαβάστε Επίσης  ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ: Έρευνα για την πανδημία και τους εξαρτημένους χρήστες της Αθήνας

Be the first to comment on "ΚΕΘΕΑ-Δήμος Καισαριανής: Πρόγραμμα για την πρόληψη της χρήσης ουσιών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!