– Ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL K. Κούνεβα προς την Κομισιόν για την κατάφωρη διάκριση εις βάρος 9,8 εκατ. εργαζομένων σε όλη την Ε.Ε.
– Η Επιτροπή αρνείται να φέρει στο Συμβούλιο συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για πλήρη ένταξη των εργαζομένων στην κοινοτική νομοθεσία
Εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας θεωρούνται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι στις χώρες της Ε.Ε., οι οποίοι εξακολουθούν να αποκλείονται από στοιχειώδη κοινά εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώνουν οι Συνθήκες της Ε.Ε. Την κατάφωρη αυτή διάκριση φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα. Αφορμή αποτέλεσε η καταγγελία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (EPSU), σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν, χωρίς να δώσει καμιά εξήγηση, αρνείται να φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Ε.Ε. τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζόμενων και εκπροσώπων της δημόσιας διοίκησης στις χώρες της Ε.Ε.) η οποία καλύπτει το νομικό κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναγνωρίζει και για τους δημοσίους υπαλλήλους τα δικαιώματα πληροφόρησης και διαβούλευσης, όπως αναγνωρίζονται σε όλους τους άλλους εργαζόμενους. Όπως επισημαίνει η Κ. Κούνεβα, ο αποκλεισμός αυτός συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Ε.Ε. και καθιστά κενό γράμμα τις διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν έχει ως εξής:
«ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός 9,8 εκατομμύρια εργαζομένων στον δημόσιο τομέα από τα δικαιώματα ενημέρωσης και διαβούλευσης»
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου[1] της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), από το 2015 εργοδότες και συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση των κρατών μελών της Ε.Ε. ήρθαν σε συμφωνία, ώστε το δικαίωμα στην πληροφόρηση και διαβούλευση για τους 9,8 εκατομμύρια εργαζόμενους του τομέα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και να καλυφθεί το νομικό κενό στο πακέτο Οδηγιών που καλύπτουν αυτό το δικαίωμα [2]. Όμως, η Επιτροπή, παρά την αρχική θετική στάση της, απορρίπτει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και αρνείται να την φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο, χωρίς να εξηγεί τους λόγους. Η άρνηση της Επιτροπής καταστρατηγεί τα άρθρα 151-153 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε., το άρθρο 27 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αλλά και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, τέσσερις μόλις μήνες μετά τη διακήρυξή του, που ορίζουν ρητά το δικαίωμα των εργαζομένων στην πληροφόρηση και διαβούλευση χωρίς διακρίσεις.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- Με ποιο σκεπτικό απορρίπτει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στη δημόσια διοίκηση για το δικαίωμα πληροφόρησης και διαβούλευσης;
- Τι προτίθεται να κάνει ώστε να σταματήσει ο αποκλεισμός των εργαζόμενων αυτών από τα ελάχιστα ευρωπαϊκά κοινά εργασιακά δικαιώματα;»
[1] https://www.epsu.org/article/eu-commissioners-deny-98-million-workers-eu-legal-minimum-standards-info-consultation
[2] Κυρίως η Οδηγία 2002/14/ΕΚ, αλλά και η Οδηγία 75/129/ΕΟΚ για τις ομαδικές απολύσεις.
Πηγή: kkuneva.eu