Athens Science Festival: Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας για μικρούς και μεγάλους

 

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου

 

 

Το Athens Science Festival – Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας πραγματοποιείται ετησίως από το 2014 και μέχρι σήμερα (φέτος, στις 24 – 29 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων). Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που βασίζεται στις αρχές της Επικοινωνίας της Επιστήμης: άνθρωποι κάθε ηλικιακής βαθμίδας και επιστημονικού πεδίου που επισκέπτονται το φεστιβάλ παρατηρούν και κατανοούν φαινόμενα διαφορετικών επιστημονικών κλάδων με τον πιο απλό τρόπο.

Η βασική αρχή του φεστιβάλ θέλει τη γνώση σύνθετη και την επικοινωνία της με τον κόσμο απλή. Με αυτόν τον τρόπο, η απλή μετάδοση επιστημονικών γνώσεων για φυσικά, χημικά, αστροφυσικά, βιολογικά, μηχανικά τεχνολογικά φαινόμενα ή συστήματα επιτρέπει τη μεταφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, στην κοινωνία αλλά και στις επόμενες γενιές όχι μόνο με στερεοτυπικά «αυστηρό» τρόπο αλλά και διασκεδαστικό.

Στα τέσσερα χρόνια ύπαρξης του φεστιβάλ, οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 90.000, οι οποίοι λαμβάνουν τις εμπειρίες του και τις αποκωδικοποιούν στην καθημερινή ζωή τους, ενημερώνονται για οποιαδήποτε τεχνολογικά σύγχρονη δημιουργία ή βελτίωση αυτής, συμμετέχουν πιο ενεργά στην κοινωνία ως πολίτες και σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την αλλαγή της στο ελληνικό προσκήνιο, γεννώνται μακροπρόθεσμες επιστημονικές ιδέες σε ερευνητές και φυσικά εμπνέει νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν επαγγελματικά με την επιστήμη και ταυτόχρονα δίνει θάρρος στους νέους ανθρώπους που ήδη ασχολούνται με αυτήν.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Το ίδιο φεστιβάλ πραγματοποιείται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα – Patras Science Festival, στο άμεσο μέλλον και στη Λάρισα. Ακόμη, στην Κύπρο με το Mediterranean Science Festival!

Φέτος, το φεστιβάλ θα επικεντρωθεί στη βαθύτερη αξία της επιστημονικής γνώσης παγκοσμίως: τα σύνορα δεν έχουν θέση στην Επιστήμη ( “Science Without Borders” ). Αυτό πρόκειται να είναι και το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο άλλωστε δεν θα μπορούσε να ταιριάξει καλύτερα με την προσωπικότητα που έχασε ο πλανήτης Γη, αυτή του κοσμολόγου Stephen Hawking. Εξ’ άλλου, προς τιμήν του, εθελοντές και εκπαιδευτές του φεστιβάλ, συμμετείχαν στο έργο της street art / τέχνης του δρόμου με το χρωματιστό αποτύπωμά τους στον καμβά του καλλιτέχνη Same84, ο οποίος σχημάτισε έπειτα τη φυσιογνωμία του (διοργάνωση: UrbanAct.Gr). Το έργο αυτό κοσμεί σήμερα τον χώρο της Τεχνόπολης.

 

Φωτογραφία της Κωνσταντίνας Κωνσταντίνου, Κεραμεικός – Τεχνόπολη, Αθήνα.

 

Όπως αναφέρεται, «λίγες μόνο από τις δεκάδες αφορμές που θα βρουν οι επισκέπτες του Athens Science Festival για να πιστοποιήσουν ότι η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δεν σταματάει στα τεχνητά ή φυσικά σύνορα των χωρών, δεν αναγνωρίζει όρια μεταξύ των διάφορων επιστημονικών κλάδων και ειδικοτήτων, ούτε εντάσσεται σε προκαθορισμένα «καλούπια». Γι’ αυτό και η φετινή διοργάνωση κινείται στον άξονα του Science Without Borders. [ … ] Τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών διαχέονται ταχύτερα και χωρίς εμπόδια στο ευρύ κοινό μέσω internet και κοινωνικών δικτύων, από επίσημα κανάλια και συχνά από τους ίδιους τους επιστήμονες και ερευνητές. Έτσι σύνθετες και δυσερμήνευτες έννοιες εκλαϊκεύονται και φτάνουν σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

Εκτός από την προαναφερθείσα, την τόσο σημαντική, απώλεια, η Αθήνα ανακηρύχτηκε από την UNESCO «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» κατόπιν πρότασης του δήμου Αθηναίων. Το Athens Science Festival 2018 στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει μια σειρά δράσεων που αναδεικνύουν τη σχέση του βιβλίου με την επιστήμη.

 

 

Τέλος, μεταξύ άλλων, θα ιδρυθούν τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙ2 (Βραβεία Επικοινωνίας της Επιστήμης): επιστημονικοί ή ερευνητικοί φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, επιχειρήσεις και μεμονωμένοι επιστήμονες είχαν το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτά τα βραβεία μέχρι τις 30 Μαρτίου. Ο σκοπός;

Μα φυσικά η επιβράβευση ενός ευρύ φάσματος επικοινωνιακών ενεργειών που απευθύνονται τόσο στο ειδικό κοινό που ενδιαφέρεται για το αντικείμενο, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Πιο συγκεκριμένα, «θα απονεμηθούν βραβεία σε δέκα επιμέρους κατηγορίες: Γραπτά κείμενα, βίντεο, προφίλ και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοποι και ιστολόγια, τα οποία έχουν ως βασικό αντικείμενο την προβολή της επιστημονικής γνώσης. Ακόμη, θα αναδειχτούν δράσεις και καμπάνιες ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για θέματα με επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά και δράσεις σχολείων όλων των βαθμίδων με στόχο την επιστημονική ενημέρωση τρίτων. Θα βραβευτούν, επίσης, έργα εικαστικών και παραστατικών τεχνών που προσεγγίζουν τα επιστημονικά ζητήματα από καλλιτεχνική σκοπιά».

H κριτική επιτροπή θα βραβεύσει την καλύτερη παρουσία στο Athens Science Festival 2018, ενώ όσοι βρεθούν στο φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για το ειδικό βραβείο κοινού μεταξύ όλων των υποψηφιοτήτων. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το βραβείο συνολικής παρουσίας και συμβολής στην επικοινωνία της επιστήμης, το οποίο θα απονεμηθεί σε ένα πρόσωπο, μία ομάδα ή έναν φορέα που έχει διακριθεί στον τομέα τα τελευταία χρόνια.

Πληροφορίες του Φεστιβάλ:

  • Ημέρες & Ώρες λειτουργίας

Τρίτη 24 Απριλίου: Τελετή έναρξης στις 18:15
Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου: 09:00 έως 23:00
Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου: 11:00 έως 23:00

  • Τιμές εισιτηρίων:
    Ημερήσιο: 3€
    Εισιτήριο 5 ημερών: 12€
  • Προπώληση εισιτηρίων εδώ: https://goo.gl/7rXhuH, στο δίκτυο της Viva Wallet και στο Viva Spot της Τεχνόπολης.

 

Πηγές: http://www.athens-science-festival.gr/festival-2018/

http://www.athens-science-festival.gr/news/to-programma-tou-festival-ine-edo/

http://scico.gr/actions/festivals/

http://www.technopolis-athens.com/web/guest/home

http://www.thessalonikisciencefestival.gr/

http://www.patras-science-festival.gr/

https://www.facebook.com/pg/MedScienceFestival/about/?ref=page_internal

http://www.athens-science-festival.gr/vravia-epi-2/

               

Διαβάστε Επίσης  Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Εμβόλιο κατά του HIV - Η ασθένεια δεν έχει εξαλειφθεί, ο κόσμος χρειάζεται ένα εμβόλιο

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!