Πώς η επιστημονική μέθοδος συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη και πώς η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων διασυνδέεται με την προοπτική της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης; Μία από τις κορυφαίες γυναίκες οικονομολόγους παγκοσμίως, η Καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματεύεται τα επίκαιρα αυτά ζητήματα στη διάλεξη με τίτλο «Science Driven Implementation of Sustainable Development». Την ανοικτή για το κοινό εκδήλωση διοργανώνουν το προπτυχιακό πρόγραμμα Οικονομικά και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στις 16.00, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου στα Λατσιά (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία).
Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στα θεωρητικά μοντέλα και τις εμπειρικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στους τομείς των φυσικών πόρων, της ενέργειας και της οικονομίας του περιβάλλοντος, αλλά και στη βελτίωση αυτών των μεθόδων για την ολοκληρωμένη κατανόηση των εννοιολογικών όρων και των παραγόντων που καθορίζουν τη συνολική οικονομική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων. Η Φ. Κουντούρη θα εστιάσει, ακόμα, στο πώς μοντελοποιείται και εκτιμάται αυτή η οικονομική αξία με μεγαλύτερη ακρίβεια, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη διεπιστημονική διαχείριση πόρων και χάραξη πολιτικής για την υλοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Δρ. Φοίβη Κουντούρη είναι Καθηγήτρια Οικονομικών και Οικονομετρίας με εφαρμογές στους φυσικούς πόρους, την ενέργεια & το περιβάλλον στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο London School of Economics. Διατελεί πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του International Center for Research on the Environment and the Economy, συνδιευθύνει το Ελληνικό Δίκτυο Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UN SDSN Greece) και από το 2013 είναι Αντιπρόεδρος της «European Association of Environmental and Resource Economists». Η Κύπρια Οικονομολόγος συγκαταλέγεται στο 1.5% των καλύτερων γυναικών οικονομολόγων παγκοσμίως, με μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών διακρίσεων και ερευνητικών δημοσιεύσεων και με συμμετοχή στη συντακτική ομάδα σε περισσότερα από 20 κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Με την ερευνητική της ομάδα έχουν δραστηριοποιηθεί σε εκατοντάδες περιβαλλοντικά έργα και έχουν επηρεάσει σε όλο τον κόσμο κυβερνητικές και διεθνείς πολιτικές σχετικές με τη διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας.