Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το εμβόλιο κατά του HIV 2018 – Σημείο καμπής στην έρευνα του εμβολίου

Η εξάλειψη του ιού του AIDS απαιτεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων και κάτι ακόμα: Ένα εμβόλιο. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια καμπή σε αυτή την προσπάθεια καθώς θα είναι η πρώτη φορά που υποψήφια εμβόλια για τον ιό HIV που σχεδιάστηκαν ορθολογικά για την επαγωγή αντισωμάτων κατά του ιού, θα δοκιμαστούν ποτέ στον άνθρωπο.

Μετά από πολλές προσπάθειες χρήσης μιας εμπειρικής προσέγγισης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου, μια νέα γενιά υποψηφίων εμβολίων είναι έτοιμη να εισέλθει σε κλινικές δοκιμές το 2018.
Αυτά τα υποψήφια εμβόλια είναι το αποτέλεσμα περισσότερων από 15 ετών συντονισμένης προσπάθειας ώστε να κατανοηθεί η δομή του ιού και η αλληλεπίδρασή του με το ανοσοποιητικό σύστημα με πρωτοφανείς λεπτομέρειες.
Οι επιστήμονες συμφωνούν ευρέως ότι αυτή η νέα γενιά ανοσογόνων εμβολίων παρουσιάζει μια πολλά υποσχόμενη πορεία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός εμβολίου το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει προστατευτική και ανθεκτική ανοσία έναντι του ιού HIV.
Παρόλο που πιθανόν να υπάρχουν πολλά άλλα εμπόδια για να ξεπεραστούν, τα δεδομένα από αυτές τις δοκιμές θα βοηθήσουν τους ερευνητές να εστιάσουν στις πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις και να τις βελτιστοποιήσουν για περαιτέρω μελέτη.

 

Δύο μεγάλες μελέτες αποτελεσματικότητας διαφόρων υποψηφίων εμβολίων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

 

 

Δύο μελέτες αποτελεσματικότητας εμβολίων, HVTN 702 και HVTN 705, βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αφρική. Η πρώτη εξετάζει μια βελτιστοποιημένη έκδοση του μοναδικού εμβολίου για τον HIV που έχει δείξει ποτέ αποτελεσματικότητα στον άνθρωπο. Η δεύτερη αφορά ένα υποψήφιο εμβόλιο σχεδιασμένο από την φαρμακευτική εταιρία Janssen, που περιέχει αυτό που ονομάζεται mosaic insert, το οποίο είναι μια τροποποιημένη πρωτεΐνη που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από ένα ευρύ φάσμα στελεχών του HIV. Ο σχεδιασμός εμβολίων που αντιμετωπίζουν την παγκόσμια ποικιλομορφία του HIV είναι μία από τις πολλές προκλήσεις για τους ερευνητές εμβολίων.

Η εύρεση εμβολίου για τον ιό HIV εξακολουθεί να αποτελεί εμβληματική επιστημονική πρόκληση. Όμως η μοντελοποίηση μας δείχνει ότι το εμβόλιο δεν θα πρέπει να είναι τέλειο για να φέρει μια μεγάλη αλλαγή.

Οι στατιστικές προβλέψεις δείχνουν ότι ένα εμβόλιο που παρέχει προστασία κατά 60% σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες και αναδυόμενες προσεγγίσεις πρόληψης και “θεραπείας ως πρόληψη” θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 20 εκατομμύρια νέες μολύνσεις τη δεκαετία έπειτα από την εισαγωγή του εμβολίου. 

Η έρευνα για ένα εμβόλιο κατά του HIV παρέχει νέες γνώσεις για άλλους τρόπους αντιμετώπισης, πρόληψης ή ακόμη και θεραπείας του ιού HIV / AIDS με τη χρήση αντισωμάτων – γνώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες ασθένειες.

 

Η ανάγκη για ένα εμβόλιο κατά του HIV εξακολουθεί να αποτελεί μια επείγουσα προτεραιότητα για την παγκόσμια υγεία

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα υγείας, χάρη στη σημαντικότατη αύξηση της διαθεσιμότητας της σωτήριας φροντίδας και θεραπείας για τον ιό HIV, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, το ποσοστό νέων μολύνσεων από τον ιό HIV παραμένει σταθερό και το AIDS εξακολουθεί να σκοτώνει 1 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο. Ακόμη και ένα μερικώς αποτελεσματικό εμβόλιο θα σώσει ζωές [1, 2].
Περίπου το ήμισυ όλων των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV λαμβάνουν σήμερα τη σωτήρια αντιρετροϊκή (ARV) θεραπεία. Αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία. Αλλά σημαίνει επίσης ότι τα εργαλεία θεραπείας και πρόληψης δεν φτάνουν στο ήμισυ των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον ιό HIV, το κόστος παροχής δια βίου θεραπείας ARV θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχουν ήδη πληγεί από την επιδημία. Και πολλοί άνθρωποι με HIV δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί.[1]
Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι γίνονται ανθεκτικοί στις πιο συνηθισμένες θεραπείες ARV. Σε ορισμένες περιοχές, αυτές οι ανθεκτικότητες γίνονται ανησυχητικά συχνά, αυξάνοντας την ανησυχία ότι αυξανόμενος αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV δεν θα ανταποκριθεί στη θεραπεία με τα πιο κοινά και προσιτά ARV. Περισσότερα και καλύτερα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου, χρειάζονται για να περιοριστεί η επιδημία. [3,4]
Η μεγαλύτερη σε αριθμό γενιά νέων ανθρώπων στον κόσμο μεταβαίνει ηλικιακά προς την εφηβεία και τη νεαρή ενηλικίωση. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αύξηση των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV είναι αναπόφευκτη, εκτός εάν τα ποσοστά καταστολής του ιού αυξηθούν σημαντικά και τα ποσοστά μετάδοσης του HIV μειωθούν σημαντικά. [5,6]

Παραπομπές

  1. UNAIDS, Prevention Gap Report. 2016. http://www.unaids.org/en/resources/documents/2016/prevention-gap
  2. Abdool Karim, Q., C. Baxter, and D. Birx, Prevention of HIV in Adolescent Girls and Young Women: Key to an AIDS-Free Generation. JAIDS Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes, 2017. 75: p. S17-S26.
  3. Gupta, R.K., et al., HIV-1 drug resistance before initiation or re-initiation of first-line antiretroviral therapy in low-income and middle-income countries: a systematic review and meta-regression analysis. Lancet Infect Dis, 2018. 18(3): p. 346-355.
  4. Gupta, R.K., et al., Global trends in antiretroviral resistance in treatment-naive individuals with HIV after rollout of antiretroviral treatment in resource-limited settings: a global collaborative study and meta-regression analysis. Lancet, 2012. 380(9849): p. 1250-8.
  5. Slogrove, A.L., et al., Living and dying to be counted: What we know about the epidemiology of the global adolescent HIV epidemic. Journal of the International AIDS Society, 2017. 20(Suppl 3): p. 21520.
  6. Granich, R., et al., 90-90-90 and ending AIDS: necessary and feasible. Lancet, 2017. 390(10092): p. 341-343.

 

Πηγή: iavi.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Πανευρωπαϊκή Έρευνα "Η σχέση μας με το φαγητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!