“Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη”

Την στιγμή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά από μια κρίση αξιών, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν μια απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: Είναι το νερό για την ΕΕ ένα εμπόρευμα της αγοράς, ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010. 

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πόλεις, περιφέρειες και κράτη σε όλο τον κόσμο επαναδημοτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσής τους, απορρίπτοντας ως αποτυχημένο το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης του νερού που δοκίμασαν για δεκαετίες. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία, την έδρα των μεγαλύτερων και ισχυρότερων πολυεθνικών εταιρειών νερού του πλανήτη. Εννιά περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία. 
Παρόλο που το Βερολίνο και το Παρίσι επανάκτησαν τον δημόσιο έλεγχο του νερού τους, κάτι που παρουσιάστηκε εντός συνόρων ως κάτι καλό, η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ευρώπης πιέζει μέσω της Τρόικας την Ελλάδα, την Πορτογαλία, και την Ιρλανδία, να ιδιωτικοποιήσουν τα δικά τους δημόσια συστήματα ύδρευσης. Είναι ένας κοινός όρος που περιλαμβάνεται σε κάθε μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των χρεωμένων χωρών και των δανειστών τους.

Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» (Up to the last drop), ακολουθεί για τέσσερα χρόνια τη ροή του χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων, σε δεκατρείς πόλεις έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το νερό, που μέσα του καθρεφτίζονται οι σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και η ποιότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

 

Σκηνοθεσία:Γιώργος Αυγερόπουλος Σενάριο:Γιώργος Αυγερόπουλος Μοντάζ:Βασίλης Τσουκαλάς, Αργύρης Κωνσταντινίδης Μουσική:Γιάννης Παξεβάνης Παραγωγή:Small Planet Productions Παραγωγός/Παραγωγοί:Αναστασία Σκουμπρή, Γιώργος Αυγερόπουλος Κάμερα:Βασίλης Μουρίκης, Γιάννης Αυγερόπουλος, Αλέξης Μπαρζός, Αλέξης Οικονομίδης, Θεόφιλος Δαδής, Γιάννης Χλεμπάκος Αφήγηση:Γιώργος Αυγερόπουλος Φορμάτ:DCP Χρώμα:Έγχρωμο Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία Έτος Παραγωγής:2017 Διάρκεια:59′ 

 

Διαβάστε Επίσης  Μακρύς ο δρόμος για την επίτευξη της ισότητας των φύλων σε όλη την ΕΕ

Be the first to comment on "“Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!