«Μια Ευρώπη που αναλαμβάνει ευθύνες και προσφέρει φροντίδα» ζητά η Κάριτας Ευρώπης

Απάντηση της Κάριτας Ευρώπης στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027

Απαντώντας στην ανακοίνωση για τον μελλοντικό Προϋπολογισμό της ΕΕ, την οποία εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Μαΐου, η Κάριτας Ευρώπης καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της να διασφαλίσουν ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020, εξυπηρετεί τους στόχους της ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Κάριτας Ευρώπης καλωσορίζει την πρόταση της Επιτροπής για αυξημένο προϋπολογισμό παρά την απώλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός μεγάλου χρηματοδότη. Η Κάριτας Ευρώπης είναι ικανοποιημένη βλέποντας ότι η «επένδυση στους ανθρώπους» και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων παραμένει προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά διερωτάται κατά πόσον τα πιο ευάλωτα άτομα θα ωφεληθούν με τρόπο συνεπή και βιώσιμο, από αυτή τη δέσμη μέτρων.

Επίσης, η Κάριτας Ευρώπης ανησυχεί ότι ορισμένες από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού κινούνται σε ενάντια κατεύθυνση από τις αρχές της ενίσχυσης της αλληλεγγύης και της προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Η σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τον έλεγχο των συνόρων, η οποία αντανακλάται, μεταξύ άλλων, στην επέκταση του σώματος Ευρωπαϊκών Συνόρων και Ακτοφυλακής (FRONTEX), στη δημιουργία ευέλικτων δημοσιονομικών αποθεματικών που επιτρέπουν τη διακριτική κατανομή των πόρων και στη νέα απλοποιημένη αρχιτεκτονική της εξωτερικής πολιτικής, η οποία ενσωματώνει την αναπτυξιακή συνεργασία στην ευρύτερη εξωτερική πολιτική της ΕΕ, προκαλούν έντονη ανησυχία.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι συζητήσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο διεξάγονται σε ένα δύσκολο περιβάλλον λόγω του αυξανόμενου αντιευρωπαϊκού λαϊκιστικού κλίματος και της εντεινόμενης δημόσιας πίεσης για αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η μετανάστευση, η οικονομική ανάπτυξη και η ασφάλεια, δήλωσε ο Shannon Pfohman, Διευθυντής Πολιτικής και Συνηγορίας της Κάριτας Ευρώπης. Ωστόσο, ανησυχούμε βαθύτατα για τη σημασία που αποδίδεται στη διαχείριση της μετανάστευσης και τον έλεγχο των συνόρων, προτεραιότητες που διατρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, και φοβούμαστε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ προκειμένου να εκπληρωθούν άλλοι στόχοι εκτός από την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ενόψει των προσεχών διαπραγματεύσεων της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2028, η Κάριτας Ευρώπης καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν έναν προϋπολογισμό που θα ευνοεί την ύπαρξη μιας Ευρώπης που θα αναλαμβάνει ευθύνες και θα προσφέρει φροντίδα, τόσο στο εσωτερικό της όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας Ευρώπης που θα παραμένει πιστή στις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συγκεκριμένα, η Κάριτας Ευρώπης θα ήθελε να υπενθυμίσει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ τη δέσμευσή τους για την Ατζέντα 2030 και τους Στόχους, που αυτή περιλαμβάνει, για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

• Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι κομβικό εργαλείο άσκησης πολιτικής της ΕΕ, εφόσον καθορίζει το εύρος και το σχήμα του Προϋπολογισμού της Ένωσης και τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ για μια περίοδο 7 ετών. Το υπάρχον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα ολοκληρωθεί το 2020 και η πρόταση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 δημοσιοποιήθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (https://ec.europa.eu/commission/publications/factsheets-long-term-budget-proposals_en). Τους επόμενους μήνες, η πρόταση θα συζητηθεί τόσο από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ (στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ) όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να υιοθετηθεί και να εγκριθεί επισήμως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, θα πρέπει να συμφωνήσουν τόσο το Συμβούλιο όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ένα κοινό κείμενο. Λόγω των υφιστάμενων πολιτικών εντάσεων, δεν είναι σαφές το κατά πόσο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα εγκριθεί πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2019.

• Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι 17 στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης, και 169 μικρότεροι στόχοι, είναι ένας συνολικός κατάλογος που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015 με σκοπό να αντιμετωπίσει μια ευρεία κλίμακα θεμάτων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη-Μέλη της έχουν, έκτοτε, δεσμευτεί να εφαρμόσουν τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης τόσο στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ άλλων στόχων, η Ατζέντα περιλαμβάνει τη δέσμευση από πλευράς πιο ανεπτυγμένων χωρών να αφιερώσουν το 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος σε Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και 0,15% με 0,20% της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας / Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγή: caritas.gr

Διαβάστε Επίσης  Οι άδειες διαμονής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!