Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2018: Καπνός και καρδιαγγειακές παθήσεις

Κάθε χρόνο, στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας και οι εταίροι του σηματοδοτούν την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για την υγεία και τους άλλους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση καπνού, υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού.

Η εστίαση για τη φετινή Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος 2018 είναι “ο καπνός και οι καρδιακές παθήσεις.” Η καμπάνια θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με:

  • την σχέση μεταξύ του καπνού, των καρδιακών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, τα οποία σε συνδυασμό αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο.
  • τις εφικτές δράσεις και μέτρα που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες αρχές, για να μειώσουν τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς που προκαλεί ο καπνός.

Η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 2018 συμπίπτει με μια σειρά παγκόσμιων πρωτοβουλιών και ευκαιριών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνού και των επιπτώσεών της στη δημόσια υγεία, ιδίως για το θάνατο και την ασθένεια εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες του ΠΟΥ που αποσκοπούν στη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις και στη βελτίωση της περίθαλψης και την τρίτη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδιδόμενων ασθενειών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018.

Η χρήση καπνού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και της περιφερικής αγγειακής νόσου. 

Παρά τις γνωστές βλάβες που προκαλεί ο καπνός στην υγεία της καρδιάς και τη διαθεσιμότητα λύσεων για τη μείωση των σχετικών θανάτων και ασθενειών, η γνώση μεταξύ μεγάλων τμημάτων του κοινού πώς ο καπνός αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης καρδιαγγειακών παθήσεων βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη αιτία θανάτου παγκοσμίως και η χρήση καπνού, όπως και η παθητική έκθεση στον καπνό συμβάλλουν στο 12% περίπου όλων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Η χρήση καπνού είναι η δεύτερη κύρια αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων μετά από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η παγκόσμια επιδημία καπνού σκοτώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 900.000 περίπου είναι μη καπνιστές που πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα. Σχεδόν το 80% των περισσότερων από 1 δισεκατομμύριο καπνιστών παγκοσμίως ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου το φορτίο των παθήσεων και της θνησιμότητας που σχετίζονται με τον καπνό είναι βαρύτερο.

Τα μέτρα MPOWER του ΠΟΥ είναι συμβατά με τη σύμβαση-πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις κυβερνήσεις για να μειώσουν τη χρήση καπνού και να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μ Παρακολούθηση της χρήσης καπνού και των πολιτικών πρόληψης
  • P Προστασία των ανθρώπων από την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, δημιουργώντας περιβάλλοντα (εσωτερικούς δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας και δημόσιες συγκοινωνίες) χωρίς καπνό 
  • O Παροχή βοήθειας για την διακοπή του καπνίσματος (καλυπτόμενο κόστος, στήριξη σε ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων σύντομων συμβουλών από παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και εθνικές τηλεφωνικές γραμμές) 
  • W Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του καπνού εφαρμόζοντας απλές / τυποποιημένες συσκευασίες ή / και μεγάλες προειδοποιήσεις για την υγεία σε όλες τις συσκευασίες καπνού και εφαρμόζοντας αποτελεσματικές ενημερωτικές εκστρατείες κατά του καπνίσματος μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που ενημερώνουν το κοινό για τις βλάβες που προκαλεί η χρήση καπνού και το παθητικό κάπνισμα. 
  • E Επιβολή συνολικών απαγορεύσεων για τη διαφήμιση, την προώθηση και τη χορηγία προϊόντων καπνού 
  • Αύξηση των φόρων στα προϊόντα καπνού για να καταστούν λιγότερο προσιτά.

 

Πηγή: who.int

Μετάφραση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Το 14 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως εξακολουθούν να μην έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες γραμματισμού

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2018: Καπνός και καρδιαγγειακές παθήσεις"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!