Τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΦΠ στην Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο περί τη μετανάστευση

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων θέλει να ευχαριστήσει τους αρμόδιους για την πρόσκληση συμμετοχής στην Επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στη διαδικασία ασύλου, εκφράζοντας παράλληλα την δυσαρέσκειά του σχετικά με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν εστάλη στο ΕΦΠ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο εύλογος χρόνος μελέτης αυτού.

Ο πρόεδρος του ΕΦΠ Yonous Muhammadi εκπροσωπώντας τις Κοινότητες Προσφύγων, μίλησε για ένα σύνολο προβλημάτων, που παρά τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο δεν επιλύονται και τόνισε τα ακόλουθα σημεία:

1) Έντονη ανησυχία αποτελεί ο γεωγραφικός περιορισμός των προσφύγων ο οποίος παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματα των προσφύγων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αναμένεται αύξηση ροών εξαιτίας της εύφλεκτης κατάστασης στις χώρες προέλευσης. Ο γεωγραφικός περιορισμός δεν αποτελεί λύση, αντιθέτως δυσχεραίνει την κατάσταση. H εικόνα από τις χώρες προέλευσης δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους κυρίως προς τις γειτονικές χώρες και μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 3% καταφθάνουν στην Ευρώπη.

2) Επίσης, στα νησιά δίνεται έμφαση στην ταχύτητα ως προς την εξέταση των αιτήσεων ασύλου χωρίς την παράλληλη ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου ως προς το προσωπικό και την εκπαίδευση του, πράγμα που προκαλεί προβληματισμό σχετικά με το αποτέλεσμα της απόφασης.  Επιπλέον, το γεγονός ότι οι αποφάσεις εκδίδονται από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου ενώ η συνέντευξη συνήθως  διενεργείται από την EASO, είναι προβληματικό ιδιαιτέρως για την αξιολόγηση της ευαλωτότητας.

3) Ανησυχητικό είναι το ζήτημα της αξιολόγησης της ευαλωτότητας και κατηγοριοποίησής της σε δύο επίπεδα, μέτρια ευαλωτότητα (βάσει ποιών  επιστημονικών κριτηρίων;) που καταλήγει στο να κρατούνται οι άνθρωποι, και υψηλή ευαλωτότητα. Η ανησυχία μας έγκειται στο ότι η αξιολόγηση αυτή αποτελεί εργαλείο για καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Tουρκίας.

4) Ακολούθως, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των προσφύγων σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους κρίνεται αναγκαία. 

5) Η πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων προβλέπεται να γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία βάσει νομοσχεδίου. Η εν λόγω πιστοποίηση, πρέπει να παράσχεται από ειδικές υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό.

6) Η δύσκολη πρόσβαση στο άσυλο, που αποτελεί πλέον βασικό δικαίωμα, παραμένει με τη διαδικασία μέσω Skype να έχει καταστεί από έκτακτη διαδικασία, όπως είχε αρχικά οριστεί, σε μόνιμη και με τεράστια προβλήματα. Φλέγον ζήτημα αποτελεί η πρόσβαση στο άσυλο για τα ασυνόδευτα παιδιά, που γίνεται με επικίνδυνη καθυστέρηση, ιδιαίτερα στην ενδοχώρα. Η καθυστέρηση αυτή συνεπάγεται την αδυναμία πρόσβασης σε μια σειρά από άλλες υπηρεσίες όπως η στέγαση. Ο κίνδυνος είναι ορατός για τα παιδιά αυτά που μπορεί να πέσουν θύματα πολλαπλής εκμετάλλευσης.

 7) Η οικογενειακή επανένωση μέσα στην ΕΕ (όπως προβλέπει ο Κανονισμός Δουβλίνου) είναι δυσχερής για οικογένειες για τις οποίες έχει εγκριθεί, οδηγώντας σε τεράστιες καθυστερήσεις που έχουν συνέπειες σε εκατοντάδες οικογένειες που περιμένουν για μήνες. Είναι εκτεταμένο το φαινόμενο ακόμα και για πρόσφυγες και μετανάστες των οποίων ολόκληρη η ζωή είναι πλέον στη χώρα, να μην μπορούν να φέρουν την οικογένειά τους.

8) Ως προς το ζήτημα της ένταξης αντιμετωπίζονται θετικά όσα έχουν γίνει σχετικά με την άδεια εργασίας, πρόβλεψη για ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, εγγραφή στο μητρώο του ΟΑΕΔ, εγγραφή στα σχολεία. Πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί η πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση για συνέχιση σπουδών εκείνων που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην χώρα τους. Πρόβλημα επίσης αποτελεί η ανανέωση αδειών διαμονής [επικουρική και (παλιά) για ανθρωπιστικούς λόγους] για την οποία η αναμονή είναι έως και πολύχρονη.

9) Η ανεπάρκεια των υπηρεσιών υγείας κι η έλλειψη διερμηνέων και πολιτιστικών διαμεσολαβητών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα εις βάρος της υγείας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Τέλος,  η απαράδεκτη επιθετική αντίδραση του Βουλευτή σε προσωπική μαρτυρία του Προέδρου του ΕΦΠ που αντικατοπτρίζει το πρόβλημα των εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων μας δημιουργεί λύπη και απογοήτευση. Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτές τις πρακτικές καθώς έχουμε δεχτεί επανειλημμένως σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, απειλές, χτυπήματα και εμπρησμούς στα γραφεία μας. Αποτελεί θλιβερό γεγονός ότι ακόμα και μέλη της ελληνικής Βουλής «κλείνουν» τα μάτια και τα αυτιά τους μπροστά στην πραγματικότητα προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση.

 

refugees.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Αντανακλάσεις της Αναπηρίας Στο Αφήγημα της Πανδημίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!