Το πρόγραμμα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων σημείο αναφοράς για 70 ευρωπαϊκές πόλεις

To συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων μοιράστηκε την τεχνογνωσία και την εμπειρία του, ως πρόγραμμα δικτύωσης και ενδυνάμωσης των ενεργών πολιτών της Αθήνας, με εκπροσώπους 70 ευρωπαϊκών πόλεων – μέλη του δικτύου Eurocities που φιλοξενήθηκαν στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «City Hall 4 Citizens».

«Στον δήμο Αθηναίων έχουμε αναγνωρίσει το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και προσπαθούμε διαρκώς να εντάξουμε ολοένα και πιο δυναμικά τις ενεργές ομάδες της πόλης στην τοπική διακυβέρνηση» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας ότι «κατά την περίοδο της κρίσης δημιουργήθηκε ένας μεθοδικός μηχανισμός που ανακαλύπτει καθημερινά ομάδες πολιτών με καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της ζωής στην πόλη».

Η καινοτόμα πλατφόρμα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων περνάει σε νέα εποχή και μετατρέπεται σε πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. Με αυτό τον τρόπο, επιτρέπει σε άλλες πόλεις να αντιγράψουν επιμέρους εργαλεία, αλλά και ολόκληρη την πλατφόρμα συνΑθηνά για την οποία έχει ήδη εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο.

«Η Αθήνα έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τη συστηματική πολιτική ανοιχτότητας προς την εμπλοκή ενεργών πολιτών με πληθώρα συμμετοχικών προγραμμάτων», τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων κυρία Αμαλία Ζέπου, ενώ αναφέρθηκε στο καινοτόμο μοντέλο λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, καθώς και στην κοινή προσπάθεια Δήμου και πολιτών για τον καθαρισμό της πόλης από μουτζούρες και tags, μέσα από το παράδειγμα της οδού Πανεπιστημίου.

H Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων, αναφέρθηκε στην μεθοδολογία του συνΑθηνά, αλλά και στις σημαντικότερες εμπειρίες που αποκόμισε ο δήμος μέσα από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η κυρία Αμαλία Ζέπου, η οποία προεδρεύει της ομάδας εργασίας του Eurocities «Creative Citizenship», παρουσίασε την εμπειρία του συνΑθηνά ως προς τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πληθώρα δράσεων και καλών πρακτικών που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, μέσω του συνΑθηνά.

O Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων, ανακοίνωσε την μετατροπή του www.synathina.gr σε πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα.

Τη μετατροπή του www.synathina.gr  σε πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, ανακοίνωσε ο κ. Κωνσταντίνος Χαμπίδης Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων , υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον των πόλεων να κινηθούν προς ανάλογες κατευθύνσεις, ενώ σημείωσε ότι οι ομάδες πολιτών που δρουν προς το κοινό όφελος των πόλεων καταλαμβάνουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη λειτουργία, αλλά και τη λήψη αποφάσεων των τοπικών αρχών.

Εκπρόσωποι από τη Γάνδη και τη Νάντη παρουσίασαν τις δικές τους πρωτοβουλίες, ενώ παρουσιάστηκε και μια σειρά από προγράμματα του Δήμου Αθηναίων που εμπλέκουν την κοινωνία των πολιτών όπως:

1.ACCMR, Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων

2. Ανοιχτά Σχολεία, Πρωτοβουλία του δήμου που μετατρέπει 25 δημόσια σχολεία σε ανοιχτά κέντρα προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων

3.ΠΟΛΗ², Συμμετοχικό πρόγραμμα ήπιων παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας

4. Social Dynamo, ένα πρόγραμμα συνεργασίας του συνΑΘηνά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την ενδυνάμωση ομάδων της κοινωνίας των πολιτών

Lessons Learned From Synathina: το εγχειρίδιο της μεθοδολογίας που αναπτύσσει το συνΑθηνά, οδηγός για τις πόλεις που θέλουν να υιοθετήσουν αντίστοιχους μηχανισμούς εμπλοκής των πολιτών.

Οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να λάβουν στα χέρια τους το Playbook του συνΑθηνά Lessons Learned from synAthina, ένα εγχειρίδιο που εξηγεί τη μεθοδολογία της πλατφόρμας του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει τα εργαλεία που αξιοποιεί η ομάδα του συνΑθηνά για να προσεγγίσει, καταγράψει, δικτυώσει και υποστηρίξει τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Μάλιστα, τουλάχιστον 20 από τις παρευρισκόμενες πόλεις εξέφρασαν ειδικό ενδιαφέρον να σχεδιάσουν στους δήμους τους αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ενώ η αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων μαζί με την ομάδα του συνΑθηνά δεσμεύτηκαν να καθοδηγήσουν συστηματικά τις πόλεις που το επιθυμούν.

Τουλάχιστον 20 από παρευρισκόμενες πόλεις εξέφρασαν ειδικό ενδιαφέρον να σχεδιάσουν στους δήμους τους αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Το δίκτυο Eurocities αποτελείται από περισσότερες από 140 ευρωπαϊκές πόλεις και στο πλαίσιό του οι πόλεις συνεργάζονται και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές γύρω από τις βασικότερες προκλήσεις που τις απασχολούν. Το Eurocities πρόσφατα εγκαινίασε την επίσημη καμπάνια του για τη δημοκρατία με τίτλο “Cities4Europe – Europe for Citizens”, μια εκστρατεία που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στην Ευρώπη. Ο Δήμος Αθηναίων συμμετείχε στην καμπάνια “Cities4Europe – Europe for Citizens” μέσα από την εκδήλωση “City Hall 4 Citizens” η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Την εκδήλωση διοργάνωσε το συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων, η πλατφόρμα δικτύωσης των ενεργών πολιτών της Αθήνας, που βραβεύτηκε από το Bloomberg Philanthropies στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού Mayors Challenge.


Διαβάστε Επίσης  Δωρεάν πρόσβαση 50.000 ανέργων στην πλατφόρμα εκπαίδευσης του Coursera

Be the first to comment on "Το πρόγραμμα συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων σημείο αναφοράς για 70 ευρωπαϊκές πόλεις"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!