Στο πλαίσιο του προγράμματος SPEAK (Safety, Protection and women’s Empowerment – expressing Agency and raising Αwareness on Key Gender Based Violence issues) που υλοποιεί το ΚΓΜΕ Διοτίμα και αφορά την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης σε γυναίκες που βιώνουν ή έχουν βιώσει βία και τη συμβολή στην ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης, προβλέπεται η υλοποίηση ανοιχτών ομάδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με τη συμμετοχή νέων ανδρών και γυναικών (18-26 ετών).
Το Workshop ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχει σκοπό να συμβάλλει στο άνοιγμα και τη διατήρηση του κοινωνικού διαλόγου αναφορικά με την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία και στοχεύει:
- στον προβληματισμό γύρω από τον εντοπισμό καθημερινών φαινομένων έμφυλης βίας
- στην καλλιέργεια κουλτούρας μηδενικής ανοχής σε θέματα καθημερινών έμφυλων ανισοτήτων
- στην αμφισβήτηση σχετικά με στερεοτυπικές αντιλήψεις και στάσεις που αφορούν τους κοινωνικούς ρόλους των φύλων
- στον αναστοχασμό σχετικά με τις διακρίσεις λόγω φύλου και τη βία με βάση το φύλο.
Το Workshop θα έχει ενημερωτικό και διαδραστικό χαρακτήρα, 3ωρη διάρκεια και επισημαίνεται ότι στα άτομα που θα συμμετέχουν θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου (17.00-20.00) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Εργαστήριο Σπουδών Φύλου.
Δηλώσεις Συμμετοχής: genderpanteion@gmail.com
SHORT BIO OF TRAINER/FACILITATOR:
Η Δήμητρα Αντωνοπούλου είναι εκπαιδευτικός, επιστημονική συνεργάτιδα του ΚΓΜΕ ΔΙΟΤΙΜΑ από το 2013, με πολυετή εμπειρία στη Συμβουλευτική Υποστήριξη (ατομικές, ομαδικές συνεδρίες) στην ενδυνάμωση και εμψύχωση ευπαθών κοινωνικών ομάδων καθώς και στο σχεδιασμό, την υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση δράσεων κατάρτισης/επιμόρφωσης και ενημέρωσης/
Έχει συνεργαστεί με το ΚΕΘΙ, το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων ΕΠΑΝΟΔΟΣ, την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΕΑΒΟΣΕ καθώς και με το Α.Π.Θ στο πλαίσιο του ”ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ”, ΕΠΕΑΕΚ 2 – 4.1.1.β, στην Περιφερειακή Ομάδα ‘Έργου Αθήνας.
Λίγα λόγια για τη Διοτίμα:
Το ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ – ΔΙΟΤΙΜΑ είναι μη κερδοσκοπικός φορέας με προφίλ γυναικείας μη κυβερνητικής οργάνωσης. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με σκοπό την ανάδειξη και την άρση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Σταθερή επιδίωξη του Κέντρου είναι:
- Να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ίδιες τις γυναίκες μέσα από πληθώρα πρωτοβουλιών και δράσεων,
- Να συμβάλλει στη διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών με την οπτική του φύλου,
- Να συμμετέχειενεργά στην αύξηση της ορατότητας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο,
- Να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων σχετικά με την έμφυλη διάσταση.
- Να παρεμβαίνει με δράσεις εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση τόσο των ίδιων των γυναικών, όσο και ανδρών, αλλά και του κοινού για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των θεμάτων έμφυλης βίας.
Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – ΔIOTIMA είναι:
- Ερευνητικό κέντρο εξειδικευμένο σε θέματα φύλου το οποίο εφαρμόζει τη φεμινιστική κριτική και ανάλυση και εμβαθύνει στην ενσωμάτωση της οπτικής του φύλου (gender mainstreaming) σε όλα τα πεδία πολιτικής (κοινωνική, εργασιακή, ενταξιακή, δικαιωματική κ.α.).
- Πιστοποιημένο Κέντρο Συνοδευτικών Υποστηρικτικών υπηρεσιών (ΚΕ.Σ.Υ.Υ.) το οποίο σχεδιάζει και παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, με στόχο την ενδυνάμωση, την προώθηση στην απασχόληση, τη διεκδίκηση δικαιωμάτων διαφορετικών (ευάλωτων) ομάδων γυναικών.
- Γυναικεία ΜΚΟ που συμβάλλει ενεργά στην έμφυλη κατανόηση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, στη συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, την κατοχύρωση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού και αυτονομίας των γυναικών, αμφισβητώντας τις επικρατούσες απόψεις. Πιέζει για διαφάνεια και λογοδοσία και συμβάλει στη διατήρηση ενός ανοικτού διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών υποκειμένων για την προώθηση της έμφυλης ισότητας.