Τι απαντά η Επιτροπή στην ερώτηση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα με αφορμή τις καταγγελίες Ελλήνων ανέργων που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. για μια θέση εργασίας
Κ. Κούνεβα: «Κουραστήκαμε με τις στερεότυπες “μη απαντήσεις” της Κομισιόν – Απαραίτητη μια Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας που θα έχει πραγματικές αρμοδιότητες ελέγχου και θα βάζει τέλος στα προσχήματα»
Κενό γράμμα παραμένει ακόμη και η ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία για την ελάχιστη προστασία εκατομμυρίων εργαζομένων που αναζητούν δουλειά σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και πέφτουν θύματα εξαπάτησης τόσο από εταιρείες εύρεσης προσωπικού, όσο και από τις εργοδότριες επιχειρήσεις που τους προσλαμβάνουν. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα, με αφορμή τις καταγγελίες εξαπάτησης Ελλήνων ανέργων που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εμπιστευόμενοι παραπλανητικές αγγελίες εταιρειών recruitment (εύρεσης και επιλογής προσωπικού), αλλά φτάνοντας στη χώρα υποδοχής αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες αμοιβής, εργασίας και διαμονής.
Η επίτροπος Μαριάν Τίσεν, που απαντά εκ μέρους της Κομισιόν στην ερώτηση της Κ. Κούνεβα, επαναλαμβάνει το κλισέ ότι «εναπόκειται στα κράτη μέλη να επιβάλουν την κοινωνική νομοθεσία και να εκτελέσουν ελέγχους κατά των δόλιων πρακτικών». Υπενθυμίζει τις πιο πρόσφατες Οδηγίες που κατοχυρώνουν πλαίσια ελάχιστης προστασίας των εργαζομένων που μετακινούνται εντός Ε.Ε., και ιδιαίτερα την πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, ενώ για τον έλεγχο εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους μετακινούμενους εντός Ε.Ε. εργαζόμενους παραπέμπει στην πρότασή της να δημιουργηθεί μια «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας».
Η Κομισιόν, ωστόσο, δεν απαντά καθόλου στο ερώτημα της Κ. Κούνεβα για το πώς ελέγχονται και τι κυρώσεις αντιμετωπίζουν οι περίπου 55.000 εταιρείες εύρεσης και επιλογής προσωπικού που δραστηριοποιούνται στο «εμπόριο» παραπλάνησης και διακίνησης φθηνού εργατικού δυναμικού στην Ε.Ε., ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι θέσεις εργασίας επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους.
Σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν, η Κ. Κούνεβα δήλωσε: «‘Έχουμε κουραστεί από τις στερεότυπες απαντήσεις της. Όποτε μιλάμε για εργασιακά δικαιώματα, η Κομισιόν πετάει το μπαλάκι στα κράτη μέλη. Και ποιος ελέγχει τα κράτη μέλη, όταν κάνουν τα στραβά μάτια σ’ αυτό το ιδιότυπο δουλεμπόριο; Ελπίζω η «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας» που προτείνεται να έχει πραγματικές αρμοδιότητες ελέγχου και να βάλει τέλος στα προσχήματα και το κρυφτούλι για την ευθύνη προστασίας των εργαζομένων».
Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα της ερώτησης Κούνεβα και της απάντησης της Κομισιόν.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ Κ. ΚΟΥΝΕΒΑ
Θέμα: Εξαπάτηση ανέργων από εταιρείες εύρεσης προσωπικού σε χώρες της ΕΕ
Θύματα εξαπάτησης και εκμετάλλευσης από εταιρείες εύρεσης και επιλογής προσωπικού (εταιρείες recruitment) πέφτουν χιλιάδες άνεργοι από την Ελλάδα και άλλες χώρες που αναζητούν εργασία μακριά από την πατρίδα τους. Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιογραφικές έρευνες, πολλές από τις περίπου 55 000 εταιρείες recruitment που αναζητούν φθηνό εργατικό δυναμικό για λογαριασμό επιχειρήσεων σε χώρες της ΕΕ δημοσιεύουν παραπλανητικές αγγελίες με ελκυστικούς όρους εργασίας ώστε να προσελκύσουν ανέργους από χώρες με υψηλή ανεργία. Ωστόσο, όσοι μεταναστεύουν για μια θέση εργασίας ανακαλύπτουν ότι οι συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν προβλέπουν εξευτελιστικούς μισθούς, χωρίς πληρωμή υπερωριών και δικαιώματα αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, και με άθλιες συνθήκες διαμονής. Πολλοί αναγκάζονται να φύγουν σε λίγους μήνες χωρίς καν να πληρωθούν για την εργασία που πρόσφεραν.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Ποια ελεγκτικά εργαλεία διαθέτει για τις εταιρείες αυτές, πώς προστατεύονται οι εργαζόμενοι και πώς αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα εξαπάτησης εργαζομένων που μετακινούνται εντός της ΕΕ;
Τι κυρώσεις προβλέπονται τόσο για τις εταιρείες recruitment όσο και για τις εργοδότριες εταιρείες όταν εξαπατούν τους μετακινούμενους εργαζόμενους ως προς τους όρους αμοιβής και απασχόλησης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι θέσεις εργασίας επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους;»
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Απάντηση της κ. Thyssen εξ ονόματος της Επιτροπής (7.6.2018)
Το κεκτημένο της ΕΕ περιλαμβάνει νομοθεσία για τη θέσπιση ελάχιστων κατώτατων ορίων των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η αρχή της ίσης μεταχείρισης στο πλαίσιο της οδηγίας για τους εργαζομένους σε εταιρεία προσωρινής απασχόλησης [i] , καθώς και πρόσφατα μέτρα που διευκολύνουν την άσκηση των δικαιωμάτων που παρέχονται στους εργαζομένους στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας [ii] , λαμβανομένου υπόψη ότι οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι είναι συχνά πιο ευάλωτοι από τους τοπικούς ομολόγους τους.
Ωστόσο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να επιβάλουν την κοινωνική νομοθεσία και να εκτελέσουν ελέγχους κατά των δόλιων πρακτικών, μεταξύ άλλων στον τομέα της εργασίας μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης. Τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ορθή μεταφορά, υλοποίηση και εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίαςκαι για την παροχή των κατάλληλων ενδίκων βοηθημάτων και μέσων για τη διασφάλιση αποτελεσματικής έννομης προστασίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του δικτύου ευρωπαϊκών υπηρεσιών απασχόλησης (EURES), αυξάνεται η διαφάνεια σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης και βοηθούνται οι εργαζόμενοι στη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων για την κινητικότητα και στην εξασφάλιση δίκαιων συνθηκών εργασίας.
Από το 2016 η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας έχει εργαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία των κρατών μελών και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ τους όσον αφορά την καταπολέμηση της δόλιας χρήσης των διάφορων μορφών συμβάσεων.
Τον Μάρτιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή αρχή εργασίας, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των εργαζομένων σε πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους σε περίπτωση μετακίνησής τους εντός της ΕΕ και για τη στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ στον τομέα της διασυνοριακής επιβολής της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων [iii] .»
[i] Οδηγία 2008/104/ΕΚ
[ii] Οδηγία 2014/54/ΕΕ
[iii] COM(2018) 131 final της 13ης Μαρτίου 2018
Πηγή: kkuneva.eu