ΕΣΑμεΑ: “Ο νέος ΕΚΠΥ υποβαθμίζει τις ζωές και την υγεία των ατόμων με αναπηρία”

Ψηφίσθηκε χωρίς διαβούλευση, χωρίς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ- Η ΕΣΑμεΑ αποχώρησε.

Το απόγευμα της Τρίτης 12/6/2018, η ΕΣΑμεΑ ενημερώθηκε εκτάκτως ότι, μεσημέρι της επομένης, Τετάρτη 13/6/2018, επρόκειτο να τεθεί σε συζήτηση κι έγκριση από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ ο νέος ΕΚΠΥ κι αυτό χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, καμία δυνατότητα συζήτησης με τους ενδιαφερόμενους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, τους άμεσους χρήστες υπηρεσιών υγείας, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι ο ΕΚΠΥ αφορά το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη, σωματική κατάσταση και φυσικά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία για τους συχνούς χρήστες υπηρεσιών υγείας, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Η ΕΣΑμεΑ, ως όφειλε, αντέδρασε άμεσα κι απευθύνθηκε με επιστολή της στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας με κοινοποίηση στον πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας να αποσυρθεί, να μην συζητηθεί και να τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ επέμεναν και τελικώς ψήφισαν τον ΕΚΠΥ, κατά πλειοψηφία, ο οποίος είναι πρόχειρος, κακογραμμένος, δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη οικονομοτεχνική μελέτη και βρίθει ρυθμίσεων που υποβαθμίζουν την ποιότητα της υγείας και ζωής των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση, κάθε πολίτη που έχει ανάγκη το αγαθό της υγείας, των υπηρεσιών υγείας, των φαρμακευτικών προϊόντων και των αναλωσίμων ειδών για την υγεία και για τη διαβίωσή τους.

Η ΕΣΑμεΑ, και διά του εκπροσώπου της στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, διαφώνησε πλήρως με όλη τη διαδικασία, καθώς και με το εισηγηθέν στο Δ.Σ. ΕΚΠΥ κείμενο του νέου ΕΚΠΥ, και αποχώρησε από τη συνεδρίαση- από την οποία, αξίζει να σημειωθεί ότι, απουσίαζε ο πρόεδρος του Οργανισμού (!).

Ο διαρκής αγώνας της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της συνεχίζεται ασταμάτητα, για την πρόσβαση και την προστασία του πανανθρώπινου αγαθού και δικαιώματος, την υγεία και των υπηρεσιών υγείας προς κάθε πολίτη, με ή χωρίς αναπηρία. Διεκδικούμε το ελάχιστο επίπεδο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, βοηθημάτων και αναλωσίμων ειδών υγείας και κάθε τι που βελτιώνει την καθημερινότητα και τη ζωή των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους.

Είναι η αποστολή μας, είναι υποχρέωσή μας και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

 

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Διαβάστε Επίσης  Η Άρνηση των εμβολίων για τον κορονοϊό στους Παλαιστίνιους αποκαλύπτει τις θεσμοθετημένες διακρίσεις του Ισραήλ

Be the first to comment on "ΕΣΑμεΑ: “Ο νέος ΕΚΠΥ υποβαθμίζει τις ζωές και την υγεία των ατόμων με αναπηρία”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!