“Κανένα παιδί στη δουλειά, όλα τα παιδιά στο σχολείο”

Ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα καθώς και παιδιά Ρομά από χώρες των Βαλκανίων και από την Ελλάδα είναι οι πρωταγωνιστές της 12ης Ιουνίου, της Παγκόσμιας  Ημέρας κατά της Παιδικής Εργασίας, αφού είναι θύματα εργασιακής και οικονομικής εκμετάλλευσης.

Με σύνθημα «κανένα παιδί στη δουλειά, όλα τα παιδιά στο σχολείο – Η παιδικότητα δεν εξαργυρώνεται», η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων διοργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης ενάντια στην παιδική εργασία.

Η παιδικότητα δεν εξαργυρώνεται

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο πλακόστρωτο της παραλίας μπροστά στο Λευκό Πύργο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει παρέμβαση του Κινητού Σχολείου (Mobile School), στο χώρο θα στηθεί και Κοινωνικό Τσίρκο, ενώ θα τοποθετηθούν θρανία και καρέκλες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Επίσης, θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό ενάντια στην παιδική εργασία, με στόχο την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΑΡΣΙΣ.

Η Κοινωνική Υπηρεσία της  ΑΡΣΙΣ για την Παιδική Προστασία, εντόπισε τον τελευταίο χρόνο 372 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα να ζουν άστεγα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας πολλά από αυτά να κάνουν κάθε είδους «μαύρη εργασία».

Είναι τα παιδιά που οδηγούνται να δουλέψουν κυρίως σε χωράφια και βενζινάδικα, ενώ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις διαπιστώθηκε  αναγκαστική στρατολόγησή τους σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών ουσιών.

Παράλληλα, οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Street Work) της ΑΡΣΙΣ έχουν εντοπίσει μέσα σε έναν χρόνο (Απρίλιος 2017- Απρίλιος 2018) περίπου 300 παιδιά να εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για παιδιά Ρομά από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ελλάδα που εργάζονται ως επαίτες, πωλητές μικροαντικειμένων, μουσικοί και συλλέκτες σκουπιδιών από κάδους ανακύκλωσης.

Διαβάστε Επίσης  Εκδήλωση: Football Unites | Κοινωνική Ένταξη και Ποδόσφαιρο

Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 1 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού που έχει κυρώσει η Ελλάδα με το νόμο 2101/1992 ,«τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του.»

Στην Ελλάδα,  ο νόμος που διέπει την παιδική εργασία και ρυθμίζει ειδικότερα ζητήματα για τη νόμιμη απασχόληση των παιδιών είναι ο νόμος 3850/2010 (κεφάλαιο Η’, προστασία ανηλίκων κατά την απασχόληση«,  άρθρα 50 – 67). Οι διατάξεις του κεφαλαίου αυτού εφαρμόζονται σε κάθε μορφής απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης ανηλίκων, με εξαίρεση την περίπτωση των  περιστασιακών και σύντομης διάρκειας ελαφριών εργασιών που αφορούν τις οικογενειακού χαρακτήρα γεωργικές, δασικές και κτηνοτροφικές εργασίες, και με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές εκτελούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οποιαδήποτε εργασία ασκείται από ανήλικο κατά παράβαση των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου είναι παράνομη και επιφέρει έννομες συνέπειες.

Η εκδήλωση της ΑΡΣΙΣ ενάντια στην παιδική εργασία υποστηρίζεται από τα προγράμματα:

  • “Provision of accommodation and services to refugees and asylum seekers in Greece, Agreement Symbol: GRC01/2018/0000000144″ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και,

 

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Οργανισμός Α21 - Μια παγκόσμια δράση ενάντια στην εμπορία ανθρώπων - 17 Οκτωβρίου 2020

Be the first to comment on "“Κανένα παιδί στη δουλειά, όλα τα παιδιά στο σχολείο”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!